Újra döntenie kell a Debreceni Törvényszéknek a CATL-beruházás felfüggesztéséről – 24.hu

A Fővárosi Ítélőtábla indoklása szerint az elsőfokú bíróság nem mérlegelte, hogy az akkumulátorgyár veszélyezteti-e Debrecen vízellátását. Frissítés: Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul, mivel a Kúria sem hitelesítette a népszavazási kezdeményezésüket.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla megsemmisítette a Debreceni Törvényszék ítéletét, amelyben a bíróság arról döntött, hogy nem függeszti fel a Debrecen déli gazdasági övezetében épülő CATL-beruházást a gyárral kapcsolatos, folyamatban lévő perek lezárultáig – írta meg ma, július 12-én a 24.hu.

MTI

A cikk szerint az úgynevezett azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelmet, valamint az elutasítást követő fellebbezést a gyárterülettől két kilométerre lakó Moczok Gyula, az MSZP korábbi választókerületi vezetője és ügyvédje, Litresits András nyújtották be.

A Fővárosi Ítélőtábla a megsemmisítésről szóló indoklásában azt kifogásolta, hogy a Debreceni Törvényszék nem mérlegelte: a beruházás közvetlen veszélyt jelent-e Debrecen vízellátására a csúcsidőszakban.

A Debreceni Törvényszéknek most újra dönteni kell az azonnali jogvédelemről. Ha ezúttal elfogadják a kérelmet, akkor az a gyár építésének felfüggesztését fogja jelenteni.

További részleteket a 24.hu cikkében olvashatnak.

A Debreceni Törvényszéknek le kellene állítania a beruházást az LMP szerint

Az ügy egyik érdekessége, hogy habár a 24.hu az MSZP korábbi politikusáról írt, ma kora délután az LMP kiadott egy közleményt, amely szerint a zöld párt és a Védegylet közös indítványa alapján hozta meg a döntését a Fővárosi Ítélőtábla. Az LMP üdvözölte az ítéletet, szerintük a Debreceni Törvényszék számára most az egyetlen helyes és felelősségteljes döntés az építkezés leállítása. „Az akkumulátorgyarmatosítás beláthatatlan következményekkel jár hazánkra nézve, természeti kincseink és az oly szűkös energiánk nem pazarolhatóak el sem a nyugat-európai felső-középosztályért, sem a kínai befektetők hasznáért” – írták.

Kíváncsiak voltunk arra, miért gondolja azt az LMP, hogy az ő fellebbezésük alapján döntött a Fővárosi Ítélőtábla. Amint válaszolnak a levelünkre, cikkünket frissítjük.

FRISSÍTÉS

Az LMP sajtóosztálya július 13-án válaszolt a Debreciner megkeresésére. Azt írták, a többi felpereshez hasonlóan az ő azonnali jogvédelem iránti kérelmüket is elutasította a bíróság, ezért júniusban ők is a Fővárosi Ítélőtáblához fellebbeztek. „Az LMP-Magyarország Zöld Pártjához az az információ jutott el, hogy a két szervezet által beadott indítvány alapján döntött a Fővárosi Ítélőtábla, mivel mi is azt várjuk, hogy másodfokon nekünk ad igazat a bíróság. Amennyiben tévesen ítéltük meg a helyzetet, minden érintettől elnézést kérünk” – írták.

A párt azt is hozzátette, álláspontjuk szerint egyedül az fontos, hogy valódi lehetőség nyílik a beruházás megállítására. „Az LMP eddig minden politikai és jogi eszközzel harcolt azért, hogy se Debrecent, se más várost ne dobhasson oda koncként az ázsiai beruházók profitérdeke miatt a kormány, hiszen az egyetlen helyes és morálisan elfogadható út számunkra, ha a magyar emberek érdekeit és jövőjét képviseljük” – fogalmaztak.

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak a népszavazásért

Az LMP június 13-án egy közleményt is eljuttatott a szerkesztőségünkhöz, amelyben azt írták, az Alkotmánybírósághoz fordulnak az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban elsőként beadott országos népszavazási kezdeményezésük miatt, ugyanis a Kúria elutasította a párt jogorvoslati kérelmét. Az LMP szerint a Kúria indoklása szakmaiatlan és politikailag elfogult, továbbá elvenné a magyar emberek azon jogát, hogy dönthessenek arról, akarnak-e akkumulátorgyárakat a saját településeiken.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Nemzeti Választási Iroda még március 21-én utasította el az LMP kezdeményezésének hitelesítését alaptörvény-ellenességre hivatkozva. A kérdés így hangzott: „Egyetért-e azzal, hogy akkumulátor gyártásra szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?”

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.