Olyan rövidre fogta a Momentum akciójáról írt cikkét az önkormányzati média, hogy nem derült ki belőle, mire reagált a Fidesz

A debreceni rutin eljárásoknál is becsúszhat egy-egy hiba.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Akik rendszeresen követik a debreceni önkormányzati média hírportálját, a Dehirt, vagy megrögzött nézői a DTV esti híradójának, azok számára ismerős lehet az ezek kiadásáért felelős Médiacentrum Debrecen azon gyakorlata, hogy egyes ellenzéki pártok, politikusok Debrecenben folytatott tevékenységét többnyire csak a helyi Fidesz-frakció írásbeli reakciójával együtt jelenítik meg.

Ezek a közlemények gyakran ugyanakkora vagy még nagyobb terjedelemben jelennek meg a híranyagban, mint az azokat kiváltó ellenzéki sajtótájékoztatóról, demonstrációról közölt beszámolók. Extrém és emlékezetes példa volt erre a Debreceni akkumulátorgyár: ellenzéki aggályokra reagált az önkormányzat című írás, amelyet 2022. augusztus 16-án, négy nappal a kínai CATL debreceni gyárépítési terveinek bejelenése után jelentettek meg a Dehiren.
Habár ez a címből nem derül ki, de a Civil Fórum, a DK és az LMP külön-külön megtartott sajtótájékoztatóiról számoltak be egy közös anyagban. A helyi ellenzéki szereplők mondandójának szóközökkel együtt összesen 2404 karakter terjedelemben adtak teret, míg a Fidesz közel kétszer ennyi, 4724 karakterben fejthette ki az álláspontját.

dehir.hu
„Valahol ez nekünk alapfeladatunk, hogy tájékoztassuk a nézőket. Ugye, erről szól a közszolgálat” – mondta Vida Gyula, a Médiacentrum Debrecen akkori főszerkesztője 2022 júniusának közepén, amikor Pinczés Mariannal, a jelenlegi főszerkesztővel beszélgetett az önkormányzati televízió Esti közelkép című műsorában abból az alkalomból, hogy két Helyi Érték Díjat nyert a Médiacentrum Debrecen a Helyi Televíziók Országos Egyesülete pályázatán.

Eltűnt a halálfejes földkupac

Hiába a sokéves rutin, időnként előfordulnak hibák ezeknél a reagáltatásoknál. Most például az esett meg, hogy a Dehir úgy számolt be a Momentum egyik debreceni performanszáról, hogy magát a performanszt sikerült kihagyniuk belőle. A párt politikusai augusztus 14-én a Piac utca és a Simonffy utca sarkán tartottak sajtótájékoztatót a Debrecenben épülő akkumulátorgyárakról. Kertészetekben használt agroszövetet (nem pedig műanyagzsákot, ahogy arról a város másik kormányközeli orgánuma számolt be) terítettek le a térkőre, erre borítottak ki néhány liter földet, amelybe aztán halálfejes zászlókat tűztek. A párt ezzel utalt arra, hogy az akkumulátorgyár szerintük tönkreteszi a termőtalajt.

Polgár Tóth Tamás

A Momentum által készített installációt az önkormányzati lap egyetlen fotón sem mutatta meg az olvasóinak, ahogy a szöveges beszámoló sem említi azt. Eddig még nem történt volna semmi szokatlan, a Dehir ugyanis máskor is meglehetősen szűkszavúan számol be az ellenzék működéséről. Az önkormányzati sajtó gyakorlata a Fidesz reakciójában bicsaklott meg, a városvezetés ugyanis azt közölte, „a Momentum hatásvadász akcióival hamis képet fest a debreceni ipari beruházásokról”. Mivel ezen a sajtótájékoztatón más performanszt az ellenzéki párt nem mutatott be, ezért a „hatásvadász akció” megfogalmazás csakis a földkupacra vonatkozhatott.

Akik tehát kizárólag az önkormányzati médiából tájékozódtak a sajtótájékoztatóval kapcsolatban, azok találgathatnak: mi lehetett az a hatásvadász akció, amely kiváltotta a városvezetés pártjának reakcióját. (A Debreciner cikke ugyanerről az eseményről ide kattintva olvasható. Ebből pedig a Fidesz közleményének említése hiányzik, aminek egyetlen oka az, hogy a Fidesz eddig még soha nem juttatta el állásfoglalásait a Debreciner szerkesztőségéhez.)

Polgár Tóth Tamás

Kapcsolódó anyagok:

- Erről szól a közszolgálat? Médiaaránytalanság Debrecenben

- A nap száma: 0 (nulla) szó

- A tudósítások felének szereplője volt a debreceni polgármester, háromban meg is szólalt

- Csak a Fidesznek szabad? – Nem jelentette meg a debreceni önkormányzati média az LMP reagá-lását Kósa Lajos sajtótájékoztatójára

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.