ARCOK DEBRECENBŐL

Markos Zoltán

Sok ember hisz egyfajta általános jóban, valamivel szeretnék a társadalmat jobb irányba terelni, amelyre sok példa van az építészetben és a zenében is. Ennek a pionírja szeretnék én is lenni.
Markos Zoltán
Miklovicz-Nyikos Mónika

Van egy zenekarunk, a Heavy Brains, ami most nagyon sok időt vesz el a magánéletünkből is. Ezenkívül részt veszek a felsőoktatásban, most szeptemberben kezdem a szemesztert mesterszakos építészként itt Debrecenben. Adja magát, hogy leginkább a zene és az építészet érdekel.

Építész berkeken belül szokták mondani: az építészet megfagyott zene, például az ismétlés és a szimmetria miatt. Az építészet nagyon átalakult az elmúlt évtizedekben, teljesen más lehetőségeket kínál. Én egy humán beállítottságú építész vagyok. Jelenleg az a legfontosabb számomra, hogy hogyan lehet helyben maradni, hogyan lehet megmenteni az itteni dolgokat, hogyan tudok itt jövőt építeni.

Nagyon fontos az építészet jövője és az, hogy milyen ellenségei vannak a mai szemléletben – szeretném ezekkel szemben felvenni a kesztyűt. Etikus utat keresek mind a zenében, mind az építészetben. Az etikus építészet a jelenlévő társadalmi problémákat tartja szem előtt. Figyel arra, milyen változások történnek, és ezekre reflektál – a világban rengeteg példát lehet látni erre. Én például egy hostelt terveztem a diplomamunkámban. A digitális nomádok szerepe a covid alatt felértékelődött, hiszen az irodából sokan az otthoni szobáikba kényszerültek. Az én tervem egy diákszálló, ami olyan fiataloknak van kitalálva, akik a munkájukat is tudják itt végezni: szállóhely emeletes ágyakkal, koedukált mosdókkal, munkára és szórakozásra is van lehetőség. Egy ilyen hostel jó alternatíva lehetne a mai szálláshelyek, hotelek helyett.

Miklovicz-Nyikos Mónika

A zenében is nagyon fontos reagálni az aktuális társadalmi helyzetekre. Leginkább az alternatív rockban, a rapben és a trapben lehet érezni ezt a hatást, ilyen például a Carson Coma, Krúbi és Beton Hofi. Nagyon sok hallgatójuk ismeri fel, hogy ő is az általuk megfogalmazott közegben él. Korábban talán ez kevéssé volt meg, ma sokkal gyorsabb válaszokat tudnak adni az előadók, mint régebben.

Sok ember hisz egyfajta általános jóban, valamivel szeretnék a társadalmat jobb irányba terelni, amelyre sok példa van az építészetben és a zenében is. Ennek a pionírja szeretnék én is lenni.

Az ARCOK DEBRECENBŐL sorozatunkban arról érdeklődünk, hogy éppen kit mi foglalkoztat.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.