Kárpótolják az akkumulátorgyárak által okozott értékcsökkenés miatt az ingatlantulajdonosokat! – kezdeményezi az LMP

A párt szerint a cégeknek ki kell fizetniük azt a különbözetet, amennyivel a beruházás előtti állapothoz képest romlik egy ingatlan értéke.

Sajtótájékoztatót tartott Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke ma, július 27-én Budapesten a Magyarországra települő akkumulátorgyárak ügyében. Bejelentette, a párt országgyűlési határozati javaslatot nyújt be, amely szerint a parlament felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul dolgozzon ki egy szabályozást azoknak az ingatlantulajdonosoknak a kártalanítására, akiknek az akkumulátorgyárak és más környezetszennyező üzemek létesítése miatt csökken az ingatlanjuk értéke. A politikus szerint egyre többen szembesülnek azzal, hogy a lakókörnyezetük közelében nagy környezeti terheléssel járó üzemeket hoznak létre.

Schmuck Erzsébet egy debreceni tiltakozáson
Koppányi Szabolcs

Schmuck megdöbbentőnek nevezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mai közlését, miszerint egy 580 milliárd forintos beruházás keretében Nyíregyházán építi fel első európai üzemét a kínai Sunwoda akkumulátorgyártó. Az LMP társelnöke hangsúlyozta, nagyon sok negatív következménye van a kormány akkumulátor-nagyhatalmi törekvéseinek. „Nem igaz, hogy Magyarországon szigorú környezeti normák vannak, nem igaz, hogy Magyarországon megfelelő módon monitorozzák ennek a hatásait és érdemben, időben értesülni lehet a környezetszennyezésről, amit megoldanak” – fogalmazott.

Értékbecsléseket végeznének a beruházások elkezdése előtt

Schmuck Erzsébet a Debreciner kérdésére válaszolva kifejtette, az LMP szerint a beruházónak kellene kártalanítania az ingatlantulajdonosokat. Mint mondta, a párt határozati javaslata szerint a beruházások végrehajtása előtt értékbecslést kellene végezni a hatásterületen, így lenne egy viszonyítási pont az ingatlanok értékéről. Amikor valaki el akarja adni, akkor is készül egy becslés, a párt szerint a kettő közötti különbözetet a beruházónak meg kell fizetnie.

„Nyilván ezek megdrágítják a beruházást, de nem lehet az emberek bőrére lakóközelbe tenni a gyárat” – fogalmazott. A politikus szerint a kártérítési rendszer megléte esetén a beruházó is elgondolkodna azon, hogy megéri-e neki ilyen körülmények között megépíteni az üzemet.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.