A hat éjjeli menedékét vesztett derecskei hajléktalanból csak ketten jelentek meg a debreceni ellátórendszerben

Az éjjeli szálláshely bezárásának és a szolgáltatás teljes megszüntetésének felelősei közben nem reagálnak semmilyen megkeresésre. Misetics Bálint, A Város Mindenkié aktivistája felháborítónak nevezte a történteket. Az Utcáról Lakásba! Egyesület szerint a hajléktalanellátásnak államilag megszervezett feladatnak kellene lennie.

Augusztus 31-én számoltunk be arról, hogy az addigi fenntartó, önkormányzati tulajdonban lévő Derecske Városi Jóléti Szolgálat Alapítvány kezdeményezésére a képviselő-testület indoklás nélkül megszüntette a település hajléktalanok számára kialakított éjjeli menedékhelyét. Az évek óta oda járó hat ellátott személy aznap aludhatott utoljára a szálláshelyen. A testület Rácz Anikó Fidesz által támogatott független polgármester (egyben az alapítvány kuratóriumának elnöke) javaslatára döntött arról is, hogy teljesen megszüntetik ezt a szolgáltatást Derecskén, az ingatlan sorsáról pedig egy későbbi ülésen határoznak.

Ülésezik a derecskei képviselő-testület augusztus 29-én
Polgár Tóth Tamás

Augusztus 29-én sikerült beszélnünk öt érintett hajléktalan személlyel, akiktől megtudtuk, az alapítvány azt javasolta nekik, hogy mostantól Debrecenben vagy Békéscsabán vegyenek igénybe ellátást, többen azonban ezt nem szerették volna megtenni, mivel tartottak az ottani hajléktalanszállók esetleges rossz közbiztonságától. Volt olyan nekünk nyilatkozó, aki úgy fogalmazott, a továbbiakban vagy az utcán fog aludni, vagy felakasztja magát.

Itt volt az éjjeli menedékhely
Polgár Tóth Tamás

Mivel Rácz Anikó polgármester a bezárásról döntő ülésen arról beszélt, minden hajléktalanról szeretnének gondoskodni, több alkalommal próbáltunk telefonon és e-mailben is érdeklődni tőle, hogy pontosan milyen módon tennék ezt meg. A politikus semmilyen megkeresésünkre nem reagált. Csakúgy, mint Újj Zsolt, az éjjeli menedéket eddig fenntartó alapítvány kuratóriumának ügyvezetője. Az alapítvány egyik munkatársát a szervezet honlapján megadott telefonszámon hiába kérdeztük, még azt sem tudta megmondani, hogy általában mikor lehet elérni az ügyvezetőt.

Búcsúfotóra álltak össze csoportképbe az utolsó lakók a bezárás előtti napon
Polgár Tóth Tamás

Összesen ketten választották a közeli megyeszékhelyeket

Kíváncsiak voltunk, hány ellátott választotta végül az alapítvány tanácsainak megfelelően a békéscsabai és a debreceni hajléktalanellátást, ezért levélben kerestük a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központot és a debreceni szállókat üzemeltető ReFoMix Nonprofit Közhasznú Kft.-t.

Békéscsabáról Varga Éva igazgató szeptember 4-én arról tájékoztatott minket, hogy addig egyetlen, korábban Derecskén gondozott ellátott sem kereste meg őket. Tóth Tünde, a ReFoMix Kft. szakmai vezetője pedig szeptember 5-én azt közölte, hogy a derecskei Napsugár Gondozóház (ez volt a neve a bezárt menedékhelynek) intézményvezetőjével történt egyeztetés alapján ketten kérték az elhelyezésüket a debreceni Wesselényi utcai éjjeli menedékhelyre, akik ellátást is kaptak az intézményben. A hat szállását vesztett hajléktalan személyből tehát összesen ketten jelentek meg a legközelebbi megyeszékhelyek egyikén.

A közösség leginkább rászorult tagjait fosztják meg még a meglévő szálláslehetőségüktől is

Az üggyel kapcsolatban megkérdeztünk hajléktalansággal és lakhatással is foglalkozó civil szervezeteket is. Szatai Márton, az Utcáról Lakásba! Egyesület kommunikációs munkatársa a konkrét esetet nem kívánta kommentálni, mivel ők Budapesten működnek, azt azonban elmondta, nagy bajnak tartják, hogy az önkormányzat önkéntes alapon végzi a hajléktalanellátást, nem pedig államilag megszervezett feladat, hiszen ezért tud egyáltalán ilyen helyzet előállni.

Misetics Bálint
Polgár Tóth Tamás

Misetics Bálint szociálpolitikus, A Város Mindenkié aktivistája felháborítónak nevezte a történteket. Szerinte az igaz, hogy a hajléktalan emberekről „nem feltétlenül intézményi keretek között” kell gondoskodni – ahogy azt Rácz Anikó derecskei polgármester mondta a bezárásról döntő ülésen –, a tisztességes megoldás pedig az volna, ha a hajléktalanná válás megelőzésére és a területükön hajléktalanná vált polgárok „rehabilitációjára” törvényileg kötelezett önkormányzatok megfizethető lakhatást biztosítanának azoknak, akik hajléktalanok, illetve akiket hajléktalanná válás fenyeget. „Ugyanakkor itt erről szó sincs, itt az önkormányzat még a meglévő szálláslehetőségüktől is megfosztaná a helyi közösség leginkább rászorult tagjait” – kommentálta az esetet.

Amennyiben Rácz Anikó polgármester vagy a menedékhely megszüntetését kezdeményező alapítvány kuratóriumának ügyvezetője válaszol a korábban feltett kérdéseinkre, cikkünket frissítjük.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.