Elhunyt Fahidi Éva holokauszt-túlélő, Debrecen díszpolgára

49 családtagját veszítette el a népirtás során, ő maga egy halálmenetből szökött meg.
Fahidi Éva
Koppányi Szabolcs

97 éves korában meghalt Fahidi Éva debreceni születésű író, holokauszt-túlélő – írta meg szeptember 11-én elsőként a 444. A lap emlékeztet, Fahidit 18 éves korában deportálták Auschwitzba, majd az allendorfi kényszermunkatáborba került. Mint írják, több könyvet is publikált a tapasztalatairól, valamint figyelmeztetett a szélsőjobboldal erősödésének veszélyeire.

1925. október 22-én született, a Wikipédia-oldala szerint a debreceni Svetits Katolikus Leánynevelő Intézetben érettségizett, zongoraművésznek készült. Családját 1944-ben gettósították, majd koncentrációs táborba szállították. 49 családtagját gyilkolták meg a holokauszt során. 1945-ben megszökött egy halálmenetből, majd a Magyarországra való visszatértekor azt tapasztalta, hogy a távollétében mások költöztek be szülei lakásába, így a nagybátyja fogadta be.

Fahidi Évát 90 évesen felkérték, hogy szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban. Erről 2019-ben dokumentumfilm is készült A létezés eufóriája címmel.

Idén április 11-én Debrecen díszpolgári címét adományozták Fahidi Évának – akit korábban már a németországi Weimar város és a budapesti Erzsébetváros is a díszpolgárává avatott. Az eseményen elhangzott indoklás szerint a debreceni díjat „a város és polgárai anyagi, szellemi és erkölcsi gyarapodásában, fejlődésében elévülhetetlen érdemeket szerző, a város tekintélyét erősítő életmű elismeréseként” kapta. A rossz egészségügyi állapota miatt nem tudott személyesen jelen lenni a debreceni városnapi ünnepségen, a díszpolgári címet június 22-én a nevében párja, Andrási Andor vette át.

Debreceni közgyűlés – 2023. június 22.
Koppányi Szabolcs
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.