NASS

Itt kell lenned, hogy elhidd – Filmvetítés és beszélgetés a homo- és transzfób népszavazás elleni sikeres civil kampányról

A film után a kampány résztvevőivel, az Amnesty International, a Cíviscolors és a Háttér Társaság egy-egy képviselőjével beszélget a Debreciner újságírója.
Polgár Tóth Tamás

Több, kifejezetten a melegek és transzneműek ellen irányuló törvénymódosítás, valamint egy közel egy évig tartó intenzív homo- és transzfób kampányt követően 2022. április 3-án a kormány kezdeményezésére az országgyűlési választásokkal egy időben népszavazást tartottak Magyarországon az alábbi négy kérdésben.

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Sikeresek voltak a civilek, pedig még az ellenzék sem állt be melléjük egységesen

Habár a Fidesz a korábbi országgyűlési választásokhoz hasonlóan ismét kétharmados parlamenti felhatalmazást szerzett, mind a négy általuk indított referendum érvénytelen lett, az érvénytelen szavazatok aránya minden esetben meghaladta a 20 százalékot.

A voksolást megelőzően több más civil szervezet támogatásával az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság folytatott érvénytelen szavazásra buzdító kampányt – amelyet egyébként a szövetségben indult ellenzéki pártok sem támogattak egységesen.

A sikeres civil kampányról Itt kell lenned, hogy elhidd címmel forgattak dokumentumfilmet 2022-ben. Ezt tekinthetik meg az érdeklődők július 6-án, csütörtökon 19 órakor Debrecenben a Baross Gábor utca 16. szám alatt, az Alternatív Közösségek Egyesületének közösségi terében.

A filmvetítést követően a kampány résztvevőivel, Molnár Tímeával (Amnesty International), Könnyü Hellával (Háttér Társaság) és Juhász Eszterrel (Cíviscolors) Polgár Tóth Tamás, a Debreciner szerkesztője beszélget. Az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött, amelyet ide kattintva lehet megtenni.

NASS – a Debreciner ajánlórovata.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.