„Olyan színházat csináljunk, ami nyugtalanít, aminek tétje van” – Új vezetéssel indul a színházi évad Debrecenben

A felújított teátrumi épületben tartotta meg az évadnyitó társulati ülését a debreceni Csokonai Színház szeptember 9-én. A megjelentek visszaemlékeztek a színház elmúlt években történt megpróbáltatásaira. Majd üdvözölték a jelenlegi lehetőségeket. Immáron ugyanis 1100 nézőt tudnak leültetni a két épületben, s amellett, hogy ezt megtisztelőnek találják, érzik a felelősségüket is.

Először Mátyássy Szabolcs direktor üdvözölte a megjelenteket, majd ezt követően felkérte Puskás Istvánt, Debrecen kultúráért felelős alpolgármesterét, hogy mondja el köszöntőjét. Mindenekelőtt ő is üdvözölt mindenkit, majd az életének egy fontos személyes fejezetét idézte meg részletesen, ami körülbelül hét éve volt, hiszen akkor kezdett el ő is egy új életet. Ezt a hirtelen változást hasonlította Csokonai Színház mostani évadához, hiszen a teátrum életében is nagy változások történtek az elmúlt időszakban: az úgynevezett Csokonai Fórum hosszú építésének befejeződése és a történelmi épület felújítása, illetve a vezetőváltás.

Galéria: Évadnyitó társulati ülés a Csokonai Színházban – 2023. szeptember 9. (A KÉPRE KATTINTVA MAGNYÍLIK A GALÉRIA)
Lia

Puskás István úgy véli, ebben az évadban fog kiderülni, hogy „mit tud a társulat ezen a deszkán nyújtani, mit tud kínálni az új vezetés”. Felidézte az elmúlt évek megpróbáltatásait, a koronavírus-járványt, az átköltözést és az energiaválságot. Bár a most kezdődő évadra már sok minden elkészült, úgy látja, még időre lesz szükség ahhoz, hogy a világ is magához térjen.

Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere elmondta, hogy a városvezetés elkötelezett a színház iránt, amit a legutóbbi közgyűlés is megmutatott (51 új státuszt szavaztak meg a színháznak). „Az önkormányzat, mint a színház elkötelezett fenntartója azon igyekszik, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsa a társulat számára.”
A színpadon Mátyássy Szabolcs és Puskás István
Lia

A Csokonai Színház minden debreceni polgár számára fontos, mint mondta: „már alig várjuk, hogy megajándékozzatok minket csodákkal, tanítsatok minket bölcs dolgokra az élettel kapcsolatban”.
Végül arról beszélt, hogy nagy adósságot készülnek törleszteni, hiszen még fontos feladat rendbe tenni a színészházat. Abban bízik, hogy ebben ügyben hamarosan konkrét bejelentéseket is tudnak tenni. (Az évadnyitó társulati ülésre invitáló tájékoztatásban az szerepelt, hogy Papp László polgármester is jelen lesz az eseményen, ám ez nem történt meg.)

Lia

Mátyássy Szabolcs, a Csokonai Színház igazgatója vette át a szót, aki azzal kezdte, hogy amit a pályázatában (a pályázatokról szóló önkormányzati előterjesztés itt található, a direktori pályázatokat a nyilvánosság nem ismerhette meg) vállalt, azt igyekszik betartani. Megemlítette, hogy most már két épülettel rendelkezik a színház, ami azt jelenti, hogy akár 1100 nézőt is le tudnak ültetni, ugyanakkor ez hatalmas felelősség is. Megköszönte a városvezetés eddigi támogatását, akik szerinte szívükön viselik a színház sorsát, és ezzel együtt „komoly gazdaszemmel figyelik azt”. Majd megköszönte Gemza Péter munkáját is, hiszen – mint mondta – a színház felújítása és az, hogy itt ülhetnek, nagyban az ő érdeme.

Lia

Az igazgatóváltás a direktor szerint mindig egyfajta bizonytalan helyzet. Ugyanakkor elmondta, ő nem szeretett volna senkitől sem megválni, három-négy ember távozott egyéb okok miatt.
Megemlítette Mátyássy Szabolcs is a színészház problémáját, az épület mindenképpen felújításra szorul, méltatlan állapotban van. Mikor most bent járt, ugyanazt tapasztalta, mint 25 évvel ezelőtt, hirtelen annyit tud tenni, hogy a saját emberivel, munkatársakkal festeti ki, és így már szép, tiszta otthonokba tudnak menni a színészek. Ezenkívül dolgoznak még egy biciklitároló kialakításán is.

Lia

Végül Szabó K. István művészeti igazgató mondta el gondolatait, aki szintén hangsúlyozta a színház felelősségét, hiszen úgy gondolja: „sok emberre vagyunk hatással”. Szerinte az alkotói munkának három előfeltétele van: tehetség, alázat, szeretet. A társulatot egy nagy családnak, érzékeny közösségnek gondolja, akiknek arra kell törekedni, hogy előre tudják látni a dolgokat, ezáltal biztonságot tudjanak teremteni. Számára ezenkívül a minőség a legfontosabb: „olyan színházat csináljunk, ami nyugtalanít, aminek tétje van” – mondta.

Az évadot ennek megfelelően állította össze, a tervezett produkciókat egy dolog fogja össze: a minőség. Az évad végén majd azt kell éreznie a társulatnak, hogy megérte. Végül a Csokonai Színház művészeti vezetője is köszöntötte az új társulati tagokat, majd csodálatos évadot kívánt mindenkinek.

Lia

Kapcsolódó anyagok:

- „Nem kiszolgálni, hanem szolgálni szeretnénk a várost” – Sajtótájékoztatón ismertették a Csokonai Színház 2023/24-es évadát

- Brutális és megrázó találkozni a valósággal – Ismertették a Bohémélet rendezői koncepcióját Debrecenben

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.