Indoklás nélkül megszüntették Derecskén a hajléktalanellátást, az érintettek gyomorgörccsel várják az utcára kerülésüket

Az éjjeli menedéket eddig egy önkormányzati alapítvány működtette, amelynek a kuratóriumi elnöke a Fidesz által támogatott Rácz Anikó polgármester. A megszüntető döntést kérdések és hozzászólások nélkül, egyhangúlag hozta meg a település képviselő-testülete.

A hajdú-bihari város, Derecske képviselő-testülete augusztus 29-én egy rendkívüli ülésen egyhangú szavazásokkal döntött arról, hogy megszünteti a Napsugár Gondozóház Hajléktalanok Éjjeli Menedékhelyét, amelyet eddig az önkormányzat egyik alapítványa működtetett. A szavazások előzménye, hogy az alapítvány kuratóriuma (amelynek elnöke a mindenkori polgármester, jelenleg a Fidesz támogatásával függetlenként mandátumot szerzett Rácz Anikó) május 2-án döntött a menedékhely bezárásáról.

Ülésezik a derecskei képviselő-testület augusztus 29-én
Polgár Tóth Tamás

Nem a vendégmunkások miatt szüntetik meg

A polgármester képviselő-testületi előterjesztéséből – amelyet csak azt követően töltöttek fel az önkormányzat honlapjára, hogy annak hollétéről a Debreciner munkatársa telefonon érdeklődött a városházától, pár órával az ülés előtt – nem derül ki sem az, hogy a kuratórium miért látta szükségesnek a menedék megszüntetését, sem az, hogy a városvezetés miért látja érdemesnek teljesen befejezni ezt a szolgáltatást. Rácz Anikó ugyanakkor megemlítette a dokumentumban, hogy a 30 ezer lakosnál kisebb településeken nem kötelező menedékhelyet működtetni, a szolgáltatást az állami normatíva mellett önkormányzati kiegészítésből tartják fenn, valamint hogy a 14 férőhelyes létesítményben jelenleg 6-an részesülnek ellátásban.

Polgár Tóth Tamás

Az ülésen Rácz Anikó reagált arra a városban terjedő szóbeszédre, miszerint kínai vendégmunkásokat helyeznének el az ingatlanban. Leszögezte, a városvezetés nem tervez vendégmunkásszállót kialakítani, a bezárás ellenére pedig minden hajléktalanról szeretnének gondoskodni, de ezt szerintük nem feltétlenül intézményi keretek között kell megtenniük. Azt, hogy akkor mégis mi indokolja a bezárást, a polgármester a szóbeli kiegészítésében sem jelezte. Ennek ellenére a képviselők kérdések és hozzászólások nélkül, egyhangúlag fogadták el, hogy szeptember 15-ével megszűnjön az ellátási szerződés az önkormányzat és az alapítvány között, a jövőben az önkormányzat ne tartson fenn ilyen szolgáltatást, az ingatlan további hasznosításának lehetőségeit pedig a következő ülésen tárgyalják meg. Maga a menedékhely augusztus 31-én zár be, 30-án volt az utolsó este, amikor még bent tartózkodhattak a derecskei hajléktalanok.

Itt van az éjjeli menedékhely
Polgár Tóth Tamás

Telefonon próbáltunk érdeklődni Rácz Anikótól azzal kapcsolatban, hogy miért szüntetik meg a hajléktalanellátást, milyen módon gondoskodnának a továbbiakban az eddigi ellátottakról, és mi lehet az ingatlan sorsa (az előterjesztésben a szociális bérlakás lehetőségét vetette fel). Az első próbálkozásunkkor röviden cáfolta a vendégmunkások érkezését, majd letette a telefont, hiába tettünk fel egy újabb kérdést, később pedig már nem tudtuk őt elérni. A kérdéseinket levélben is elküldtük nekik, amennyiben válaszol, cikkünket frissítjük.

Évek óta járnak az éjjeli menedékhelyre

A hat ellátott hajléktalanból öttel személyesen találkoztunk Derecskén, a menedékhely előtt. Többségében nyugdíjasok, vagy nyugdíj előtt állók. Közülük ketten a nevüket vállalva nyilatkoztak nekünk. Szabó József 61 éves, a fél szemére vak, de a másikkal is alig lát, emellett egyéb betegségei is vannak. Gyógyszereket szed, a felírt orvosságnak csak egy részét tudja kiváltani. Nincsenek rokonai, akik segíthetnének neki. Mint mondta, az alapítvány azt javasolta neki, menjen Debrecenbe vagy Békéscsabára hajléktalanszállóra, de oda nem mer, tart a rossz közbiztonságtól. Arra készül, hogy az utcán fog aludni, vagy felakasztja magát. „Itt nőttem fel a Gyermekvárosban. Várpalotán tanultam, bányász a szakmám, becsületesen dolgoztam. Szégyellheti magát az önkormányzat, hogy ilyet csinál velem” – sorolta. Megjegyezte, az ellátottak közül senkinek nem volt még dolga a rendőrökkel, miközben közülük többen évtizedek óta hajléktalanok, mind több éve járnak a menedékhelyre.

Búcsúfotóra álltak össze csoportképbe az utolsó lakók – saját elhatározásukból
Polgár Tóth Tamás

„Elmondta a miniszterelnök úr, hogy senki ellátatlanul nem maradhat Magyarországon. Ilyen megtörténhet?” – tette fel a kérdést a 72 éves Géza. Elmondta, neki sincs senkije, úgy tervezi, hogy a továbbiakban Debrecenben vesz igénybe ellátást.

A nekünk nyilatkozó derecskei hajléktalanok elmondták, nem kaptak semmilyen tájékoztatást arról, miért zárják be a menedékhelyet. „Pénzt akarnak belőle csinálni” – vélte egyikük, mire a többiek egyetértően bólogattak. Többen is arról beszéltek, hogy egész nap nem ettek, gyomorgörcsük van az előttük álló bizonytalan jövő miatt.

A hajléktalanmenedék bezárásáról levélben kérdeztük az eddigi fenntartó Derecske Városi Jóléti Szolgálat Alapítványt. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Polgár Tóth Tamás

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ez a cikk a „Szabad oldal” kezdeményezés részeként jelent meg, együttműködésben a Szabad Európával.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.