CSÜTÖRTÖK

Akkunémák

Egy év alatt egyetlen egy lakossági fórumot sem tartottak a debreceni vezető fideszesek a város köré épülő kínai akkumulátorgyárak ügyében. Minek? Kinek? Ezeknek?
Tiltakozó menet és demonstráció a CATL akkumulátorgyára ellen – 2023. január 28.
Lia

Úgy mondják ők, hogy ez egy „gondoskodó város”. Debrecen hivatalos szlogenje meg így szól a város polgáraihoz: „Együtt vagyunk Debrecen”. Ráadásul ez a helyi Fidesz szlogenje is, így téve – általuk – egyenlőségjelet a kormánypárt és a város egésze között. És vajon minden debreceni egyben fideszes is? A saját városának sorsát illetően is kétségek nélkül mindenben egyetért azzal, amit a miniszterelnök eldöntött és leüzent ide?

Ma van egy éve annak, hogy hatalmas üdvrivalgással széjjelkürtölte a magyar média, de mindenki ám, hogy Debrecenben giga kínai akkugyár épül. Derült égből villámcsapás? Egyedül a Debreciner tette fel azonnal a kérdéseit arról, hogy mi is ez valójában. Aztán később mások is ébredtek, a kormánymédia pedig azóta is lelkesülten eksztatikus állapotban ünnepel országosan is, Debrecenben is.

Mint utólag beismerte a polgármester és az országgyűlési képviselőként még mindig prosperáló elődje is, a bejelentést megelőzően már két éve tárgyaltak a kínaiakkal arról, hogy gigantikus akkumulátorgyárat telepítenek Debrecenbe. Épp csak a várost, a város polgárait – köztük a saját szavazóikat – felejtették el tájékoztatni erről, nem kérdezték meg a véleményüket. Sem az előző két évben, sem a bejelentés óta eltelt egy esztendőben.

A jól értesültek szerint azért nem volt kíváncsi a Fidesz az itteniek – debreceniek és mikepércsiek – véleményére, azért nem folytatott ebben a súlyos témában (sem) előzetes tájékoztatást, azért spórolták meg a lakossági „érzékenyítést”, mert itt biztos többsége van a Fidesznek már 25 éve, az itt voksolók döntő része benyel mindent, amit idetol pártjuk és kormányuk ura.

CATL - akkumulátorgyár - 2023. február 24.
Koppányi Szabolcs

És azóta, a nagy bejelentés óta sem gondolják ezt másként. Bár megígérte a polgármester, hogy lesznek lakossági fórumok, nem voltak. Bár híre ment annak, hogy a város mind a huszonhárom egyéni választókerületében – mind fideszes képviselőjű – lesznek helyi nyilvános találkozók a lakossággal, amelyeken szakemberek adnak tájékoztatást és válaszolnak a kérdésekre, aggodalmakra. Egyetlen egy sem volt egy év alatt. Sőt már a saját fogadóóráik elől is elmenekülnek a fideszes önkormányzati képviselők, nehogy élő választópolgárral találkozhassanak. Nyilvánvalóan azt gondolják, hogy Debrecennel és Mikepérccsel azt tesznek, amit akarnak.

Debrecen város vezetői, megválasztott egyéni önkormányzati képviselői nem kívánnak konzultálni a város sorsáról a polgárokkal. Debrecen város vezetői, egyéni önkormányzati képviselői 2024-ben ismét kérni fogják a debreceniek voksait, hogy hatalmon maradhassanak. Gondoskodó város… „Együtt vagyunk Debrecen!” Miközben nyilvánvalóan azt gondolják, hogy Debrecennel – és Mikepérccsel – azt tesznek, amit akarnak.

Amikor majd a leszármazottak keresik a múltban a felelőseit annak, hogy miért lett Debrecen az, ami lesz, nemcsak a városvezető politikusokat, képviselőket fogják megtalálni, hanem az őket megválasztókat is. Kedves szülők, kedves nagyszülők! Akkunémák.

Nem kell gyár! – Tüntetés Mikepércsen – 2023. március 15.
Koppányi Szabolcs

(Ez a jegyzet – mint ahogy az itt megjelenő összes publicisztikai írás – a szerző véleményét tükrözi.)

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.