„Az emberek joggal lesznek mérgesek az idegen emberekre” – A vendégmunkások ellen kampányol a Jobbik-Konzervatívok

A párt nem állít saját jelölteket a 2024-es önkormányzati választáson Debrecenben.
Polgár Tóth Tamás

Sajtótájékoztatót tartott szeptember 11-én Debrecenben a Jobbik-Konzervatívok a városba érkező vendégmunkásokkal kapcsolatban. Lukács László György, a párt országgyűlési frakcióvezetője arról beszélt, a kormány – a politikus szóhasználata szerint – „migránstelepet” létesítene Debrecenben, ahová ázsiai „migránsmunkásokat” költöztetnének. Szerinte ezeknek a külföldi dolgozóknak az a céljuk, hogy elvegyék a magyar emberek munkáját. Úgy látja, a vendégmunkások veszélyeztetnék a város kultúráját is. Megjegyezte, a jelenlegi törvények lehetővé teszik azt is, hogy a vendégmunkások elvegyék a magyarok elől az egészségügyi ellátást. Mint mondta, a Jobbik egy táblát állít fel Debrecen határában, hogy felhívják a figyelmét a déli ipari park mellett közlekedőknek.

Jobbik-Konzervatívok

Keresztesy Gergő, a párt Hajdú-Bihar megyei önkormányzati képviselője emlékeztetett, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrég a debreceni önkormányzati televízióban a vendégmunkások foglalkoztatása mellett érvelt. szerint a kormány így helyettesítené a külföldre vándorolt magyar fiatalokat. Szerinte vendégmunkások helyett arra lenne szükség, hogy a fiataloknak lakhatási támogatást és átképzési lehetőséget biztosítsanak, valamint olyan gazdasági környezetre, ahol meg tudnak élni.

Szerintük a debreceniek joggal mérgesek az „idegen emberekre”

Mivel az elmúlt hetekben a Jobbik-Konzervatívok kommunikációjában a „vendégmunkás” szót „migránsmunkásra” cserélték, ezt pedig hangsúlyosan használják, a Debreciner megkérdezte, mi ezzel a párt célja. Arról is érdeklődtünk, nem tartanak-e attól, hogy ez a retorika hozzájárul ahhoz, hogy fokozódjon a debreceniek idegenellenessége, így hosszútávon az itt élő debreceniek elleni atrocitásokhoz vezethet.

Polgár Tóth Tamás

Lukács László György kifejtette, álláspontjuk szerint a vendég szívesen látott ember, míg a migránsokat nem hívták és nem látják szívesen. „Keleti országokból jönnek, itt nincs keresnivalójuk, más a kultúrájuk” – fogalmazott, majd kifejtette, szerinte „az emberek joggal lesznek mérgesek azokra az idegen emberekre, akik elveszik a munkájukat, akik miatt alacsonyak a bérek, akik miatt a gyermekeik, unokáik elvándorolnak Nyugat-Európába”. Arra a felvetésünkre, hogy a lakosoknak nem a cégekre és a kormányra kellene-e emiatt haragudniuk, a képviselő azt mondta, mindenkire indulatosaknak kell lenniük a debrecenieknek.

Keresztesy Gergő ehhez hozzátette, ahol nagy számban jelennek meg vendégmunkások, ott közbiztonsági problémák is jelentkezni fognak.

Nem állítanak jelöltet az önkormányzati választáson

Lukács László György a Debreciner kérdésére válaszolva kifejtette, a pártja nem állít jelölteket a 2024-es önkormányzati választáson Debrecenben, hanem civileket támogatnának. Mint mondta, az ezzel kapcsolatos megbeszélések még folyamatban vannak.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.