Volt fideszes országgyűlési képviselővel íratott tanulmányt Hajdúszoboszló önkormányzata a debreceni akkugyár hatásairól

Parragh Dénes cégétől azt várták, mutasson rá a kínai CATL-beruházás veszélyeire és a védekezés lehetőségeire. A tanulmányukban megállapították, hogy a 15 kilométerre fekvő fürdővárosra gyakorolt hatás értelmezhetetlen. A Párbeszéd vitatja a Magyar Mérnöki Kamara alelnöki tisztségét is betöltő szakértő függetlenségét, a polgármester szerint ugyanakkor erre semmi nem ad okot. Parragh két éve még arról beszélt, egy kamarai vezetőnek tudnia kell jó kapcsolatokat kialakítania a kormánnyal.
Itt épül
Koppányi Szabolcs
Hajdúszoboszló képviselő-testülete június 29-én tárgyalta azt a tanulmányt, amelyet azért rendelt meg az önkormányzat, hogy abból megismerjék, milyen hatást gyakorolhat a településre a Debrecen déli gazdasági övezetében, a fürdővárostól légvonalban mindössze 15 kilométerre épülő CATL akkumulátorgyár. A testület egy januári határozatban már kimondta, aggodalommal tekintenek a kínai óriásberuházásra.

Habár a tanulmányhoz kapcsolódó előterjesztés csak a 33. napirendipontként szerepelt, Jónás Kálmán (független) önkormányzati képviselő kérdése nyomán rögtön az ülés elején, a tűzoltóság előző évi beszámolója kapcsán előkerült a téma. A képviselő arra volt kíváncsi, hogyan készül fel a katasztrófavédelem a debreceni ipari parkok fejlesztésére. Lakóczi Sándor hajdúszoboszlói tűzoltóparancsnok elmondta, a nagyobb gyárak létesítménytűzoltóságokat hoznak létre, ilyen lesz például a debreceni BMW-gyárban és az akkumulátorgyárban (nem nevezte meg, hogy melyikben, de a CATL-ről korábban már közölték ezt a hatóságok). Mint mondta, a hivatásos tűzoltóság szakmai felügyeletet gyakorol az üzem saját tűzoltói fölött.

Már nem lehet tárgyszerű szakvéleményt írni a korábbi polgármester szerint

Sóvágó László volt polgármester, az ellenzéki összefogás színeiben mandátumot szerzett képviselő a tanulmány vitájában arról beszélt, nem kifejezetten a szakvéleményre, hanem annak ürügyén a kialakult helyzetre szavaz nemmel. A politikus szerint a jelenleg Magyarországon uralkodó légkörben nem lehet tárgyszerűen szakvéleményt írni az akkumulátorgyárakról. Példaként felhozta, hogy Kincses Dánielt, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) vezetőjét azt követően menesztette Pintér Sándor belügyminiszter, hogy szakvéleményt adott ki a CATL-beruházásról.

Ülésezik a szoboszlói képviselő-testület
YouTube

Jónás Kálmán elismerte, hogy egy komoly szakmai anyagot kapott meg a képviselő-testület, de nem tudja elfogadni az előterjesztést, ugyanis attól tart, hogy a gyárban nem fog teljesülni az elvárt üzembiztonság, ezzel pedig a szakértők szerinte nem tudtak számolni. „Ez egy végtelenül elhibázott döntés a kormányzat részéről. Magyarország egy mezőgazdasági ország. Még ezen a kis, csonkaországos területen is 30 millió embert tudnánk ellátni élelmiszerrel” – fogalmazott.

Az alpolgármester aggódik, hogy a CATL „mindent kiterített-e”

Czeglédi Gyula (független) polgármester azt hangsúlyozta, hogy nekik a hajdúszoboszlói emberekkel, földekkel és vizekkel kell foglalkozniuk, ez a tanulmány pedig arról szól, mit kell tenniük a veszélyek felismeréséhez és szükség esetén a megfelelő védekezéshez. Hajdúszoboszlónak figyelnie kell a változásokat, és szükség esetén további döntéseket kell hozniuk – mondta a polgármester.

Czeglédi Gyula
YouTube

Kovács Gergely alpolgármester – aki a várost irányító, Fidesz által dominált koalíció tagja – úgy fogalmazott, ha az ő szavuk számítana, nem kérdés, hogyan szavaznának az akkumulátorgyárról. Kifejtette, reméli, hogy a CATL engedélyeiben foglaltak megfelelnek a valóságnak, vannak ugyanis aggodalmai ezzel kapcsolatban. „Azért tudjuk, az ázsiai cégeknél nem biztos, hogy mindig mindent kiterítenek elsőre” – magyarázta. Az alpolgármester szerint a hajdúszoboszlóiaknak fel kell készülniük arra is, hogy akár egy újabb akkumulátorgyárat is építenek a közelükben. Szerinte ezt a felkészülést szolgálja a most elkészült anyag.

Saját monitoringrendszert dolgoznának ki

A tanulmány Czeglédi Gyula polgármester előterjesztése szerint megállapította, hogy a Hajdúszoboszlót érintő hatások nehezen értelmezhetők, részben a város kedvező földrajzi, részben a térség meteorológiai adottságai miatt.

A szakértők az alábbi javaslatokat fogalmazták meg a képviselő-testületnek:
- ajánlott monitoringrendszert kiépíteni az esetleges vízkészletcsökkenési trendek, valamint a talajvízszennyezés nyomon követése érdekében
- Hajdúszoboszlónak csatlakoznia kellene a Debrecenben működtetni tervezet monitoringrendszerhez
- érdemes rögzíteni a környezeti alapállapot felmérését az akkumulátorgyárak megépülése előtt, ezzel elkerülhetik a későbbi jogvitákat, ha olyan szennyezést tárnak fel, amely az üzemekből is származhat
- javasolták továbbá speciális vízbázis diagnosztikai vizsgálatok elvégzését, amely bizonyítja vagy cáfolja azt a felvetést, amely szerint a felszín alatti vizek intenzív debreceni kivétele befolyásolja a hajdúszoboszlói vízmű és a termálkutak üzemelését

A várost vezető koalíció, valamint a Hajrá Hajdúszoboszló egyik képviselőjének szavazatával 8-1-3 arányban fogadták el a javaslatokat is tartalmazó határozati javaslatot. A Hajrá Hajdúszoboszló másik képviselője, valamint az ellenzéki összefogás színeiben mandátumot szerzett Máté Lajos és a független Jónás Kálmán tartózkodtak. Egyedül Sóvágó László, a település korábbi polgármestere szavazott nemmel.

Parragh Dénes és Barna Sándor
YouTube

Habár az ülésen megjelent a tanulmányt szerző Eco-Green Környezetvédelmi és Innovációs Kft. két szakértője, Parragh Dénes és Barna Sándor, hozzájuk a vita során egyetlen képviselő sem intézett kérdést. Igaz, június 21-én a testület tagjainak már prezentálták a vizsgálat részleteit és főbb megállapításait.

Propagandáról beszél a Párbeszéd megyei elnöke

Ezen a ponton érdemes kitérni Parragh Dénes, az Eco-Green Kft. ügyvezetőjének, a cég szakértőjének személyére, ugyanis a helyi ellenzék részéről vele kapcsolatban is érte kritika a tanulmányt. Dede Tamás, a Párbeszéd Hajdú-Bihar megyei elnöke egy nappal a képviselő-testületi ülés előtt azt írta a közösségi oldalán, hogy a város lakosainak megmérgezését szavazza meg, aki elfogadja az előterjesztést, ugyanis szerinte a tanulmány egy „üres lózungokat visszaböffentő propaganda »szakvélemény«”. Azt is jelezte, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján megtalálható Parragh önéletrajza, amelyben azt írja, 1990-től 1994-ig a Fidesz frakcióvezetője volt a nyíregyházi önkormányzatban, a szöveg keletkezésének idején a Fidesz nyíregyházi elnöke és Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Közgyűlésének tagja.

Jó kormányzati kapcsolatok

Az NVI honlapján keresgélve egyébként az is kiderül, hogy Parragh Dénes 2002-ben a Fidesz-MDF színeiben országgyűlési képviselő lett. Ugyanebben az évben ismét beválasztották a nyíregyházi önkormányzatba is, a ciklus végét követően azonban nem találtuk nyomát annak, hogy folytatta volna a politikai pályáját.

Parragh jelenleg a Magyar Mérnöki Kamara alelnöke, a szervezet környezetvédelmi tagozatának elnöke. Egy tisztújításra készített 2021-es videóban arról is beszélt, hogy minisztériumi szakmai tanácsadóként „közelebbi kapcsolatba kerülhetett” a kormányzati munkával. Többek között azzal érvelt maga mellett, hogy egy kamarai vezetőnek képesnek kell lennie jó kormányzati kapcsolatok kiépítésére. Parraghot még 2020-ban a Magyar Mérnöki Kamara delegálta a Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium keretén belül működő Környezetvédelem és Vízügy Készségtanácsba.

Parragh Dénes
YouTube

Nincs ok a tanulmány függetlenségének megkérdőjelezésére – mondja a polgármester

Érdeklődtünk Parragh Dénestől, hogy a fideszes múltját hogyan tartja összeegyeztethetőnek azzal, hogy szakértői véleményt ad egy olyan beruházásról, amely kifejezetten egybevág a jelenlegi kormány gazdaságfejlesztési terveivel, valamint kértük a reakcióját a függetlenségét kétségbe vonó kijelentésekről. A kamara alelnöke azt írta a válaszlevelében, jelezzük, ha az elkészült szakértői anyaggal vagy az abban szereplő megállapításokkal kapcsolatos konkrét kérdéseink vannak, azokra ugyanis válaszolni fog.

Érdemi válaszokat egyelőre Czeglédi Gyulától, Hajdúszoboszló polgármesterétől kaptunk, aki kifejtette, az önkormányzat a hatályos beszerzési szabályzata alapján három, egymástól független piaci szereplőtől kért ajánlatot, a meghívottak körét pedig kizárólag a szakmai kompetenciák alapján határozták meg."

Ebből a polgármesteri előterjesztésből kiderült, hogy a hajdúszoboszlói polgármesteri kabinetiroda előzetes piackutatást végzett, amely során megállapították, hogy kevés piaci szereplő rendelkezik szakmai háttérrel a hatásvizsgálat elkészítéséhez, több szakértő pedig elzárkózott a felkérés elől. Az Eco-Green Kft adta a legkedvezőbb, bruttó 8,76 millió forintos árajánlatot. Az előterjesztésben egyébként Czeglédi Gyula polgármester már feltüntette, hogy a vizsgálati folyamatot Parragh Dénes vezetné. A kapcsolódó határozati javaslatot akkor egyhangúlag fogadta el a testület, többek között a most nemet nyomó Sóvágó László volt polgármester szavazatával.

Czeglédi Gyula a Debrecinernek küldött válaszában azt írta, az elkészült szakértői tanulmány egy tudományos mű, amelyhez az Egyesült Államokból megvásárolt legmodernebb elemzőszoftvert használták fel, és „a benne szereplő megállapítások, eredmények szakmaisága a lényeg”. Megjegyezte, a mérnöki kamara Parragh által vezetett környezetvédelmi tagozata két közleményt is kiadott idén, amelyekben komoly észrevételeket tett az akkumulátor-beruházásokat engedélyező hatóságok részére.

A polgármester hangsúlyozza, Parragh Dénes korábbi közéleti szerepvállalása semmilyen hatással nincs a dokumentumra. A tanulmány szakmai függetlenségét szerinte az abban foglalt tudományos alaposság és objektivitás határozza meg. „Az elkészített tanulmányban közreműködők szakmai hozzáértése és szakmai tisztessége alapján nem áll fenn ok arra, hogy a tanulmány függetlenségét megkérdőjelezzük” – fogalmazott.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ez a cikk a „Szabad oldal” kezdeményezés részeként jelent meg, együttműködésben a Szabad Európával.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.