Lakossági és városvezetői tiltakozásra állhatott el a Synergy attól, hogy konténervárost építsen Polgár belterületén

Tóth József, a kisváros polgármestere a Debrecinernek kifejtette, a BMW-gyárat is építő romániai cég debreceni és nyíregyházi nagyberuházásokhoz gyárt majd betonelemeket a polgári ipari parkban. A városvezetést eredetileg vendégmunkások tömeges érkezéséről is értesítették, de a cég most azt közölte, nem terveznek konténervárost a településen.
A Synergy konténervárosa Tiszaújváros mellett (a fotó 2020-ban készült)
Polgár Tóth Tamás

A Hajdú-Bihar megyei Polgár város képviselő-testületében többséggel rendelkező Polgári Lokálpatrióta Mozgalom még augusztus 15-én jelentetett meg egy közleményt a közösségi oldalán, amelyben arról írtak, a helyi ipari parkban működő egyik külföldi vállalat a város belterületén több száz munkás elhelyezésére szolgáló konténervárost kíván kialakítani a cég külföldi munkavállalói részére.

„Az Egyesület elnökségének határozott álláspontja szerint minden olyan körülmény és külső beavatkozás, amely negatív módon befolyásolhatja az itt élőket, az nem támogatható” – írták, majd hozzátették, felhívják a település döntéshozó szerveit, hogy minden törvényes eszközzel óvják meg „a város nyugalmát és békés hétköznapjait”.

Debrecenben és Tiszaújvárosban is építettek már konténervárost

Telefonon beszéltünk Tóth Józseffel (DK), Polgár polgármesterével, aki elárulta, a romániai anyavállalattal rendelkező Synergy Construction Hungary Kft.-ről van szó. Ez a cég hozott létre korábban konténervárost Tiszaújváros külterületén a MOL poliolüzemének építésekor, valamint többek között ők építik a debreceni BMW-gyárat, amelyhez ugyancsak konténervárost alakítottak ki.

Tóth József
Polgár Tóth Tamás

A polgármester elmondta, a Synergy gyártja a betonelemeket a környező nagyvárosok, Debrecen és Nyíregyháza beruházásaihoz. A cég megkereste a város vezetését azzal kapcsolatban, hogy a polgári ipari parkban beruházásba kezdenek, amelyhez körülbelül 170-180 munkásra van szükségük. A vállalat jelezte azt is, hogy szeretnének a környékbeli lakosoknak munkát adni, de amennyiben nincs ekkora munkaerő helyben, akkor hoznak külföldi munkavállalókat. „Mi azt mondtuk, hogy ezt el tudjuk fogadni, ha ez a munkaerő valóban az üzem szükségleteit elégíti ki, a szálláshelyet pedig az ipari park területén alakítják ki” – magyarázta a polgármester.

Komoly kockázatokat látott a városvezetés

Az egyeztetést követően néhány héttel azonban olyan információ jutott el a városvezetéshez, hogy a cég a település belterületén építene fel egy konténervárost, amelyben több embert szállásolnának el a korábban említett létszámhoz képest.

A Synergy konténervárosa Tiszaújváros mellett (a fotó 2020-ban készült)
Polgár Tóth Tamás

Tóth József elmondta, komoly kockázatokat látnak a konténervárosban, a képviselő-testület döntés-előkészítő bizottsága már megfogalmazott egy állásfoglalást arról, hogy ezt a megoldást nem tartják kívánatosnak. Erről a cég képviselőit is tájékoztatták egy megbeszélésen.

Megkérdeztük a polgármestert, van-e bármilyen jogi eszköze az önkormányzatnak a terv megakadályozására. Mint mondta, az önkormányzatnak már nincs építési hatósági jogköre. Ha a beruházás megfelel az övezeti besorolásnak és az építési szabályzatnak, akkor az önkormányzatnak nincs beleszólása az építkezésbe.

Tóth József hangsúlyozta, magát az ipari parkban megvalósuló beruházást támogatják, mivel a munkahelyek mellett jelentős iparűzésiadó-bevételt is jelent a városnak.

Mégsem építik meg

Az üggyel kapcsolatban levélben érdeklődtünk a Synergy Construction Hungary Kft.-től arról, valóban belterületen kívánják-e elszállásolni a munkavállalóikat, pontosan hány vendégmunkásról lenne szó, illetve milyen debreceni és nyíregyházi beruházásokat szolgálna ki a polgári betonelemgyártójuk.

A Synergy konténervárosa Tiszaújváros mellett (a fotó 2020-ban készült)
Polgár Tóth Tamás

Fehér Lajos Dániel, a cég munkatársa arról tájékoztatott minket, hogy nem építenek konténervárost Polgáron, és nem is tervezik ezt. Arra a kérdésünkre, hogy az ipari parkban létrehozandó gyáruk milyen konkrét építkezéseket szolgálna ki, üzleti titkokra hivatkozva nem válaszolt.

Miután megkaptuk a Synergy Construction válaszlevelét, ismét felhívtuk Tóth József polgármestert, aki úgy reagált, örül, hogy a cég belátta, a lakosok és a városvezetés nem szeretné a belterületi konténervárost. „Akkor a megszólalásunk nem volt hiábavaló” – értékelte a fejleményt, amelyről ő maga is a Debrecinertől értesült.

Telefonon kerestük Fehér Lajos Dánielt, hogy megtudjuk, valóban a városvezetés és a lakosok jelzései miatt döntöttek-e úgy, hogy nem húznak fel konténervárost a településen, de a vállalat munkatársa nem kívánta kommentálni a polgármester szavait.

Az akkugyárak miatt van szükség az üzemre?

Az elmúlt hónapokban az országos közbeszéd egyik központi témájává vált az akkumulátorgyárak ügye. Ahogy arról számos alkalommal beszámoltunk, Debrecenben az elmúlt bő egy évben már két ilyen gyár, valamint számos ezekhez kapcsolódó üzem létesítését jelentették be, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig július végén közölte, Nyíregyházán is akkumulátorgyár épül egy 580 milliárd forintos beruházás keretében. Elképzelhető tehát, hogy a polgári történések is ehhez az iparághoz kapcsolódnak, de ez a Synergy Construction válaszából nem derült ki.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ez a cikk a „Szabad oldal” kezdeményezés részeként jelent meg, együttműködésben a Szabad Európával.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.