Politikushang-felismerés, LMBTQ-kvíz, fekvőtámasz az amerikaiakkal - Ilyen a Campus Fesztivál civil faluja

Állami és kormányzati szervek igen, pártok azonban nem jelentek meg a civilek között.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Július 19. és 22. között rendezik meg a tizenötödik Campus Fesztivált Debrecenben. Kelet-Magyarország legnagyobb könnyűzenei eseményéről a Debreciner számos fotóval és több cikkben számol be. A nagy fesztiválok állandó eleme az úgynevezett civil falu, ahol kapcsolatba kerülhetnek az érdeklődő vendégekkel a civil szervezetek képviselői. A korábbi debreceni fesztiválokon rendszeres résztvevők voltak a politikai pártok ifjúsági szervezetei is, de az elmúlt években – az országos tendenciának megfelelően – kiszorították őket a civil faluból.

Galéria: Civil falu – Campus Fesztivál 2023 (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Polgár Tóth Tamás

Az idén ellenben számos állami és kormányzati szervezet jelent meg a civil faluban: külön sátorral kint van a Campuson többek között az Agrárminisztérium, a katasztrófavédelem és a rendőrség is. Mi az Amnesty International Magyarország, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Debreceni Hallgatók Politikatudományi Egyesülete (Depolit), a Future of Debrecen, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), valamint az Egyesült Államok Nagykövetsége és az Amerikai Kuckó közös sátrát látogattuk meg.

Polgár Tóth Tamás

Két jogvédő szervezet is a faluban

Az Amnesty International Magyarország jogvédő szervezet LMBTQ, jogállamisági és más témájú kvízekkel, petíciókkal, valamint a nők és a férfiak közötti bérszakadék kialakulását bemutató társasjátékkal érkezett a Campusra, hogy az őket megkereső fesztiválozók között aktivistákat toborozzanak. A másik jogvédő szervezet, a TASZ elsősorban társadalmi kérdésekről szóló beszélgetéseket kínál az érdeklődőknek, de lemosható tetoválással, szituációs játékokkal, kvízzel, valamint színezős gyereksarokkal is készültek.

Polgár Tóth Tamás

50 éves a nemzeti park

A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai természetismereti játékokat hoztak magukkal, pénteken pedig kilátogat hozzájuk Kádár Ferkó Fotószínháza. Az idén 50 éves nemzeti park egy pusztai képe előtt lehet majd fotózkodni beöltözve. Az igazgatóság a későbbi nyári programjait is hirdeti: augusztus 18-án Hortobágy házhoz jön címmel családi programokat tartanak a Békás-tónál, ugyanezen a napon a Kerekes Band koncertezik, az estet pedig lézershow-val zárják. Augusztus 20-án a Debreceni Virágkarneválon virágkocsival, csikósokkal és a Debreceni Hajdú Táncegyüttessel közösen fognak felvonulni.

Polgár Tóth Tamás

Ismerős hangok

A politológus hallgatókat tömörítő Depolitnál bárki tesztelheti, mennyire van képben (vagyis inkább hangban) a magyar politikai elittel, egyik játékukban ugyanis közéleti szereplők beszédeiről készült hangfelvételek alapján kell felismerni a hangok gazdáit. Külpolitikai kihívással is készültek, egy másik játékukban Európa térképén kell elhelyezni az egyes országokra vonatkozó tényeket (például egy adott politikus születési helye, egy európai intézmény székhelye stb.).

Polgár Tóth Tamás

Szatyorfestés az önkormányzati zöldeknél

A debreceni városvezetés által gründolt Future of Debrecen – amelyet a kiötlői hol munkacsoportnak, hol mozgalomnak neveznek – helyszínen lévő munkatársai az érdeklődésünkre kifejtették, náluk vászonszatyrokat lehet festeni, arc- és testfestést kínálnak, a kisebb gyerekeknek kirakóst, csütörtöktől pedig működni fog a fotófaluk is. Kérdőíveik is vannak, a kitöltésért cserébe ajándékokat adnak.

Polgár Tóth Tamás

Gyakorlatok amerikai tengerészgyalogosokkal

Az amerikai nagykövetség és a Debrecenben működő Amerikai Kuckó kvízekkel, Google Translate-tel való dalfelismeréssel, színezőkkel és szókereső játékokkal is készült a Campusfesztre, az elmondásuk szerint azonban az a programjuk a legnépszerűbb, amelynek keretében két amerikai tengerészgyalogostól lehet fizikai kihívást elfogadni. A gyakorlatokat a katonákkal egyszerre lehet végrehajtani. Népszerűsítik továbbá a Youth Council fiatalokra fókuszáló programjait.

Karitaktivitás

A civil faluban találkoztunk a Debreceni Karitatív Testület sátrával is, azonban magát a testület képviselőit többszöri ottjártunkkor sem találtuk ott.

Polgár Tóth Tamás

Azt egyébként nem lehet mondani, hogy a szervezők eldugták volna a megjelent civileket a fesztiválozók elől: a bejárat után balra fordulva rögtön a civil falu fogadja a vendégeket, az egyik nagyszínpad közvetlen közelségében.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.