Kétszáz debreceni szakdolgozó mondta fel az önként vállalt túlmunkát az egyetemi klinikákon – Népszava

Az esetek legnagyobb részében rendben lezajlott a szakdolgozók júliusi 18 százalékos béremelése, de van, ahol komoly feszültségeket okozott – tájékoztatta a Népszavát Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke a felmérésük eredményéről.

Főként ott alakultak ki vitás helyzeteket, ahol korábban csak növelt pótlékokkal sikerült egy-egy területen megtartani a munkatársakat. Az ő esetükben a mostani emelés nem nyújtott fedezetet a munkáltatói jogkörben biztosított „extra” pótlékaik arányos növelésére. Például Debrecenben az egyetemi klinikákon, ahol eddig az ügyeleti munkáért kiemelt ügyeleti pótlékot adtak, most ennek egy részét vissza akarják venni. A kötelezőn felüli pótlék megemelésére a fedezetet a helyi munkáltatónak kellene előteremtenie. A béremelésről szóló jogszabály szerint a 18 százalékos többletet az alapbérre és az ahhoz kötődő kötelező pótlékokra is megkapja a munkáltató, ám a saját döntésén alapuló pótlékokra nem, s ezek okozzák a problémát a legtöbb helyen – írja a Népszava.

nepszava.hu

Soós Adrianna szerint, ha nem sikerül megállapodásra jutniuk a már zajló egyeztető tárgyalásokon, akkor szeptembertől, a túlmunka felmondás hatályosulásával, ez már a betegellátásban is okozhat problémát. Például kevesebb lesz műtét, megnyúlhatnak a most sem rövid várakozási idők ezeknél az ellátásoknál.

További részletek a Népszava cikkében olvashatók.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.