A sörtől böfögünk, sáskát meg nem eszünk – Kósa Lajos klímaügyekben is kifejtette a nézeteit a debreceni Farmer-Expón

A Fidesz politikusa Ursula von Der Leyent Sztálinhoz hasonlította, és az Európai Unió pusztulását vizionálta az agrárium képviselőinek tartott beszédében. VIDEÓ
Kósa Lajos beszél a Farmer-Expó megnyitóján
Koppányi Szabolcs

Augusztus 17-én elkezdődött Debrecenben a XXXII. Farmer-Expó. A megnyitón számos politikus mondott beszédet, köztük Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő is.

A város korábbi polgármestere ismert arról, hogy időnként egészen váratlan dolgokról beszél a nyilvánosságnak. Volt már, hogy a ruandai népírtás kapcsán keveredett bele a „hutu” és a „tuszi” szavakba, máskor a fémkupakokról kezdett bele egy zavaros fejtegetésbe, de olyan is előfordult, hogy felvétel közben kitáncolt a kamera elől, majd megkérdezte, nem kaphatna-e olyan kérdést, amelyre pozitívan lehet válaszolni.

Kósa Lajos beszél a Farmer-Expó megnyitóján
Koppányi Szabolcs

Kósa most sem hazudtolta meg magát. Előbb arról beszélt az agrárszektor képviselőinek, hogy míg Magyarország és Debrecen kétszáz év múlva is itt lesz, ő biztos abban, hogy az Európai Unió addigra megszűnik, mivel saját magát robbantja szét. A megjelentektől ezért azt kérte, ne vegyék komolyan, amit az Unió „mond”.

Kósa Lajos közönsége a Farmer-Expó megnyitóján
Koppányi Szabolcs

Ezt követően „őrületnek” nevezte az európai zöld fordulatot, majd kifejtette, hogy ma az üdítőipar és a söripar az egyik legnagyobb vízfogyasztású és szén-dioxid-kibocsátású ágazat. Ekkor az üdítő- és söritalok klímaváltozásra gyakorolt – általa vélt – hatásait kezdte el magyarázni, szarkasztikusan kritizálva azokat, akik a szén-dioxid-kibocsátás mérsékléséért szállnak síkra:

Kósa Lajos beszél a Farmer-Expó megnyitóján
Koppányi Szabolcs

„Mindenki próbálja ki, ha nem hisz nekem: igyon meg egy üveg kólát, ki fogja böfögni. De amit kiböfög, az szén-dioxid! Hát mi lenne más? A szén-dioxid, amit a szervezetbe beviszünk, ki fog jönni szén-dioxid formájában, mert ebben a formában nem tudjuk hasznosítani. Azok közül, akik a szén-dioxidot mint főellenséget, karbonlábnyomot, rettenetes klímaváltozást emlegetnek, mennyien követelték, hogy azonnal tiltsuk be az összes szén-dioxid alapú italt, mert veszélyes a klímára? Beleértve a sörgyártást. Senki. Vajon miért? Ki tudja? Mindenesetre, ha valakinek zászlót bontani lenne kedve, hogy tiltsuk be a sört, mert veszélyes a klímára, azt a Loki B-középpel szívesen összehozom egy intenzívebb beszélgetésre, hogy kinek mi az álláspontja ezzel kapcsolatban. És mindjárt átértékelődik a karbonlábnyom mint olyan.”

Kósa Lajos közönsége a Farmer-Expó megnyitóján
Koppányi Szabolcs

A politikus a beszéde egy későbbi pontján arról értekezett, hogy szerinte az Európai Unió sáskaevésre próbálja rávenni a magyarokat. Azt javasolta az európaiaknak, hogy hortobágyi palacsintába tekerjék a sáskákat. Végül Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét II. Szulejmánhoz, Dzsingisz kánhoz és Sztálinhoz hasonlította, mondván, őket is túléltük, tehát a német politikust is túl fogjuk.

Érdemes Kósa egész beszédét meghallgatni:

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.