Idén nem jelöltek debreceni színházakhoz köthető darabot vagy személyt a Színikritikusok díjára

A Csokonai Színház már évek óta nem szerepel a Színikritikusok díjának jelöltjei között. Tavaly azonban sok változáson ment keresztül a teátrum. Kérdés, hogy ezek a változások segítenek-e majd abban, hogy jövőre a Csokonai Színház is kapjon jelölést.

Ebben az évben nem szerepel sem a debreceni Csokonai Színház, sem a Vojtina Bábszínház a 44. Színikritikusok díjának várományosai között.

Egy debreceni származású rendező azonban akad Hajdu Szabolcs személyében, aki idén bekerült a várományosok közé a Legközelebbi ember című darabjával.

Hajdu Szabolcs
sme.sk

Tavaly a Vojtina Bábszínház elhozta a legjobb gyerek-/ifjúsági színházi előadás fődíját a Lili és a bátorság című darabbal, amely a Mesebolt Bábszínház vendégelőadása volt.

A 2022/23-as évad viszontagságos volt a Csokonai Színház számára, hiszen a történelmi épület felújítása zajlott, így az egész társulatot átköltöztették a Csokonai Fórumba, be kellett lakni az új épületet. A most következő évadban azonban már készen várja a Csokonai Színház felújított épülete a társulatot és a nézőket, így a színház összes helyszínét rendeltetésszerűen lehet majd használni. Kérdés, hogy a megújult vezetés, valamint a háromtagozatos társulat (próza-, operett, tánctagozat) új színt tud-e hozni a következő évadba, amely segít bejuttatni a Csokonai Színházat jövőre a Színikritikusok díjának várományosai közé.

A debreceni színház a 2007/08-as évadban nyerte el a Színikritikusok díját először és utoljára, akkor a legígéretesebb pályakezdőnek járó díjat vihette el Krisztik Csaba, ezenkívül két egymást követő évadban – a 2010/11-es valamint a 2011/12-es évadban – kapott jelölést a színház a legjobb díszletért.

A 44. Színikritikusok díjáról idén 21 színikritikus (Balogh Gyula, Bóta Gábor, Csáki Judit, Csizner Ildikó, Dömötör Adrienne, Gabnai Katalin, Gergics Enikő, Herczog Noémi, Karsai György, Keszte Bálint, Kovács Bálint, Kovács Dezső, Lénárt Gábor, Nánay István, Németh Fruzsina Lilla, Papp Tímea, Puskás Panni, Stuber Andrea, Szekeres Szabolcs, Turbuly Lilla, Urbán Balázs) szavazhatott. Tizennégy kategóriában lehet elvinni díjakat, és minden kategóriában három jelöltet lehetett megadni. Az idei várományosok között az Örkény István Színház kapta a legtöbb jelölést, hét kategóriában összesen nyolcat.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.