Életfogytig egyetemistavezér? - Felülírják a törvényt a debreceni HÖK-ösök

A törvényi tiltás ellenére tölti be a pozícióját október 25-től Bognár István Ádám, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat elnöke. Ez eddig is így volt, ami változott, hogy már a saját érvelésük szerint sem vezethetné a hallgatói képviseletet.

A felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény egy 2015-ös módosítása szerint „a hallgatói önkormányzat tisztségviselője megbízási ideje – valamennyi hallgatói önkormányzati tisztségnek időtartamát egybeszámítva – legfeljebb négy év lehet”.

Bognár István Ádám 2016-ban vette át a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat (DEHÖK) elnökségét Körösparti Pétertől.

Bognár István Ádám
debrecen.hu

Megválasztásakor az Eduline cikkezett erről. Leírták, hogy Bognár 2011. október 24. és 2012. június 30. között a TTK HÖK-öt vezette, majd 2012. július 1. és 2014. június 30. között a DEHÖK alelnöke volt, az ezt követő két évben, azaz 2014. július 1. és 2016. június 30. között pedig a DEHÖK elnökhelyettese. Azaz már első megválasztásakor is túllépte a négyéves korlátot.

Akkor azt válaszolták az Eduline-nak, hogy csupán a kari HÖK vezetése számított tisztségnek. Ez azonban a törvény kiüresítését jelenti, illetve azt, hogy a HÖK szabályzata felülírna egy magasabb rendű jogszabályt, magát a törvényt.

Mindenesetre ekkor arra jutottak, hogy Bognár István Ádám esetében egyedül a TTK HÖK élén eltöltött 8 hónapot és 7 napot kell figyelembe venniük. Azóta azonban eltelt két év és 2018-ban újraválasztották a DEHÖK elnökévé - se az erről beszámoló hírben, sem az utána megjelent interjúban nem említette, hogy 2019. október 24-ével tervezi-e lemondását az elnöki tisztségéről. Ettől a naptól kezdve ugyanis a 2016-ban előadott érvelésük szerint is túllépik a törvényileg szabályozott négy éves korlátot. Azonban azóta nem lehetett hallani lemondásról, de a DEHÖK hírei között sem tűnik fel, hogy új elnököt választott volna magának a testület, esetleg készülnének a pályázatok.

Bács Zoltán egyetemi kancellár, Kósa Lajos országgyűlési képviselő (Fidesz), Szilvássy Zoltán rektor, Papp László polgármester (Fidesz) társaságában Bognár István Ádám is elnökölt, amikor a Debreceni Egyetem ünnepélyesen díszdoktorrá avatta Matolcsy György jegybankelnök az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi egyetemi szenátusi ülésen 2019. március 14-én
debrecen.hu

Október 21-én levelet írtunk Bognárnak, melyben megkérdeztük, ki lesz az elnök péntektől, mikor tervezik megválasztani, illetve kik pályáztak.

Bognár válaszában a következőt írta: „Amint azt bizonyára Ön is tudja, jelenleg én töltöm be a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöki tisztségét. Ezen tisztséget az EHÖK Küldöttgyűlése választja meg minden második évben két éves mandátumra. A legutóbbi választás a 2017/2018-as tanév tavaszi félévében, áprilisban volt megtartva, így a következő választás a 2019/2020-as tanév tavaszán várható, amelynek pontos dátumát sajnos még nem tudom Önnek megmondani, lévén ezen év lesz a DEHÖK 20 éves jubileumának éve is, így számos más esemény is fontos szerepet kap a szervezet életében. A tisztséget a DEHDK Alapszabály 24. szakasz 2. bekezdés szerint pályázat útján lehet betölteni, így a pályázók személye csak a kiírást követően lesz megismerhető.”

Ezután ismét megkérdeztük, hogy 25-étől ki lesz az elnök, hiszen jogszerűen ő már nem lehet, és érdeklődtünk, ki veszi át ideiglenesen a helyét, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

A DEHÖK oldalán egyelőre csupán a kari HÖK-választások kiírásáról tájékoztatnak, ezek november 4. és 9. között lesznek.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.