Ismét él a debreceni egyetemi szökőkút!

Vajon ki volt az, aki megmásította a város közgyűlésének korábbi döntését?
Debrecen, Egyetem tér
Koppányi Szabolcs

Varjú Vili előbb a szobor öléből szemlélte a közelében nap- és vízpermetfürdőző szárnyatlanokat. Majd letottyant a kőre, közelebb a medencéhez, aztán még beljebb merészkedett. Mindeközben be nem állt a szája, mondta a magáét, bár nem sokan figyeltek rá. Egy ideig még leste az embereket, ám érdekesebbnek ígérkezett a mellette vízesésként lezúgó vizet előnyben részesítenie. Belemártotta csőrét és jót kortyolt belőle. Többször is.

Milyen tanulsága van eme debreceni állatmesének? Egyfelől ismét van víz az egyetem előtti medencében. Másfelől vagy immunis Vili a vegyszerekre – algásodás ellen öntenek bele –, vagy kicsi a koncentrációja az adaléknak, hisz látszólag nem lett baja a varjúnak.

Koppányi Szabolcs

A Debreciner június 30-án írt az Egyetem téri szökőkútról, arról, hogy nem működik, aminek oka is volt. Az úgynevezett háborús energiaválságra hivatkozva tavaly októberben határozott a debreceni közgyűlés, hogy spórolás gyanánt idén egyáltalán nem kapcsolják be ezt a szökőkutat, csak a belvárosi kirakatban lévőket. Július 4-én még üres volt a medence, ám július 5-én reggelre feltöltötték, délelőttre beindították a vízsugarakat.

Koppányi Szabolcs

Arra jártunkkor figyelmesek lettünk egy szelfiző dolgozóra, akitől – nem hivatalosan – érdeklődtünk, hogy tudomása szerint mostantól folyamatosan működni fog-e a szökőkút. „Igen, hacsak nem szólnak, hogy mégse legyen.” Azt is megkérdeztük, hogy milyen fertőtlenítő vagy egyéb vegyszer van a vízben. „Ezt pontosan nem mondhatom meg egy idegennek…”

Koppányi Szabolcs

Tehát úgy tűnik, hogy egyelőre újraélesztették Debrecen legszebb szökőkútját, lehet fotózkodni, lábat lógázva mélázni, csodálni a vízen megcsillanó napsugarakat. Arról nincs tudomásunk, kinek volt akkora hatalma, hogy megmásítsa Debrecen közgyűlésének korlátozó tartalmát, mennyi pénzbe kerül a működtetés, amit az orosz agresszió magyarországi következményeire hivatkozva meg akartak spórolni. Sőt még azt sem tudjuk, tesznek-e azért bármit is az illetékesek, hogy ne pusztuljanak tovább a szökőkút körüli tiszafák.
Talán az a hatalom tudja, amelyik Debrecenben felülírja a város közgyűlésének döntését, amit nem mellékesen a polgármester javaslatára, előterjesztésére hozott meg a képviselő-testület.

Koppányi Szabolcs
Koppányi Szabolcs
Koppányi Szabolcs
Koppányi Szabolcs
Koppányi Szabolcs

Kapcsolódó anyagok:
- Vörösre színeződtek az Egyetem tér tiszafái – utánajártunk, hogy miért
- Pusztulnak a Debreceni Egyetem tiszafái, mert kánikulában sem állítják le a téren található szökőkutat
- Nem szökik a kút a debreceni Egyetem téren

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.