Mennyi az annyi? Tényleg nyolcszázan laknak Debrecen legmagasabb épületében?

Idén ünnepli a város a debreceni magasház elkészültének ötvenedik évfordulóját, ez alkalomból megjelent egy kötet is, ami az ott élők történeteit mutatja be, valamint tervezők, építészek is megszólalnak benne. Több más helyen találkoztunk azzal a kijelentéssel, hogy az épületet megközelítőleg 800 ember lakja. Utánajártunk, hogyan jöhet ki ez a szám – már ha kijön.
Az biztosnak tűnik, hogy a debreceni 24 emeletesben 209 lakás található
Miklovicz-Nyikos Mónika

Az idei könyvhéten mutatták be a 24 emelet, 24 történet című könyvet, amelyben egy olyan adat található, mely szerint a magasházban „megközelítőleg 800 ember él”. Az ezt az adatot tartalmazó írás egy 2018-as cikkre hivatkozik, amelynek előzménye egy 2011-es írás. Ez utóbbiból derül ki, hogy a lakosok számára vonatkozó adat az akkori biztonsági őrtől származik. Egy idén augusztusban megjelent cikkben, amelyben az említett kötethez kapcsolódó sétáról számolnak be, szintén tényként – a cikk címében: „Harmincezer tonnát nyom, nyolcszáz debreceni otthona, mi az? ” – állítják ezt a számot. Mindhárom publikáció a debreceni önkormányzati médiában, a Dehir nevű hírportálon jelent meg.

Miklovicz-Nyikos Mónika

Ezekből a cikkekből úgy tűnik, hogy 2011 óta nem változott a magasházban lakók száma. Ami igen soknak tűnik. Miért? A 24 emeletes épületben 209 lakás található, ha ezzel a számmal elosztjuk a 800-at, akkor azt kapjuk, hogy átlagosan és megközelítően 4 ember él egy-egy lakásban. Ez a „tény” gyanúra adhat okot, hiszen igaz, a felső szinten lévő lakások nagyobbak (kétszintesek), de javarészt inkább 1-1,5 szobás lakások találhatók az épületben, amelyekben nehezen fér el kényelmesen négy fő. Ezt az információt a 24 emeletesről készült kötetben a vezető építészekkel készült interjú is megerősíti: „A kialakítandó lakások nagyságát az szabta meg, hogy az adott lakótömbben (Erzsébet és Ispotály utcák, valamint Petőfi tér) az állami erőforrásokból épített lakások átlag alapterülete a 48 négyzetmétert nem haladhatta meg.” (Boruzs Bernát) A Központi Statisztikai Hivatal 2016-ban megjelent mikrocenzusa alapján többségében 1-2 ember él az ilyen alapterületű lakásokban. Elképzelhető lenne, hogy Debrecen legmagasabb háza ebből a szempontból is kiemelkedik az átlagból?

Miklovicz-Nyikos Mónika

Elsőként a ház egyik portásától érdeklődtünk, aki elmondta, hogy szerinte körülbelül hárommal kell felszorozni a 209-et. Tehát megközelítőleg sem 800 az eredmény. Hozzátette, hogy nehéz megmondani, hányan laknak itt, hiszen sok lakásban albérlők élnek, tehát előfordulhat, hogy egy lakásban akár ténylegesen hárman-négyen is laknak – például diákok. Abba is beavatott minket a portás, hogy a lakások nagy része Cívis Ház Zrt. tulajdonában van, így ők tudnak hitelesebb információval szolgálni érdeklődésünkre.

A portás javaslatának megfelelően megkerestük Horváth Zoltánt , a Debreceni Társasházkezelő Kft. ügyvezetőjét. A Dehirben többször megjelent információt a 800 házlakóról ő sem tudta megerősíteni: úgy nyilatkozott, hogy – a felső szinten lévő lakásokat kivéve – a legtöbb lakásnak 40-50 négyzetméter az alapterülete, így 2-3 fővel lehet reálisan számolni, ez alapján pedig legfeljebb 620-650 ember él jelenleg a magasházban.

Az a bő tíz éve keringő információ tehát, hogy megközelítőleg 800-an laknak a toronyházban, nem tűnik hiteles adatnak.

Készséggel adunk teret a Debrecinerben más – dokumentált – adatnak, információnak.

Miklovicz-Nyikos Mónika
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.