Lazán is lehet tiszteletet kiérdemelni

A debreceni Fazekas-gimnázium egyik tanára is zenélt a Campus Fesztiválon, akit sokan a kosárlabda világából ismernek. Kecskeméti János, sokaknak csak Kecsu, ifjabbaknak Kecsu bá – vele beszélgettünk a SixPack formáció fellépése előtt sportról, zenélésről meg a tanári pályáról, nem kikerülve az úgynevezett státusztörvényt sem. (Az interjú készítőjének edzője volt Kecskeméti János, innen a régi ismeretség, a tegeződés.)
Kecskeméti János
Koppányi Szabolcs

- A debreceni Fazekas Mihály Gimnázium testnevelő tanára vagy, emellett matematika szakos is, meg kosárlabdaedző, valamint zenész. Van bármiféle fontossági sorrend ezek között?

- A sorrend felállt elég hamar nálam, bárhol voltam edző, mindig is ragaszkodtam hozzá, hogy tanítani akarok. Ez tehát a fő nálam. Én még azok közé a pedagógusok közé tartozom, akik annak idején úgy kezdték el a pályát, hogy azt mondtuk kis tigrisekként, „ide nekünk az oroszlánt is!” Ma már egyre kevesebb ilyen lelkesedést lehet látni, ami nem feltétlenül a fiatal pedagógusok hibája... Mindenesetre én régóta tanítok, szeretem is, és ehhez jött az, hogy másodállásban edzősködöm. És nagy szerelem a zene. A zenésztársaimmal nagyjából 30 éve ismerjük egymást.

- Az első volt a Darling zenekar, ugye?

- Igen, az bizony, pontosabban Hammerhead Shark néven indult a 90-es évek elején, abból lett a Darling. Abból a csapatból van még több tagunk most is. Később egy jó évtizedig szünetelt a zenekar, de hét éve megbeszéltük, hogy álljunk össze megint, aztán több lett belőle. Ez a SixPack meg voltaképp mindennek a folytatása. A tagok most: Varga Zoli billentyűs, Sári Árpi gitáros, Faragó Zsolti dobos, én énekelek, s ez így a darlingos csapat gyakorlatilag. Hozzánk csatlakozott basszusgitárosként Szegedi Károly, Szaki, valamint Zoli felesége, Jánovszky Zita, aki frontemberré nőtte ki magát, tehát ő is énekel. Alapvetően a dallamos rockzenét játsszuk, több tag kedvence a Pink Floyd, ez is hat ránk. Főleg feldolgozásaink vannak, de akadnak saját számaink is. A lényeg, hogy örömet szerezzen a zene, mind a próbákon, mind a koncerteken.

Koppányi Szabolcs

- Milyen most a Fazekasban tanítani, illetve milyen pedagógusnak lenni a mai Magyarországon?

- A Fazekasban csodálatos tanítani. Egyébként lehet akármennyire jó egy tanári kar vagy iskolavezetőség, elsősorban a gyerekek, a diákok adják meg a minőségét az iskolának. Mondhatni, ők teremtenek meg minket. S nálunk remek fiatalok vannak. A pedagógus szakmáról viszont mindent elmond szerintem, hogy nincs mögöttünk ember, a frissen végzettek nem nagyon akarnak erre a pályára lépni. Főleg amikor szembesülnek azzal, hogy milyen a pedagógus megbecsülése mostanság. Ezzel mindig is küzdöttünk. Én ’89 óta tanítok, és mondhatom, akkor sem volt minden fenékig tejfel, de én imádom a tanítást, ezért tuti nem hagyom abba, bármi is lesz. Ez sose volt kérdés.

Koppányi Szabolcs

- Mit gondolsz a státusztörvényként elhíresült, sokak szerint a pedagógusokat több oldalról nézve is hátrányosan érintő jogszabályról, illetve a szakma jövőjéről?

- Én is kíváncsi vagyok, mit tesznek majd… Mármint például a pedagógus szakszervezetek. Meg a sok feltételes mód után mikor lesz kijelentő mód? Én lennék a legboldogabb akkor, ha ez létrejönne, ha tényleg történne valami a nagy szavak után. Kevesebb adminisztráció, kevesebb óraszám, mondjuk. Én annak idején még heti 16 órával kezdtem. Most… nem annyi. Ám nem is ez a legfontosabb, hanem az, hogy túlmegy minden már akár a státusztörvényen is, ez társadalmi jelenség. A mi megbecsülésünk nem emiatt a törvény miatt rossz. Hanem már maga a közhangulat, ami körbelengi Magyarországon a pedagógusokat, az eléggé negatív. Nekem ezzel van igazából problémám. S én nem csak anyagi megbecsülésről beszélek, inkább annak társadalmi oldaláról. Amúgy kiegyeznék olyan megbecsüléssel, mint amit akkor tapasztaltam, amikor elkezdtem ezt a pályát. Ha jött a tanár, hangosan köszönt még a nagymama is. S az hiányzik leginkább, hogy ne gondoljanak rosszat rólunk, mert mi nem akarunk rosszat, segíteni szeretnénk a gyerekeknek. Mindenki a pénzre hegyezi ki a dolgot, de ez szerintem már régen nem erről szól. Annyit azért hadd mondjak el, hogy szerencsém van, mert olyan helyen tanítok, ahol akár a szülőkkel, akár a gyerekekkel jóval kevesebb gond van, mint sok más helyen, szóval ez nálunk azért egészen jól rendben van. 2008 óta vagyok a Fazekasban, s nekem a gyerekek visszaadták a hitemet a tanításban. Amikor hálás tekinteteket látok, van pozitív visszajelzés, akkor attól szárnyakat kap egy tanár.

Koppányi Szabolcs

- Úgy rémlik, sosem voltál kenyérre kenhető edző, volt nálad fegyelem, ám mégis tele voltál lazasággal. Személyes emlékem, előfordult, hogy gitároztál nekünk (magadnak) a nyári alapozó edzésen, amíg a többiek nyomták a feladatot, én meg épp a büntetőköröket futottam. Hogyan lehet ezt a belőled áradó lazaságot és a tanári presztízst összekötni?

- A helyén kell kezelni a dolgokat. Amikor munka van, akkor munka van, egy pisszenés nincs az óráimon. Ám ha jönnek az olyan alkalmak, mint mondjuk a Fazekas-gála, ahol tessék, itt van, mi tanárok játszunk nektek, éneklünk, akkor más a helyzet. Vannak, akik például azt gondolják, hogy az számomra presztízsveszteség, amikor a gyerek lát minket a színpadon szerencsétlenkedni, de ez nem igaz. A gyerek azt mondja még inkább, hogy ez valaki, ez az ember odaállt és mutat nekünk valamit. S ha tetszik neki, azzal inkább nő az ázsiónk, mintsem csökkenne. Sőt azt sem érzem, hogy ezzel visszaélnének a diákok később – bratyizás és hasonlók –, inkább értékelik.

Koppányi Szabolcs

- Milyen kosárcsapatot edzel most?

- A DEAC utánpótlásánál, a Cívis KK-nál vagyok, ahol az U12-es lányok edzőjeként dolgozom a gimnázium mellett. Nagyon szeretem ezt az úgynevezett kis korosztályt, örülök nekik. Mindeközben éppen mostanában kaptam egy felkérést, hogy szakmai vezető-mentor is legyek a DEAC-nál. Látogatni fogom az edzőket, nézem a csapatokat, ha igénylik, tanácsokat adok. Ez teljes mértékben új kihívás, ami miatt nagyon izgatott vagyok. Már csak azért is, mert itt nemcsak nagy öregekkel, de fiatal edzőkkel is fogok együtt dolgozni. Ám nem hiszem, hogy gondot jelentene, ha elmondom nekik a véleményemet, mivel az segítő szándékkal történik.

Koppányi Szabolcs
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.