Faragó Lajos, a DK új debreceni önkormányzati képviselője augusztus 31-én teszi le esküjét

A májusban elhunyt Jánki József mandátumát veszi át, a közgyűlés mellett az egészségügyi és szociális bizottság tagja lesz. Pákh Károly, a párt debreceni választókerületi elnöke pedig külső helyet kap az ifjúsági és sportbizottságban.

Ahogy arról annak idején beszámoltunk, május 2-án hunyt el Jánki József, a DK debreceni önkormányzati képviselője. Mivel a politikus a 2019-ben választási szövetségben indult DK, MSZP, Párbeszéd és Szolidaritás közös kompenzációs listáján szerzett képviselői mandátumot, az utódját is az ezen szereplő nevek közül jelölhette ki a helyi választási bizottság (HVB).

Varga Zoltán és Faragó Lajos a 2019-es önkormányzati választás kampányában
Tóth Tamás

Mivel a három ellenzéki párt nem tudott megállapodni a Szolidaritással egy közös jelöltről, a listán soron következő személy vehette volna át a megüresedett mandátumot. Azonban – ahogy arról szintén beszámoltunk Suták Miklós, az MSZP debreceni alelnöke még júniusban jelezte, nem veszi fel a képviselői megbízatást, mivel tartja magát ahhoz a 2019-es megállapodásukhoz, amely alapján az eredeti jelölő szervezet jogosult pótolni annak elhunyt képviselőjét.

Madarasi István, az MSZP önkormányzati képviselője ugyanezen a sajtótájékoztatón már jelezte, így mindenképpen a DK-é lesz a mandátum, mivel Suták után az ő 2019-es jelöltjük, a 75 éves Faragó Lajos következik a közös kompenzációs listán.

Madarasi István és Suták Miklós
Polgár Tóth Tamás

Bizottsági helyekről döntenek

Faragó augusztus 31-én, az önkormányzat következő közgyűlésén teheti le az esküjét. Az újdonsült képviselő a HVB döntése miatt lemondott az ifjúsági és sportbizottságban betöltött nem képviselői tagságáról. Papp László (Fidesz) polgármester előterjesztése alapján a helyét Pákh Károly, a DK debreceni választókerületi elnöke veheti át.

Debreceni ellenzéki körökben tudni vélik, hogy Pákh lesz a 2024-es önkormányzati választáson önállóan induló Demokratikus Koalíció helyi polgármesterjelöltje. Mint az köztudott, 2014-ben és 2019-ben is Varga Zoltánt akarta a DK polgármesternek, de ezzel a voksoláson résztvevő polgárok többsége nem értett egyet. A DK még nem hozta nyilvánosságra a Pákh Károlyra vonatkozó döntését, tehát egyelőre ez nem tekinthető hivatalos információnak.

Értesüléseink szerint megszületett a döntés a debreceni polgármesterjelöltjük személyéről az összefogni tudó és akaró ellenzéki pártok (LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd, illetve A Nép Pártján) között is, de egyelőre ez sem nyilvános, megerősített információ.

Varga Zoltán és Pákh Károly
Miklovicz-Nyikos Mónika

További változás a közgyűlési előterjesztés szerint, hogy a Jánki helyére az egészségügyi és szociális bizottságba választott Vaszkó Imre (DK) kezdeményezte Faragó Lajos megválasztását ebbe a testületbe saját maga helyett.

Kétkezi munkásként ment nyugdíjba

Faragó Lajos a 2019-es választási szórólapja alapján 1948-ban, Debrecenben született. Nős, három gyermeke és hét unokája van. Középfokú gépész, forgácsoló szaktechnikus képesítéssel rendelkezik, a saját szóhasználata szerint kétkezi, becsületes dolgozóként ment nyugdíjba. „Célom a kialakuló diktatúra megakadályozása, a szegények, a közalkalmazottak, a nyugdíjasok, a lecsúszott emberek képviselete” – nyilatkozta négy évvel ezelőtt.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.