AZ OLVASÓ ÍRJA

Fékezett a sodrás a debreceni strandfürdőben

Amikor kevés a vendég, takarékosságból nem kapcsolják be az élményelemeket. Persze ezt a jegyárban nem lehet viszontlátni.
uft.hu

A nagyerdei strand és a napenergia

Gyakori vendégei vagyunk a gyönyörű nagyerdei strandfürdőnek. Mennyire más ez, mint a régi (bár az is jó volt vagy 50 évig). Tényleg minden igényt kielégít.

Persze, könnyű nekünk, nyugdíjasoknak, Debrecen kártyával. így még a jegyár is elviselhető.

Akik teljes áruval jönnek be, azoknak már kicsit húzósabb. Lehet, hogy azért is van viszonylag kevés vendég. Ma is ezt tapasztaltuk, meg azt, hogy a medencékben az élményelemek jó része délelőtt nem működött. Így például a sodrás a sodrófolyóban, a fedett termálmedence összes ilyen funkciója és még sorolhatnám. Kérdésemre egy ott dolgozó azt válaszolta: amikor ilyen kevés a vendég, takarékosságból nem kapcsolják be azokat. Persze ezt a jegyárban nem lehet viszontlátni.

Talán valahol még érthető is lenne ez – dicséretes dolog a takarékosság –, de ami nekem feltűnő ebben az egészben, hogy vajon az egyébként kiváló tervezők ennek a briliáns módon megálmodott fürdőnek a tervezésekor miért nem gondoltak a legkézenfekvőbb dologra, a napenergia hasznosítására. Az óriási vízgépészet valóban sok elektromos energiát igényel, de hát nyár van és süt a nap, amivel áramot lehet termelni. Ingyen (ez nem a beruházási költségre vonatkozik).

Javaslatom a következő: vizsgálja meg a tulajdonos és az üzemeltető annak a lehetőségét, hogy a 200 méter hosszú főépület tetején lévő, egyébként teljesen kihasználatlan hidakra helyezzenek el két-két sorban napelemeket. A látványon nem rontana, még árnyékolna is. Ugyanakkor az ide felszerelhető több száz napelem sokkal több áramot termelne, mint amit a fürdő teljes üzemeltetése igényel.

Tisztában vagyok vele, hogy ez jelentős beruházási költséget jelentene, de ezt csak egyszer kellene megcsinálni és 15 évig biztosan működne. A végén lehet, hogy tényleg ingyen.

Nyulasi András

facebook.com/Aquaticum
Facebook

Köszönjük olvasónk írását! Másokat is biztatunk, ha van az olvasóink érdeklődésére számot tartó javaslatuk, képük, videójuk, észrevételük, akkor osszák meg velünk, küldjék el ide: szerkesztoseg_KUKAC_debreciner_PONT_hu ! A beküldők inkognitóját kérésükre tiszteletben tartjuk.

AZ OLVASÓ ÍRJA rovatunk további publikációi itt találhatók.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.