Két hónapon belül már a negyedik koncertjét adja Hajdú-Biharban St. Martin az Európai Unió adófizetőinek pénzéből

Hadházy Ákos országgyűlési képviselő úgy látja, az ilyen projekteket gyakran fideszes politikusok népszerűsítésére, fideszes művészek kifizetésére, valamint ingadozó és politikailag semleges előadók „pórázon tartására” használják.
St. Martin Nyíradonyban
hbmo.hu

Még júliusban írtunk arról, hogy St. Martin szaxofonos és pánsípos zenész több koncertet is ad Hajdú-Bihar megyében. A 2014-ben Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter által lovagkereszttel kitüntetett, saját magát „a magyar instrumentális zene első számú előadójaként” aposztrofáló zenész a Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata által megvalósított A hajdú hagyományok nyomában című, európai uniós támogatásból finanszírozott rendezvénysorozat keretében lépett fel Hajdúsámsonban és Létavértesen.

St. Martin Nyíradonyban
hbmo.hu

Hogy St. Martin zenéjének vagy személyének mi köze van a hajdú hagyományokhoz, az rejtély, ez mindenesetre nem tántorította el a megyei önkormányzatot arról, hogy újabb fellépési lehetőségeket adjanak neki Hajdú-Biharban. Augusztus 19-én Nyíradonyban (Tasó László fideszes országgyűlési képviselő városában) adta elő „Kultúr-est” (így, kötőjellel) című produkcióját a helyi református templomban, virágmintás fellépőcipőben.

hbmo.hu

A zenésszel szeptember 9-én a kevesebb mint 3 ezer lakosú Sárrétudvariban is találkozhatnak (itt él és volt korábban polgármester Bodó Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője), a programnak itt is „Kultúr-est” a címe, ugyancsak a hajdú hagyományok nyomában.

Költői babérokra is tör St. Martin

A „Kultúr-estek” állandó szereplője a saját honlapján verseket is publikál, így az érdeklődőknek lehetősége van bepillantani a szerző költői szerepvállalásába is. Az Ízét még… című opus harmadik versszaka például így hangzik:

„…Vidám volt, pazar szekszárdi a bor,
Aranycseppek hívták, belső fény, pozor,
Felejtő mámort ne hozz ezennel,
Éltető nektár kínálom kezemmel!”

Hadházy Ákos szerint politikai motivációja lehet a koncertek megszervezésének

Megkérdeztük a korrupcióellenes tevékenységéről ismert Hadházy Ákos (független) országgyűlési képviselőt, hogy mit szól mindezekhez, korábban egy berettyóújfalui lakossági fórumon ugyanis arról számolt be, a tapasztalatai szerint a falunapokon gyakran nem a rendeltetésének megfelelően használnak fel európai uniós forrásokat.

Hadházy Ákos
Polgár Tóth Tamás

A politikus a mostani üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, továbbra is úgy gondolja, ezeket az uniós projekteket sokszor arra használják fel, hogy egyrészt fideszes politikusokat népszerűsítsenek, másrészt a Fideszhez hű művészeket fizessenek ki, esetleg politikailag ingadozó, vagy semleges előadókat „pórázon tartsanak”. A képviselő szerint ez az eset is ilyennek tűnik.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.