A Debreceni Egyetemet is kitiltották a kutatói hálózatokat támogató uniós programból, több tucat tudományos projekt érintett

A programot finanszírozó Horizont Európa korrupciós aggályok miatt már korábban kizárta az alapítványi tulajdonba helyezett magyar egyetemeket a pályázataiból.
Debreceni Egyetem
Koppányi Szabolcs

Kemenesi Gábor virológus, a pécsi egyetem adjunktusának Twitter-bejegyzése alapján a HVG július 4-én írt arról, hogy egy újabb támogatási rendszerből, a COST (Európai Együttműködés a Tudományos és Műszaki Kutatások Területén) pályázataiból zárták ki a – jellemzően nagyrészt Fidesz-közeli kuratóriumi tagok által vezetett – vagyonkezelői alapítványok tulajdonába adott magyarországi állami egyetemeket. Ilyen intézmény a Debreceni Egyetem is.

A július 4-től hatályos döntést azért hozták meg, mert a Horizont Európa kutatási program finanszírozza a COST akciókat, erről a programról pedig már januárban ismertté vált, hogy korrupciós aggályok miatt kizárja pályázataiból a magyar alapítványi egyetemeket.

Koppányi Szabolcs

A folyamatban lévő projektekből is távozniuk kell a kutatóknak

A COST vezetése minderről e-mailben tájékoztatta az egyes kutatási konzorciumok vezetőit. Egy ilyen levél jutott el a Debreciner szerkesztőségéhez is. Ebben azt írták, felfüggesztik az érintett jogi személyekkel való együttműködést, valamint közlik, hogy ezen intézmények kutatói nem kaphatnak meghívást semmilyen projekttevékenységben való részvételre, az eddig folytatott szerepüket fel kell függeszteni, továbbá a konzorciumok nem vehetnek fel új tagokat a kizárt intézményekből.

Cikkünk írásakor a COST honlapján 37 olyan akciót találtunk, amelyben érintett a Debreceni Egyetem. A projektek közül háromnak a támogatásáról idén májusban döntöttek, ezek már eleve a debreceni kutatók nélkül fognak elindulni. A legtöbb folyamatban lévő projekt a futamidő felénél tart, itt kell tehát kiszállniuk a debreceni kutatóknak.

A COST honlapján olvasható információk szerint az akcióik olyan kutatói hálózatok, amelyek az európai tudományos élet szereplőinek egymással történő kapcsolattartását segítik, ezzel igyekeznek lendületet adni a kutatásoknak és az innovációnak.

NT

Kapcsolódó írások:
- Beperelte az EU-t hat magyar egyetem, köztük a debreceni is
- Az EU Bírósága elutasította a Debreceni Egyetem keresetét, hatályban marad az Erasmus finanszírozását tiltó határozat

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.