„Megelőlegezett bizalomban” részesíti a maroknyi debreceni ellenzék a hatalmas többségben lévő Fideszt

Vagy igennel szavaztak, vagy tartózkodtak – nemek nem voltak. A Momentum és a Jobbik politikusai csak Komolay Szabolcs tanácsnoki kinevezését, a DK, az MSZP és a Civil Fórum az alpolgármesterek számának növelését is támogatta.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az október 24-i debreceni képviselő-testületi ülésen döntés született többek között arról, hogy a város vezetésében eddig alpolgármesterként részt vevő Komolay Szabolcs tanácsnoki szerepkörben folytathatja a munkát, valamint hogy a Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) módosításával az alpolgármesterek számát az eddigi háromról négy főre emelik. Megkérdeztük a közgyűlésben helyet foglaló ellenzéki szervezetek politikusait, hogy hogyan szavaztak a határozati javaslatokra, továbbá azt is, hogy mi alapján hozták meg a döntésüket.

Koppányi Szabolcs

A Momentum szerint erőforrásokat pazarol a Fidesz

Mándi László arról tájékoztatta a Debrecinert, hogy ő és Szabó Bence, a Momentum másik önkormányzati képviselője tartózkodtak az SZMSZ módosításánál. Ezt azzal magyarázta Mándi, hogy nem tartják indokoltnak sem az alpolgármesterek, sem az ügyrendi bizottság tagjainak számát növelni. Utóbbit egyenesen erőforráspazarlásnak nevezte. Így hiába tartották jó ötletnek, hogy az oktatással foglalkozó tanácsnokot neveznek ki, a módosítást nem tudták elfogadni. Komolay Szabolcs tanácsnoki kinevezését ugyanakkor mindkét momentumos politikus megszavazta. „A választók felhatalmazása után egyértelmű, hogy a Fidesz-KDNP ’jogosult’ megjelölni a tanácsnokot. Ők erre a feladatra Komolayt választották. Mi azért szavaztuk meg őt, mert bízunk a városvezetés felelős döntésében” – indokolta a támogatást Mándi, aki szerint a megelőlegezett bizalmuk nem azt jelenti, hogy ne követnék majd nyomon, hogyan teljesít Komolay az új szerepkörben, nem feltétel nélküli támogatást adtak a tanácsnoknak.

A Jobbik is megelőlegezte a bizalmat

Kőszeghy Csanád Ábel (Jobbik) szintén támogatta Komolay Szabolcs kinevezését, az SZMSZ módosításánál pedig ő is a tartózkodást választotta. „Komolay alpolgármesterként nem volt rossz, nem volt vele nyilvános probléma. Meglátjuk, hogy fogja ezt végezni, az biztos, hogy ért hozzá” – fogalmazott Kőszeghy, aki Mándi Lászlóhoz hasonlóan egy megelőlegezett bizalomnak nevezte a támogatását. Az SZMSZ módosításánál való tartózkodását azzal magyarázta, hogy a képviselők nem kaptak különösebb magyarázatot arra, hogy miért is van szükség egy külsős, nem képviselő alpolgármester bevonására, így annak ellenére nem tudott igennel szavazni, hogy Puskás István referenciáit nem tartja rossznak.

Az MSZP az etikett betartását várja a Fidesztől is

Madarasi István, az MSZP önkormányzati képviselője mindkét előterjesztést megszavazta. A politikus indoklása szerint a városirányítási struktúrával kapcsolatban megelőlegezett bizalomban kell részesíteni a mindenkori városvezetést. A bizalom szerinte azért is fontos, mert az új struktúra alapján a városirányítás hatékonyabb lehet, ez pedig a város érdekeit szolgálná. „Ugyanezt a tiszteletet és politikai empátiát várjuk el a jelenleg a közgyűlésben pozíciót elfoglaló ellenzéki képviselőkkel szemben is. Van egy politikai etikett, amit nem csak nekünk kell betartani, hanem a város vezetőitől is elvárjuk, hogy tartsák be” – fogalmazott Madarasi.

Koppányi Szabolcs

Néhány képviselő nekünk nem volt közlékeny, de megszavazta a Fidesz előterjesztéseit

Kerestük a közgyűlési döntésekkel kapcsolatban a Civil Fórum vezetőjét, Gondola Zsolt Zoárdot is, ő azonban egyetlen kérdésünkre sem kívánt válaszolni. Úgy tudjuk, hogy a szervezet két képviselője mindkét előterjesztést megszavazta.

Kérdeztük (volna) a Demokratikus Koalíció debreceni önkormányzati képviselőit is. Varga Zoltánt többször hívtuk telefonon, valamint e-mailben is kérdeztük – mindkét módon hiába. Jánki Józsefet sikerült elérnünk, ő azt kérte, hogy hívjuk vissza egy óra elteltével, és válaszol a kérdéseinkre, később azonban már egyszer sem vette fel a telefont. Vaszkó Imrénél is próbálkoztunk. A politikus fölvette a telefont, majd arra kért minket, hogy Varga Zoltántól érdeklődjünk. Amikor azt kérdeztük Vaszkótól, hogy személy szerint ő melyik gombot nyomta meg a szavazásokkor, ismételten azt mondta: Varga Zoltánt keressük. Információink szerint egyébként a DK-s képviselők mindkét előterjesztést megszavazták.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.