AKKUHÍREK

Garancsi cége építi a CATL-akkugyár központi gyártócsarnokát, illegális akkuhulladék Ikladon, 50 milliós bírság Bátonyterenyén

Miközben Debrecenben lassan végeznek az óriási akkumulátorgyár cölöpalapozásával, addig a magyarországi akkufeldolgozás kapcsán is történtek fejlemények.
Debrecen határában
Polgár Tóth Tamás

Az elmúlt napokban több fontos fejlemény is történt a magyarországi akkumulátorgyártás terén. Ezek közül a legnagyobb debreceni relevanciájú hír, hogy kiderült, Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. fogja felépíteni a város déli gazdasági övezetébe tervezett kínai CATL-gyár központi gyártócsarnokát. A kormányközeli tulajdonban lévő Magyar Építők a cég közleményére hivatkozva azt írta, a mélyalapozást már elkezdték, több épület esetében pedig lassan már végeznek a cölöpalapozási munkákkal is.

Az RTL.hu az üggyel kapcsolatban megjegyezte, Garancsi kormányközeli üzletembernek számít, gyakran Orbán Viktor túravezetőjeként emlegetik.

Ezzel kapcsolatban további részleteket az RTL.hu cikkében olvashatnak.

Illegális akkumulátorhulladék-raktár Ikladon

Július 7-én az Átlátszó írt arról, hogy illegális akkumulátorhulladék-raktárat találtak a Pest megyei Ikladon. Az Átlátszó beszámolója szerint egy becsődölt cég korábbi telephelyén nagy mennyiségű darált gumit és más hulladékot tárolnak ellenőrzés nélkül, többek között akkumulátor-gyártásból származó hulladékokat halmoztak fel. A hordókon található magyar és koreai feliratokból az Átlátszó szerint arra lehet következtetni, hogy a selejtes lítiumion-akkumulátorok a gödi Samsung-gyárból származhatnak. Olvasói fotók alapján írt a lap arról, hogy a szintén dél-koreai, vegyi anyagokat gyártó Lotte Chemical Corporation zsákjai is megtalálhatók a helyszínen.

Az ügyről egy bátonyterenyei lakos tett bejelentést, ennek dokumentálásához kérte az Átlátszó segítségét. Azt írják, ennek nyomán a rendőrség és a katasztrófavédelem is kivonult a telepre. Az Átlátszó úgy tudja, a bűzlő telephely valószínűleg egy akkumulátor-feldolgozó „külső raktára”. Habár keresték az ügyben potenciálisan érintett cégeket, a cikk megjelenéséig egyiküktől sem kaptak választ.

További információkat az Átlátszón olvashatnak.

50 millió forintra bírságolták az akkufeldolgozót

Július 8-án az MTI alapján számolt be a Telex arról, hogy közel 50 millió forintos hulladékgazdálkodási bírságot kapott a bátonyterenyei akkumulátorgyár, amiért tavaly a megengedettnél körülbelül 1600 tonnával több hulladékot gyűjtött és hasznosított. A cikk szerint eddig ötször büntették meg az üzemet, összesen 100 millió forint bírságot szabadtak ki rájuk.

További részleteket a Telex cikkében olvashatnak.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.