Újabb siker a nehéz időkben - Idén is elismerték a Balmaz Sütöde kenyerét

A Magyar Pékszövetség 12. alkalommal rendezte meg 2023-ban az államalapítás ünnepére a kenyérversenyét. A Balmaz Sütöde Kft Aranymetszés kenyere innovatív kategóriában első helyezést ért el.
Miklovicz-Nyikos Mónika

Augusztus 18-án mutatták be a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. Aranymetszés névre keresztelt kenyerét, amellyel az aranymetszés tökéletes arányosságát igyekezték megvalósítani a négyféle liszttel, a dióval és a tokaji aszúval. A verseny kiírása szerint a kenyérnek magyar alapanyagokból, lehetőleg magyar fűszerekből kellett készülnie, és legfeljebb fél kiló lehetett. Az innováció megjelenhetett az alapanyagokban, a gyártási technológiában, a megjelenésben és az élettani hatásban.

Miklovicz-Nyikos Mónika

A Balmaz Sütöde Kft. harmadik generációs családi pékvállalkozás, 32 éve sütnek kenyeret. Nagy hangsúlyt fektetnek a minőségre és innovációra. Legutóbb tavaly kaptak elismerést Szent István napi kenyér kategóriájában.

Miklovicz-Nyikos Mónika

Az Aranymetszést Debrecenben bemutató eseményen Tiba István (Fidesz) országgyűlési képviselő szólalt fel elsőként, aki elmondta, hogy szoros kapcsolatban van a Fülep családdal. Nagyon büszke a sütöde munkásságára, hiszen a család a környező településeket is segíti különféle rendezvényeken: „Hál’ istennek itt a körzetben sok olyan vállalkozó van, aki hasonlóképpen gondolkodik a közösségről: nemcsak kapni, hanem adni is akar” – mondta. Tiba István szerint már szinte hagyomány, hogy augusztus 20-a előtt a Balmaz Sütöde sikereit ünnepelhetjük. Beszéde végén megköszönte a vállalkozás több mint 30 éves elkötelezett munkáját.

Miklovicz-Nyikos Mónika

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke következett, aki szintén gratulált a díjhoz. Elmondása szerint a verseny legfontosabb célja az, hogy innovációra és termékfejlesztésre sarkallja a cégeket. Idén három kategóriában lehetett nevezni: Szent István napi kenyér, innovatív kenyér és édes sétáló sütemény kategória. Ebben az évben minden eddiginél többen jelentkeztek a versenyre: összesen 84 nevezés érkezett a kétfordulós megmérettetésre, amelyből 34 pályázatot bírált el a zsűri innovatív kenyér kategóriában. A szövetség elnöke is méltatta a Balmaz Sütöde tevékenységét, úgy véli, utat mutatnak a többi vállalkozásnak.

Miklovicz-Nyikos Mónika

Végül Fülep Zsolt, a Balmaz Sütöde Kft. tulajdonosa lépett a mikrofonhoz, aki beszélt az elmúlt időszak nehézségeiről, hiszen többszörösére növekedett az energiaköltség, az alapanyagköltség és az infláció – mindezek miatt a vállalkozás gondolkodását kellett átalakítaniuk. Elmondta, hogy az elmúlt évben 25 százalékkal csökkentették az energiafelhasználásukat, emellett 22 százalékkal növelték a bértömeget, és az összes munkahelyüket sikerült megőrizniük.
A Balmaz Sütöde célja ugyanakkor nem változott: a minőség megtartása mellett megvalósítani a vállalkozás fejlesztését. Több megújuló energiát használnak, valamint a Debreceni Egyetemmel együttműködve vizsgálják a kovász és a kovászolt termékek élettani hatását. Folyamatos megújulást akarnak elérni például a digitalizálással és az európai technológiák bevezetésével, illetve szeretnék ötvözni a hajdú hagyományokat és a magyar gasztronómiát.

Miklovicz-Nyikos Mónika

A beszédeket követően Kiss Attila (Fidesz), Hajdúböszörmény polgármestere megszegte az Aranymetszés nevet viselő innovatív kenyeret.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.