A tevások kitartottak a hidegben, de továbbra sincs bérmegállapodás

A TEVA Gyógyszergyár Zrt. mintegy 250-300 dolgozója tüntetett ma délután Debrecenben, mert elégedetlenek cég bérajánlásával. A Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) által szervezett demonstráció a szakszervezet vezetőinek részvételével történő bértárgyalásokkal párhuzamosan zajlott. Ma nem született megegyezés, holnap folytatódhat a tiltakozás.

A fél 3-ra meghirdetett gyülekező kezdetére már közel száz tevás álldogált kisebb-nagyobb csoportokban, rendőri biztosítás mellett a gyár - Pallagi út és a Benczúr utca sarkán található - parkolójában. A következő egy órában számuk nagyjából a háromszorosára növekedett. A szervezők elmondása szerint még többen érkeztek volna, de a gyár vezetése a délutáni műszak dolgozóinak nem engedélyezte, hogy részt vegyenek a tüntetésen. Az üzemben maradtak közül sokan aláírásokat gyűjtöttek, hogy ezzel jelezzék, ők is egyetértenek a hidegben várakozó munkatársaik követeléseivel.

A gyár vezetése a délutáni műszak dolgozóinak nem engedélyezte, hogy részt vegyenek a tüntetésen, de így is sokan voltak
Tóth Tamás

Több tekintetben sem volt szokványos a VDSZ rendezvénye. A program jelentős részben abból állt, hogy a gyár mellett összegyűlt többszáz dolgozó együtt várta a tárgyalódelegáció kiérkezését. Időnként egy-egy szakszervezeti vezető felment a raklapokból épített emelvényre, hogy szóljon a tüntetőkhöz. Margittai Péter , a Vegyipari Szakszervezeti Szövetség titkára elmondta, hogy korábban ő is a TEVA dolgozója volt Gödöllőn, de az ottani gyárat felszámolták. Margittai beszámolt arról, hogy a magyarországi gyógyszeriparban a debrecenihez hasonló demonstrációról nincs tudomása, a debreceni tevások tehát történelmet írtak a tiltakozásukkal. Kritizálta a rabszolgatörvényként elhíresült törvénymódosítást és a cafetéria-rendszer átalakítását is, Margittai szerint ezek a kormányzati lépések nehéz helyzetbe hozták a családokat.

A debreceni tevások történelmet írtak a tiltakozásukkal
Polgár Tóth Tamás

16 óra után nem sokkal nagy ováció közepette megérkezett a bértárgyalásról Székely Tamás , a VDSZ elnöke és Szabóné Lakatos Erzsébet , a Vegyipari Dolgozók Biogal Szakszervezetének titkára. A demonstrálókhoz szólva azonban gyorsan lehűtötték a kedélyeket: nem sikerült megállapodniuk a TEVA-val. Székely azonban arra buzdította a résztvevőket, hogy tartsanak ki, mert ők is visszamennek a tárgyalóterembe, folytatják az egyezkedést. Arra kérte a tüntetőket, hogy maradjanak a rendezvény végéig, mert nélkülük nem tudnak eredményt elérni. Szabóné Lakatos Erzsébet is azt hangsúlyozta: a dolgozók összefogásának nincs alternatívája, csak így érhetnek el sikert.

Arra kérte a tüntetőket, hogy tartsanak ki a tárgyalások befejeztéig
Tóth Tamás

A villámgyors tájékoztatást követően mindketten visszamentek a gyár épületébe, abban a reményben, hogy még a rendezvény vége előtt nem sokkal megszülethet a megállapodás a TEVA és dolgozók képviselői között. Erre - mint később kiderült - esély sem volt, a munkáltató tárgyalói ugyanis csak ekkortájt, 16:50 körül ültek velük újra asztalhoz. A közel háromszáz fős tömeg többek között a „Béremelést!” , a „Veletek vagyunk!” és a „Gyertek ki!” jelszavak skandálásával múlatta az időt. Először úgy tűnt, hogy a rendőrség engedélyezi a szervezőknek, hogy az esemény előzetesen bejelentett 17 órás végét követően is ott maradjanak, de alig tíz perccel később a VDSZ mégis megkérte a demonstrálókat a békés távozásra, hozzátéve, hogy lehet: holnap is ugyanitt találkoznak.

Egyelőre nem jártak sikerrel
Polgár Tóth Tamás

A tüntetők már nagyjából szétszéledtek, amikor befutott Szabóné Lakatos Erzsébet, aki arról tájékoztatta a még ott maradtak, hogy az újabb tárgyalási forduló is sikertelenül zárult. Elmondása szerint ugyan némileg jobb bérajánlatot kaptak a munkáltatótól, de annak mértéke továbbra is elfogadhatatlan számukra.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.