Debrecenben is osztályozza az egészségügyet a nép

Az állami-önkormányzati rendelőintézetek nem reagálnak a véleményekre, nem védik meg a dolgozóikat, azok kiszolgáltatottak bármilyen igaztalan véleménynek, sértésnek. De a páciensek sem kapják meg az elégtételt, hogy kivizsgáljuk azt, amit leírtak, sajnáljuk, ami történt, szánjuk-bánjuk vagy bármi egyebet.

Az internetnek a szolgáltatók, a mindenféle irányítók, a hatalmasok és a hatalmaskodók számára egy nagyon rossz híre van: demokratikus.

Vagyis nem csak az kerül napfényre, amit a „főnökök” szeretnének, amit irányíthatnak, felügyelhetnek, hanem a jónép szemérmetlenül felmutatja a véleményét, megfogalmazza az elvárásait és osztályoz!

Így van ez az egészségügy területén is. Nem nagyon szokták Debrecenben se kiteregetni a szennyest, inkább kap szárnyra a jó hír, a fejlődés, a sikerek felerősített hangja.

De nézzünk körbe a weben, hogy teljesebb képünk legyen a cívis város valóságáról!

Ha ránézünk arra a Google-oldalra, amelyet a Debrecen rendelőintézet keresőkifejezésre kapunk, ez a kép is a szemünk elé tárul.

bognarstudio.hu

Az általam bekarikázott számok a Google Cégprofil felületén a lakosság által adott osztályzatok átlagát mutatják.

A DEKK esetében tehát azt látjuk, hogy 185 betegben érlelődött meg a véleménynyilvánítás vágya. Vagy ennyire méregbe gurult, vagy az elégedettség miatt nyúlt valaki a klaviatúrához. Az átlagos osztályzat 2,4-re jött ki, ami nem éppen kimagasló eredmény.

Nézzünk rá az osztályzatokra közelebbről!

Borzasztóan sok az egyes
bognarstudio.hu

Nézzünk rá néhány véleményre, miből adódik, hogy az egészségügy sikereit ennyire nem látják a betegek!

bognarstudio.hu

Az elégtelen osztályzatok nagy része abból adódik, hogy időpontkérés alkalmával nem veszik föl a telefont. Az elsőnek idézett páciens ezt a jelenséget nevezi katasztrófának.

A második idézet elgondolkoztató több szempontból is. Egyfelől a várakozók kulturális felkészültsége nem egyenletesen oszlik el (ennél finomabban ezt nem tudom elmondani), és a várakozás által okozott feszültség sem tehet jót minden esetben a véleménynyilvánítás teljes igazságának. Ezt is érdemes figyelembe vennünk.

Nem számít az, amit mondunk!

De mindebből következően is van egy nagyobb baj!
Ez pedig az, hogy az állami-önkormányzati rendelőintézetek nem reagálnak a véleményekre, nem védik meg a dolgozóikat, azok kiszolgáltatottak bármilyen igaztalan véleménynek, sértésnek. De a páciensek sem kapják meg az elégtételt, hogy kivizsgáljuk azt, amit leírtak, sajnáljuk, ami történt, szánjuk-bánjuk vagy bármi egyebet.

Ráadásul az erről a platformról szerezhető információkat nem elemzik, így aligha kerülnek be a napi gyakorlat minőségjavítási terveibe. Legalábbis ennek látható jele nincs.
Süket csend van a vezetés részéről – és ezen a fül-orr-gégészet aligha tud segíteni. (Félreértések elkerülése végett: a helyzetkép sajnos országos jellegű, nem „kipécézett áldozat” a DEKK.)

Nincs verseny

Igen beszédes tény, hogy a magánorvosi intézmények jelentős része, amelyek versenyhelyzetben dolgoznak, érdemben kihasználják a Cégprofil nyújtotta ama lehetőséget, hogy válaszoljanak a beérkezett véleményekre. Ezzel növelik a kohéziót az intézmény-orvos és a páciens között. A pozitív visszajelzéseket megköszönik, a negatívakra érdemben reagálnak. Hja, itt pénzt is hoz a beteg.

Végezetül jelezném, nem a magánorvosi intézmények reklámja volt a célom. Alapvető érdekemben áll az állami-önkormányzati egészségügy korszerűségének ösztökélése, fejlődésének támogatása.

Bognár László digitális marketing specialista

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.