Mennyit ér az ingatlanom az akkugyárakkal elárasztott Debrecenben? – Privátbankár

Még nem csökken a használt lakások ára a cívisvárosban, de nem tesz jót a megítélésüknek, hogy szinte hetente jön új akkumulátorgyári bejelentés vagy olyan hír, hogy egy leendő beszállítójuk fog odatelepülni. Az új lakások négyzetméterára már 2021-ben meghaladta az egymillió forintot és azóta csak nőtt.

Jól járt, aki 10 éve vett lakást Debrecenben: akkor 170 ezer forint volt a négyzetméterenkénti átlagár, ma már 630 ezer forint. De csak akkor, ha valaki eladja. Vannak ilyenek, szép számmal: augusztus közepén kicsit több mint 2100 új és használt lakóingatlan közül lehetett válogatni a legnagyobb hirdetési portálon, a hirdetések 95 százalékát magánszemély adta fel – írja a Privátbankár.

NT

Ingatlanpiaci szempontból eddig is kiválóak voltak a város adottságai. Nagy lélekszámú a település, ott az egyetem a sok ezer külföldi diákkal és magasabb beosztású és ezért lakáspiaci keresletet bővítő odatelepített emberekkel. A mostani válságig több éven át lakóparki beruházások indultak, nem csoda, hogy már évekkel ezelőtt megjelentek a milliós négyzetméterárak. Ám most ezeket visszafogták, mint a legtöbb hazai településen, így az új építésű lakások kínálata messze a kívánt ütem alatt bővül, ami magasan tartja az árakat.

A használt tégla lakásoknál 750-780 ezer forint között mozog az átlagos négyzetméterár. A családi házak is bőven túl vannak már az 560 ezer forinton, folyamatos volt egész májusig az emelkedés, az Otthon Centrum szerint 16 százalékkal magasabbak az idei árak a tavalyi átlagnál. A panelek idei átlagos fajlagos ára 661 ezer forint négyzetméterenként. A befektetési kereslet ebben a kategóriában is erős, főleg, ha felújított vagy panelprogramos lakásról van szó.

Viszonylag sok a befektető, mert azt érzékelik, hogy a bérbeadás kimondottan jó üzlet. Tavaly a vevők 46 százaléka befektető volt, akik nem csupán a gyári középvezetőket, hanem az egyetemistákat is megcélozva vásároltak.

A debreceni gyárberuházások újabb ipari szereplőket fognak a városba és környékére vonzani. Ez további bevételi forrás a kormánnyal ritkán vitatkozó városvezetésnek, így több pénz juthat az összes ingatlantípus, így a lakások értékét közvetve befolyásoló infrastrukturális fejlesztésekre. Egy-egy debreceni körzet túlépítettsége azonban nem kizárt, így a zsúfoltság pont nem növeli, hanem csökkentheti egy-egy lakás vagy ház vonzerejét.

További részletek a Privátbankár cikkében olvashatók.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.