Közel 5 év csúszással átadták Derecskén a fogyatékossággal élők, pszichiátriai betegek és szenvedélybetegek lakóotthonait

Az Európai Unió által finanszírozott beruházás eredeti befejezési határideje 2018. december 31. volt. A projekttel nagy szociális otthonok férőhelyeit váltják ki.
Derecske, Kossuth utca
Polgár Tóth Tamás

Először 2022. augusztus 11-én írtunk a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) „Jobb, mint az Otthon” Támogatott lakhatás Hajdú-Bihar megyében című programjáról, amely keretében a hajdú-bihari Bárándon, Derecskén, Püspökladányban és Szerepen váltják ki a nagy szociális otthonok férőhelyeit új lakóotthonok építésével, valamint meglévők felújításával. A házakba fogyatékossággal élő, pszichiátriai beteg és szenvedélybeteg személyek költözhetnek be. A projektet európai uniós finanszírozásból valósítják meg.

Derecske, Móricz Zsigmond utca
Polgár Tóth Tamás

Az eredeti tervek szerint 2018. december 31-én kellett volna átadni a házakat, a befejezést azonban folyamatosan csúsztatták, a támogatási szerződést összesen 13-szor módosították, az utolsó változatban 2023. augusztus 31-ét rögzítették határidőnek. A dokumentum szerint a projekt összköltsége 2,36 milliárd forint.

Az SZGYF idén február 2-án azt a tájékoztatást adta a szerkesztőségünknek, hogy addigra összesen 177-en (Bárándon 82-en, Püspökladányban 23-an, Szerepen pedig 72-en) költözhettek be az épületekbe. Derecskén annak ellenére nem vehették még át a lakásokat, hogy azokat már évekkel korábban felépítették.

Nem büszkélkednek a csúszással az átadó politikusok

A projektet augusztus 30-án, egy nappal az utolsóként megszabott határidő előtt, de közel 5 évvel az első céldátum után végre átadták – derült ki Vitányi Istvánnak (Fidesz), a térség országgyűlési képviselőjének közösségi médiás bejegyzéséből. A politikus közlése szerint összesen 21 lakóépületet és 3 szolgáltató központot valósítottak meg, az új otthonokba pedig 249-en költözhettek be.

Fülöp Attila gondoskodáspolitikai államtitkár is megtisztelte jelenlétével az eseményt
facebook.com/drvitanyiistvan

Rácz Anikó (független) polgármester ugyancsak a Facebook-oldalán tette közzé az átadásról szóló hírt, ahogy a Derecskén ugyancsak megjelent Fülöp Attila gondoskodáspolitikai államtitkár is.

Az átadás közel 5 éves csúszását, valamint annak okait egyikük sem tartotta fontosnak megemlíteni.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy minden érintett beköltözhetett-e már a lakóépületekbe, ezért levélben kerestük a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Az ünneplők egy csoportja
facebook.com/drvitanyiistvan

Kapcsolódó írásaink:

- Évek óta üresen állnak az európai uniós milliárdokból megépített lakóotthonok

- „Minden épület az eredetileg tervezett funkciót fogja betölteni" – Reagált a lakóotthonokról írt cikkünkre a projektgazda

- Újabb 44 millió forintot kapott a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a több mint 5 éve húzódó hajdú-bihari beruházásra

- Újabb nyolc hónappal csúszik a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság hajdú-bihari férőhelykiváltó programjának befejezése

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.