Nem épül újabb, eddig be nem jelentett akkumulátorgyár Debrecenben – közölte a városvezetés

A polgármesteri kabinetiroda közleményében hangsúlyozta: a NingBo ZhenYu Technology nem akkugyár. Előzetes iparági információk szerint a cég elektromos autók akkumulátoraiban használt precíziós alkatrészeket fog készíteni Debrecenben.

Cáfolta Debrecen vezetése, hogy újabb akkumulátorgyár épülne Debrecenben. A polgármesteri kabinetiroda által ma, augusztus 16-án kiadott – közvetett úton a Debreciner szerkesztőségéhez is eljutott – sajtóközlemény szerint a város ipari infrastruktúrája kizárólag a már bejelentett üzemek, valamint ezek beszállítóinak kiszolgálására lesz elegendő. Mint írják, a kínai NingBo ZhenYu Technology Co., Ltd. nem akkumulátorgyár, hanem alumíniumhéjakat és fedőlapokat, valamint elektromos járművekhez motoros precíziós lyukasztott és rovátkált fémalkatrészeket gyártó vállalat.

Koppányi Szabolcs

„Nem érkezik Debrecenbe újabb akkumulátorgyár és felszólítjuk a 24.hu-t, hogy valótlan, meg nem erősített információkkal ne vezessék félre az olvasókat!” – olvasható a közleményben. A 24.hu-t azért is nevezték meg a szöveg több pontján, mert tegnap ők is beszámoltak arról, hogy Ungár Péter, az LMP társelnökének írásbeli kérdésére válaszolva Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára nem cáfolta a fent említett kínai cég Debrecenbe érkezését, mindössze annyit közölt: „A beruházásokról minden esetben a tárgyalások lezárása után Szijjártó Péter tájékoztatja a közvéleményt, ahogy ez az elmúlt években folyamatosan meg is történt”.

A 24.hu azonban a cikkben akkumulátorgyárnak nevezi a NingBo ZhenYu Technologyt, annak ellenére, hogy ezt az írásbeli kérdést feltevő Ungár sem tette meg, ő „akkumulátoripari gyár” építéséről érdeklődött. Menczer válaszát egyébként elsőként nem is a 24.hu, hanem a Magyar Hang ismertette, a cikkben ők is akkumulátorgyárként hivatkoztak a kínai vállalat egyelőre hivatalosan be nem jelentett beruházására.

Akkumulátorokban használt alkatrészeket gyártanának

A Portfolio még július végén a Marketline-ra hivatkozva írt arról, hogy a kínai cég egy 23 milliárd forintos beruházással hoz létre gyárat Debrecenben, amelyben elektromos autók akkumulátoraiban használt precíziós alkatrészeket fognak készíteni.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.