Elutasította a Debreceni Törvényszék a CATL-akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyét megtámadó civil keresetét

Horváth Nándor László úgy látja, a hatóság nem tartotta be a jogszabályi előírásokat a nyilvánosság biztosítása során. A bíróság szerint azonban nem állapítható meg, hogy közvetlenül sérültek volna az aktivista jogai és jogos érdeke.
Debreceniek az akkumulátorgyár ellen

Elutasította Horváth Nándor László debreceni civil keresetét a Debreceni Törvényszék – tudta meg a Debreciner az érintettől, aki a napokban kapta meg a július 19-i keltezésű ítéletet. A Debreceniek az akkumulátorgyár ellen csoport tagja a kínai CATL cég által a város déli gazdasági övezetébe tervezett, építés alatt álló akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyét támadta meg, a jogi képviseletét Schiffer András ügyvéd pro bono (anyagi ellenszolgáltatás nélkül) látja el. Az ügyben nem tartottak tárgyalást, mivel a felperes csak a keresetlevél előterjesztését követően kérte azt, a bíróság így ennek megtartására nem volt köteles.

Horváth Nándor László volt a február 9-ei debreceni demonstráció egyik szónoka
Lia

A bíróság indokolása szerint nem volt megállapítható a felperes jogainak, jogos érdekének közvetlen sérelme, ezért nem is volt lehetőség az engedély kiadásáról szóló katasztrófavédelmi határozat hatályon kívül helyezésére, megsemmisítésére vagy megváltoztatására.

Horváth Nándor László a Debrecinernek elmondta, fellebbezni fognak az ügyben. Mivel az ítéletben az szerepel, hogy fellebbezésnek helye nincs, megkérdeztük Schiffer Andrást, hogyan tudnak jogorvoslathoz folyamodni. Az ügyvéd kifejtette, jogszabálysértésre hivatkozva felülvizsgálati kérelmet tudnak előterjeszteni a Kúriához. Arra készül, hogy ezt a július 15-én kezdődött ítélkezési szünet után fogják beadni.

Horváth Nándor László a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesületen (Miakö) keresztül szerkesztőségünkhöz eljuttatott márciusi közleményében azt írta, a katasztrófavédelmi eljárásban nyilvánosságra hozott biztonsági jelentés hiányosságai miatt érintett lakosként hiányos információkkal rendelkezik a beruházásról, ennek oka álláspontja szerint az, hogy a hatóság nem tartotta be a jogszabályban meghatározott előírásokat a nyilvánosság biztosítása során.

Ahogy arról májusban a Magyar Hang beszámolt, a bíróság az ügyben perbe állította magát a CATL óriásvállalatot is, indokolásuk szerint ugyanis az ítélet érinti a cég jogait vagy jogos érdekét.

Debrecen nem gyárváros, hanem egyetemváros

A Debreceniek az akkumulátorgyár ellen csoport aktivistái a múlt hétvégén egy figyelemfelkeltő akciót hajtottak végre, amely során a megyeszékhelyen található „Egyetemváros”-feliratú táblákat áthúzták, alájuk „Gyárváros”-szöveggel ellátott táblákat helyeztek ki. Völgyesi Márton, a csoport tagja az akciót a Debrecinernek úgy kommentálta, szerintük egy kis város és egy kis ország jövője, ahol se energiaforrás, se nyersanyag nem áll rendelkezésre ipari tevékenységhez, kizárólag az oktatás sikerességén múlik.

Debreceniek az akkumulátorgyár ellen

Mint írta, Magyarországon jelenleg egymás után mondanak fel a tanárok, miközben a kormány teljes mellszélességgel beáll a nagy energiaigényű, minimális hozzáadott értékkel bíró óriásberuházások mögé. „Debrecennek tiszta vízre és levegőre van szüksége, nem akkumulátorgyárakra. Fenntartható fejlődésre és élhető jövőre, mert a városunk nem gyárváros, hanem az ország egyik legrégibb hagyományos egyetemvárosa” – fogalmazott.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.