Előbb kutatják a jogszabályokat a kínaiak, utána nyújtják be az Eve Power debreceni akkumulátorgyárának dokumentumait

Most hosszabb időt hagytak az üzem érkezésének bejelentése és a hatósági eljárások megindulása között, mint a CATL-nél. A leendő gyárterületen már zajlanak a régészeti munkálatok.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Május 9-én jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő, valamint Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere, hogy a CATL után egy újabb kínai óriásvállalat, az Eve Energy, pontosabban annak magyarországi leányvállalata, az Eve Power is akkumulátorgyárat épít Debrecenben. A bejelentés szerint az üzemet a város északnyugati gazdasági övezetében építik fel a BMW-gyár mellett, és a német autógyárat fogja kiszolgálni a termékeivel.

Az ünnepélyes bejelentők május 9-én
Facebook

A 400 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 14 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatást ad. A gyárban ezren fognak dolgozni. Az Eve Power májusi tájékoztatása szerint a 45 hektáros területen felépítendő létesítményben hengeres akkumulátorokat állítanak majd elő évi 28 gigawattóra gyártókapacitással. Úgy tervezik, hogy az üzemet 2026-ban adják át.

Régészeti feltárás van a területen

Habár a bejelentés óta már több mint négy hónap telt el, eddig nem jelent meg semmilyen hirdetmény azzal kapcsolatban, hogy az Eve Power kérvényezte volna az üzem katasztrófavédelmi vagy a környezethasználati engedélyezési eljárásának lefolytatását. Ezek nélkül elméletileg nem lehet elkezdeni a gyár építését. Levélben érdeklődtünk ezért a cégtől, hogy mikor tervezik ezen eljárások kezdeményezését, és egyáltalán hol tart jelenleg a beruházás.

Az épülő BMW-gyár és vidéke Debrecen határában 2023. szeptember 13-án
Sentinel-2

Az Eve Power szeptember 13-án arról tájékoztatta a szerkesztőségünket, hogy jelenleg az anyagok előkészítésénél tartanak, „mélyreható kutatást” végeznek a vonatkozó magyar és európai uniós jogszabályokról. Amint a rendelkezésükre állnak a releváns információk, benyújtják az eljárásokhoz szükséges dokumentációt és tájékoztatják az érintetteket. Mint írják, jelenleg archeológiai munkálatok zajlanak a gyár területén, valamint folyamatban van a beruházás tervezése.

Nagyobb az elővigyázatosság?

A jelek szerint tehát a második debreceni akkumulátorgyárat alaposabban előkészítik, mint ahogy az a déli gazdasági övezetben épülő CATL-gyárnál történt. Azt a beruházást 2022. augusztus 12-én jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, november 28-án pedig már be is nyújtották a környezethasználati engedélyezési eljárás dokumentumait. December 2-án a katasztrófavédelmi eljárást is kezdeményezték. A bejelentés és a két eljárás megindítása között tehát kevesebb mint négy hónap telt el.

Ez volt az a két eljárás, amelyek keretében idén januárban botrányba fulladó közmeghallgatásokon ismertették a CATL-beruházás részleteit. Ilyen események az Eve Power projektje kapcsán nem feltétlenül lesznek, a kormány ugyanis egy április 27-én megjelent kormányrendeletben lehetővé tette a közmeghallgatások megtartását az érintettek személyes jelenléte nélkül.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.