„Történelmi bűn, hogy a jó minőségű földek helyén méreggyárak épülnek” – sajtótájékoztatót tartott a Momentum Debrecenben

Habár a helyi Fidesz-frakció korábban azt közölte, Papp László személyes találkozót ajánlott a Momentumnak, Mándi László önkormányzati képviselő elmondása szerint nem kaptak hivatalos megkeresést a polgármestertől. Úgy látja, a városháza blokádja arra mindenképpen jó volt, hogy szóra bírta Debrecen vezetését.

Sajtótájékoztatót tartott augusztus 14-én Debrecenben a Momentum. A párt egy performansszal készült az eseményre, a Piac utca és a Simonffy utca sarkánál – közel a polgármesteri hivatal átmeneti helyszínéhez – agroszövetre borítottak néhány liter földet, amelybe halálfejes zászlókat tűztek, ezzel szimbolizálva, hogy a városban épülő akkumulátorgyárak tönkreteszik a termőtalajt.

Polgár Tóth Tamás

Petíciót indítottak a népszavazásért

Mándi László, a Momentum önkormányzati képviselője kijelentette, az akkumulátorgyárak „méreggyárak”. Mint mondta, az üzemek nemcsak a város vizeit mérgezik meg, hanem a magyar termőtalajt is veszélyeztetik: az Eve Power gyára az északnyugati gazdasági övezetben – szerinte – a Hajdúhátság legjobb termőföldjeit, a CATL pedig a déli gazdasági övezetben óriási, szintén jó minőségű termőföldet tesz tönkre. „Történelmi bűnnek tartjuk azt, hogy a jó minőségű termőföldek helyén méreggyárak épülnek” – fogalmazott.

Mándi László és Orosz Anna Debrecen belvárosában
Polgár Tóth Tamás

A politikus szerint a városvezetés propagandacikkekben igyekszik elmagyarázni, miért jó ez a debrecenieknek, miközben a beruházások valójában nem a lakosok érdekeit szolgálják. A Momentum petíciót indított azért, hogy a debreceniek népszavazáson dönthessenek az ügyről.

Az akkugyárak környezetében is megmérgezhetik a talajt a Momentum szerint

Orosz Anna, a párt országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a CATL-beruházásra komoly állami támogatást ad a kormány az adófizetői forintokból. Mint mondta, Bátonyterenyén, Iváncsán és Gödön látható, mivel jár egy akkumulátorgyár működése. „Mérgező, magzatkárosító anyagok a talajvízben, vegyi anyagok engedéllyel nem rendelkező tárolása, elképesztő levegő- és zajszennyezés, és ezzel együtt az értékes termőterületek szennyezése” – sorolta. Úgy látja, miközben a gyárterületek termőtalajai már odavesztek, a környező földeket is megmérgezik az üzemek. A politikus arra biztatta a választókat, hogy írják alá az online is elérhető petíciójukat.

Polgár Tóth Tamás

Úgy látják, februárban már lesöpörte a Fidesz a kérésüket

Mivel korábban a debreceni Fidesz-frakcióra hivatkozva az önkormányzati média mellett a Magyar Hang is azt írta: Papp László (Fidesz) polgármester személyes találkozót ajánlott Mándi Lászlónak a városháza momentumos blokádja miatt, megkérdeztük Mándit, megtörtént-e a találkozó. A politikus azt válaszolta, Papp hivatalosan nem kereste őket. Megjegyezte továbbá, hogy a polgármester korábban nyilvános lakossági fórumokat ígért, ezért a Momentum inkább a téma nyílt megvitatását szorgalmazza.

Polgár Tóth Tamás

Papp László a Demokratának adott interjúban kifogásolta, hogy a Momentum képviselői nem tettek fel kérdéseket az akkugyárakkal kapcsolatban az utóbbi néhány közgyűlésen. A pártnak egyébként közgyűlési határozati javaslatai sem voltak az akkumulátorgyárakról. Ezért megkérdeztük, miért nem merítették ki a képviselői státuszukból eredő lehetőségeiket, mielőtt a városháza blokád alá helyezése mellett döntöttek. Mándi László elmondta, Szabó Bence, a párt másik debreceni önkormányzati képviselője (valójában Mándi volt az) februárban azt kérte a polgármestertől és a település jegyzőjétől: ha minden civil népszavazási kezdeményezés hitelesítését elutasítja a helyi választási bizottság (HVB), akkor állítsanak össze ők egy olyan kérdést, amelyet átengednek. A politikus kifejtette, ezt a városvezetés lesöpörte az asztalról, ezért nem gondolja, hogy egy szándéknyilatkozattal sok sikert érhetnének el a debreceni közgyűlésben. Megjegyezte továbbá, hogy az elmúlt időszakban még folyamatban voltak az elutasított népszavazási kezdeményezéseikhez kapcsolódó jogi eljárások, nem tudhatták, mi lesz ezeknek az eredménye.

Ha az egy helyben ülés „erősködés”, akkor erősködtek

Arra a kérdésünkre, hogyan egyeztethető össze a városháza egyik bejáratának a Momentum általi blokádja a demokratikus működéssel, Mándi László azt felelte, míg korábban nem keresték őket a városvezetéstől, aznap már kaptak egy üzenetet, tehát szóra tudták bírni őket.
Megkérdeztük, milyen üzenetről van szó, erre válaszolva a képviselő közölte, a blokád kezdetét követő napon Szabó Bencével beszélgetett a polgármester. A sajtótájékoztatón jelen volt Szabó is, aki a Debrecinernek elmondta, azt kérdezte Papptól, miért nem lehet népszavazást tartani, valamint felvetette, hogy már az év elején elfogadott városi költségvetésben sem különítettek el pénzt egy esetleges népszavazásra, tehát eleve úgy készültek, nem engednek át egyetlen egy kérdést sem. „Cinikus mosollyal reagált erre polgármester úr, és elosont a közterületesek mögött, akiket magánhadseregként kiállított az irodája elé” – mondta Szabó.

A bejárati blokád - Debrecen, Simonffy utca - 2023. július 24.
Momentum

Orosz Anna hozzátette, a Momentum szerint az nem egyeztethető össze a demokratikus folyamatokkal, hogy helyi és országos szinten is ellehetetlenítik a népszavazás intézményét.

Papp László polgármester a Demokratának arról is beszélt, hogy a blokádot alkalmazó momentumosok „nőkkel szemben erősködtek”. Mándi László hazugságokkal teli propagandacikknek nevezte ezt az interjút, majd úgy fogalmazott, ők csak leültek a hivatal elé, tehát ha az egy helyben ülés erősködésnek számít, akkor valóban erősködtek.

Ősszel derül ki, hogyan indulnak a választáson

Mivel már tíz hónap sincs hátra a következő önkormányzati választásokig, megkérdeztük azt is, tudják-e már, milyen formában indul a Momentum, valamint ki lesz a párt polgármesterjelöltje Debrecenben. Mándi elmondta, a helyi szervezetük hamarosan döntést hoz erről, az ősz folyamán pedig értesítik a nyilvánosságot.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.