„Minden, ami ott történik, illegális” – Több tucat vendégmunkás lakhat egy falusi Kádár-kockában közel a debreceni akkugyárhoz

A helyiek attól tartanak, minden eladó ingatlannal ugyanez fog történni. A község polgármestere azt ígéri, lépéseket tesznek a tudomása szerint törvénytelenül zajló folyamatok megfékezéséért.
Sáránd, Debreceni utca
Polgár Tóth Tamás

Sáránd Hajdú-Bihar megyében, Debrecentől délre található község, a KSH 2023. január 1-i adatai szerint 2350-en lakják. A település honlapján olvasható bemutatkozás szerint az elmúlt években az európai uniós és kormányzati támogatásoknak köszönhetően Sáránd jelentős fejlődésen ment keresztül. Eközben azt is hangsúlyozzák, a falusiak azért dolgoznak, hogy az ott élők számára élhetőbbé, vonzóbbá, gyermekbaráttá tegyék a települést.

Sáránd légvonalban mindössze 5 kilométerre fekszik a Debrecen déli gazdasági övezetében javában épülő CATL kínai akkumulátorgyártól, a lakosok egy része pedig úgy érzi, ez a beruházás most közvetett módon veszélyezteti az eddigi életkörülményeiket.

Konténerben álltak az ételes dobozok és a sörösflakonok

A település életét a Debreceni utca egyik Kádár-kockájába még júniusban beköltözött – a beszámolók szerint kínai – vendégmunkások kavarták fel. A minket megkereső helyi lakos azt mondta, Sárándon mindenki tud róluk, a helyiek attól tartanak, a jelenleg eladó házakba is külföldiek fognak költözni. Eladó ingatlan biztosan van, mi is találkoztunk ilyen ajánlatokkal egy helyi hirdetőtáblán.

Polgár Tóth Tamás

Ottjártunkkor két mobilvécé, valamint egy sörösflakonok és elviteles ételdobozok garmadájával teli szeméttároló konténer jelezte, hogy a Debreceni utcai ingatlan területén nem csak néhányan laknak. Gyönyörű Andrea, aki a vendégmunkásokkal szemben lakik, a Debrecinernek elmondta, szerinte legalább húszan vannak. Beszámolt arról is, hogy két mikrobusszal hordják őket Debrecen felé – a meggyőződése szerint a CATL építkezésére. Úgy tapasztalta, reggel 6 óra 15 perc körül viszik, este 20 óra után hozzák őket. Elmondta, a vendégmunkások jelenléte egész napos kalapálással, zajjal és mocsokkal jár, mivel építkeznek is az ingatlan területén. Egy építés alatt álló melléképület vázát mi is láttuk, amikor a helyszínen jártunk.

Polgár Tóth Tamás

Gyönyörű Andrea kifejtette, már nem tud nyitott ablaknál aludni, mivel beszűrődik a munkások beszélgetése. A legnagyobb problémának azt tartja, hogy senki nem tud semmit a kialakult helyzetről. Azt sem tudta megmondani, pontosan melyik cég foglalkoztatja a munkásokat, mivel a mikrobuszokon nem látott semmilyen feliratot.

Valaki már rendőrt is hívott rájuk, de indokolatlanul

A közeli kisboltban is érdeklődtünk a tapasztalatokról. A nekünk nyilatkozó eladó azt mondta, eddig nincsenek rossz tapasztalataik a kínaiakkal, csak a kommunikáció megy nehezen, mivel ők nem beszélnek magyarul, a sárándiak kínaiul, angolul pedig igazán senki sem. Egy alkalommal valaki rendőrt hívott a szomszédos büfében tartózkodó vendégmunkásokra, de a boltos tudomása szerint ők erre semmilyen alapot nem adtak. Az ügyben kerestük a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, ahonnét azt a választ kaptuk, hogy „2023. június 24-én 17 óra 42 perckor arról érkezett állampolgári bejelentés, hogy Sárándon a Petőfi Sándor utcában négy gyanús külföldi személyt láttak. A megadott helyre kiérkező rendőrök sem szabálysértést, sem bűncselekményt nem tapasztaltak, rendőri intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel.”

Polgár Tóth Tamás

Dézsi András (független), Sáránd polgármestere a Debrecinernek elmondta, gyakran jár el az érintett ingatlan mellett, és aggódva nézi az ott zajló történéseket, amelyeket ő a környék leamortizálásaként értékel. Az önkormányzat intézkedéseket tervez a folyamat ellen, de ezeket nem kívánta nekünk részletezni, elkerülendő az érintettek esetleges ellenlépéseit. Mint mondta, napi kapcsolatban van Tímár Zoltánnal (Fidesz), Mikepércs polgármesterével, akivel közösen próbálnak megoldásokat keresni a helyzetre.

A sárándi polgármester szerint nem egyszerűen arról van szó, hogy vendégmunkások költöztek egy munkásszállóba – ilyet egyébként Sárándon nem is lehetne építeni, véli a településvezető. Feltételezhetően illegális építkezés zajlik az ingatlanon, mondta Dézsi András, ezt ráadásul olyan felfordulás és szeméthegy kíséri – közterületen is –, amit nem tűrnek el. A polgármester hangsúlyozta, csak azt várják el, amit a magyar nemzetiségű lakosaiktól is: tartsák be a szabályokat. Dézsi szerint biztos, hogy vannak problémák az ingatlanon zajló folyamatokkal kapcsolatban, ugyanis annak tulajdoni lapján még nem szerepel az új tulajdonos, tehát nem is építkezhetnének. „Én azt gondolom, minden, ami ott történik, illegálisan történik” – jelentette ki.

Polgár Tóth Tamás

Arra a kérdésünkre, hogy pontosan hány vendégmunkásról tud, azt mondta, személyesen tapasztalta, hogy két kilenc férőhelyes kisbusszal közlekednek, a lakosok elmondása szerint pedig a férőhelyek számához képest sokkal többen vannak a járművekben. Ha pedig valóban így van, az is törvénytelen.

Nem tudni, hol dolgoznak

Dézsi András nem tudja, hol dolgoznak a kínaiak, ugyanis a tulajdonos nem válaszol az önkormányzat leveleire, a vendégmunkásokkal pedig egyáltalán nem tudnak kapcsolatot teremteni, mivel – ahogy fentebb írtuk – csak kínaiul beszélnek.

A polgármester szerint ha minden úgy marad, ahogy a mostani állapotok mutatják, akkor nagy problémák lehetnek a jövőben higiénés szempontból is, ugyanis már tapasztalták, hogy az egyik ott lakó közterületen szabadult meg az ürülékétől.

Polgár Tóth Tamás

„A település jövőjét és a magyar jövőt meg kell védeni” – összegezte álláspontját a polgármester, akitől azt is megtudtuk, információi szerint az akkumulátorgyár szomszédságában lévő Mikepércsen még rosszabb a helyzet. Ezzel kapcsolatban kerestük Tímár Zoltánt, a település polgármesterét. A község titkárságától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a következő héten áll a rendelkezésünkre.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ez a cikk a „Szabad oldal” kezdeményezés részeként jelent meg, együttműködésben a Szabad Európával.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.