Egy újabb akkumulátorgyárakkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezés hitelesítését utasította el a Kúria

A testület helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság korábbi határozatát, amelyben többek között azzal érveltek, hogy „a választópolgár tudata nem feltétlenül fogja át” az „akkumulátor” szó jelentését. Az LMP egy másik kérdés kapcsán fellebbezést nyújt be, ott az NVB azzal érvelt, hogy a párt politikája megtévesztené a választókat, akik esetleg azt hinnék, hogy a népszavazással megakadályozhatják az akkugyárak építését.

Szeptember 13-án jelent meg a Magyar Közlönyben a Kúria közleménye arról, hogy helybenhagyták a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, melyben elutasították az LMP egyik akkumulátorgyárakkal kapcsolatos országos népszavazási kezdeményezésének hitelesítését – vette észre a hvg.hu.
A Kúria határozata itt olvasható.

Az LMP népszavazási kérdése így hangzott:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne lehessen olyan újabb, akkumulátorok gyártására szolgáló ipari létesítmény üzembehelyezését engedélyezni, amelynek az üzembehelyezésével az ország területén az éves összesített gyártási kapacitás meghaladja, a 2023. december 31-én működő létesítmények összteljesítményét?”

Már egy is sok! Tüntetés az újabb debreceni akkugyár ellen – 2023. május 23.
Koppányi Szabolcs

A HVG emlékeztet, az NVB többek között azt kifogásolta, hogy mivel szerintük egy akkumulátorgyár engedélyezési eljárása több évig tart, egy sikeres népszavazás hatására megalkotott jogszabály olyan létesítmények engedélyezési eljárásaira is vonatkozna, amelyek az esetleges új törvény hatályba lépése előtt kezdődtek meg, így szerintük visszamenőleges hatályú jogalkotás történne. A testület továbbá úgy érvelt, hogy az akkumulátorok alatt kell érteni a háztartási gépek és a mobiltelefonok akkumulátorait, valamint a gombelemeket is, ezt ugyanakkor szerintük „a választópolgár tudata nem feltétlenül fogja át”.

Az NVB a határozatát 8:7-es arányban fogadta el.

További részletek a hvg.hu cikkében olvashatók.

Az NVB szerint a választók az LMP politikája miatt nem értenék a kérdést

Az LMP korábban egy másik kérdésének elkaszálása miatt egészen az Alkotmánybíróságig ment, azonban a testület elutasította a panaszukat.

Schmuck Erzsébet több debreceni tiltakozáson is szerepet vállalt
Koppányi Szabolcs

Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke a Debreciner kérdésére elmondta, a Kúria mostani döntése miatt nem nyújtanak be alkotmányjogi panaszt, inkább egy másik ügyre koncentrálnak. Közölte ugyanis, hogy az NVB azzal az indokkal utasította el az általuk benyújtott harmadik országos népszavazási kérdés hitelesítését, hogy az LMP akkumulátorgyár-ellenes kampánya miatt a választók úgy gondolhatnák, hogy a párt kezdeményezésével megakadályozhatóak a folyamatban lévő akkumulátorgyár-beruházások. A kérdés így szólna:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló 2006. évi LIII. törvényt?”

Az LMP ennek a kérdésnek az elutasítása miatt fellebbez a Kúriánál.

Kapcsolódó anyagaink:

- Akiket nem kérdeztek meg a jövőjükről – A debreceni akkumulátorgyár-beruházás és a tilta-kozások első éve

- Újabb országos népszavazási kérdést adott be az LMP az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban

- Újabb országos népszavazási kérdést utasított el a Nemzeti Választási Bizottság az akkumulátor-gyárakkal kapcsolatban

- Elutasította a Nemzeti Választási Bizottság az LMP országos népszavazási kezdeményezését az akkumulátorgyárak ügyében

- Minden népszavazási kezdeményezést elutasított a helyi választási bizottság a debreceni akkumulátorgyárral kapcsolatban

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.