És a sintér kocsijából nincs (élve)kiszállás? - Kutyák a halálsoron 3.

Nem minden kutyával tudnak elszámolni egyes gyepmesteri telepek. Előfordul állítólag, hogy bár elindítják az összeszedett kóbor kutyákat a telepre, de már nem érkeznek meg oda. Vagy ha megérkeztek, előfordulhat, hogy napokon belül nyomuk vész. Nekik nem jár az örökbeadási esély.

Egy települési önkormányzat kötelességei közé tartozik többek között az is, hogy gondoskodjon a belterületén a kóbor állatok befogásáról, ha kell, erre a feladatra szerződést kössön valamely szervezettel, vállalkozással, esetleg létesítsen saját területen ebrendészeti vagy gyepmesteri telepet. Az a cél, hogy a kóbor kutyák eltűnjenek a közterületekről. Arról ritkán esik szó, mi történik befogásuk után, s arról sem nagyon, hogy miért termelődik újra a kóbor kutyák tömege. A gyepmesteri, ebrendészeti tevékenységekért kapott pénzekkel nem mindenki tud elszámolni, vagy nem is akar, pedig igen jelentős összegekről beszélhetünk egy-egy kevésbé tehetős település esetében is. De miért éri meg egy önkormányzatnak olykor sokadmagával leszerződnie vagy egy vállalkozónak ebrendészeti tevékenységet folytatni? Valóban tele lenne az ország és benne Hajdú-Bihar megye ilyen sok kutyaszerető emberrel? A gondok sora Magyarország szinte minden települését érinti, s rengeteg kutyát. Róluk szól 7 részes cikksorozatunk. S miért ez a cím? Az állatvédők, kutyamentők halálsornak nevezik azokat a gyepmesteri kenneleket, ahol a kutyák arra várnak, hogy megkapják-e a kegyelmet egy örökbefogadó személyében, vagy jön a végzetes injekció, kinek előbb, kinek később.

A gyepmesteri telepeken kötelező minden beérkező kutya számára biztosítani a 14 napos karantén időt. Ám a 15. naptól altathatóak. Feltéve, hogy beérkeznek a telepre. Vannak ugyanis kutyák, akik útközben „köddé válnak”, és a gyepmesteri telepek nem tudnak velük elszámolni.

Az egyeki gyepmesteri telep kapcsán egy 2018 áprilisában történt esetet osztott meg velünk Tar Ágnes, a balmazújvárosi Buksi Állatvédő Egyesület volt elnöke.

2018-ban a balmazújvárosi önkormányzat felkérésére az egyeki gyepmester kivonult az egyik romatelepre, hogy kóbor kutyákat fogjon be. Erről Tar Ágnest a balmazújvárosi közterület-felügyelő értesítette, de már csak akkor érkezett a helyszínre, amikor a befogott 16 kutyát elvitték. Az egyeki gyepmesteri telepre viszont nem mindenki érkezett meg élve, voltak kölykök, akik valószínűleg útközben elpusztultak, feltételezhetően azért, mert a felnőtt kutyák agyonnyomták őket, mivel az autóban nem szakszerűen történt az elhelyezésük.

Másnap Tar Ágnes elment az egyeki telepre személyesen, és mindössze 3 kutyát tudtak felmutatni neki az előző nap befogottak közül. Ezek után Tar Ágnes tudomására jutott, hogy 400-450 kg tetemet vitt el a tetemszállító autó (ez az információ a tetemszállító autót vezető sofőrtől származik) az egyeki gyepmesteri telepről. A tetemszállítást a Balmazújvárosi Kistérség Többcélú Társulása végzi.

Közérdekű adatigényléssel fordultunk a balmazújvárosi önkormányzathoz, hogy többet megtudjunk az esetről. A Balmazújvárosi Városgazdálkodási Nonprofit Közhasznú Kft. és Egyek Nagyközség Önkormányzata között 2018-ban megkötött szerződésben foglaltak szerint a gyepmesteri szolgáltatásokat 891 450 forintban mérik (a szerződésben külön nem részletezik az elvégzendő feladatokért járó fizetséget). Arra is kíváncsiak voltunk, mennyi tetemet szállítanak el az egyeki gyepmesteri telepről és ezért mennyit fizet az egyeki önkormányzat, de ezekre a kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ. Telefonon megkerestük az egyik tetemszállító autó sofőrjét, aki azóta jár az egyeki gyepmesteri telepre, hogy az megnyitotta kapuit 2015-ben. Akkor megy oda, amikor szólnak neki, hogy van elhullás. Ez általában 5-6 vagy 10, néha 1 kutyát jelent. A tetemeket azonnal viszi a Debrecen-Bánkon található ATEV fehérjefeldolgozó üzembe. A többek között erről a gyepmesteri telepről is kutyákat mentő, angliai székhelyű Hungary Hearts Dog Rescue munkatársa elmondta, hogy információik szerint néha a nagyon agresszív kutyákat altatják el a telepen.

Ottjártunkkor (mindkét alkalommal) nem találkoztunk agresszív kutyával, mindannyian nyugodtak és barátságosak voltak, mindenkit meg lehetett simogatni. Több állatvédő is hasonlóan nyilatkozott, akik már jártak a telepen.

Mint azt később egy közérdekű adatigénylésnek köszönhetően megtudtuk, az egyeki gyepmesteri telepről 2018-ban 6095 kg, 2019-ben pedig 5480 kg tetemet szállítottak el. Nem tudjuk, milyen súlyú kutyákat takar ez a mennyiség, de ha átlagosan 25 kilós kutyákkal számolunk, 463 kutya aludt el kevesebb, mint 2 év alatt. Nem tudni, hogy hirdették-e őket, esélyt biztosítva számukra, vagy még azt sem kapták meg.

A hiba a számokban van

Ha összehasonlítjuk az egyeki gyepmesteri telep hivatalos beszámolóját és a kutyák befogásakor felvett jegyzőkönyvet, akkor láthatjuk, hogy míg a beszámoló szerint 2018-ban összesen 14 kutya került be a gyepmesteri telepre Balmazújvárosból, a hivatalos jegyzőkönyv szerint 16 kutyát szállítottak el a városból.

A beszámolók szerint a számok nem csak csökkenhetnek, de növekedhetnek is. Kunmadaras esetében ha megnézzük a 2018-as jegyzőkönyveket, azokban összesen 63 kutyáról esik szó. A számlákon szereplő összegeket összeadva 895 860 forintot kapunk. Az egyeki gyepmesteri telep beszámolója szerint viszont 72 kutya került be 2018-ban Kunmadasról a telepre.

Több önkormányzattól nem kaptunk az elszállított kutyákról jegyzőkönyveket, így nem volt lehetőségünk a számokat összehasonlítani az egyeki önkormányzat weboldaláról letölthető beszámolóval.

Ezek alapján elmondható, hogy ha a nyilvántartást nem vezetik pontosan, akkor valójában nem tudni, hány kutyát szállít el a gyepmester és közülük hányat altatnak el örökbeadási esély nélkül, ahogyan azt sem tudni, hogy hány kutya 14 napos tartási költségét „takaríthatják meg” esetleg a gyors eutanáziával.

A Hungary Hearts Dog Rescue munkatársa visszavonta a nyilatkozatát arra hivatkozva, hogy nem akar szerepelni egy olyan cikkben, ami az egyeki gyepmesteri telepet rossz fényben tüntetheti fel.

(folytatása következik)

- A cikk a Transparency International Magyarország Alapítvány oknyomozó újságírói mentorprogramjának keretében készült. -

xxx

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.