Színes pikniket szervezett a Cíviscolors Debrecenben

Kötetlenül tudtak piknikezni a fiatalok egy olyan helyen és időben, ahol biztonságban lehettek. A feladat és a cél „csupán” annyi volt, hogy jól érezzék magukat. Az esemény ennek az elvárásnak maximálisan megfelelt, ugyanakkor mégis jóval többet jelentett ennél.

Előzetesen a Debreciner is írt arról, hogy a Cíviscolors Pink Pikniket tart szeptember 9-én a Margit téren. A vidám kötetlen eseményen 25-35 fiatal vett részt, akik megismerhették egymást, különféle játékokban vehettek rész, és biztonságos közösségben tölthették a szombat délutánt.

Galéria: Pink Piknik Cíviscolors – Debrecen, 2023. szeptember 9. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Miklovicz-Nyikos Mónika
A rendezvényt Juhász Eszter, a Cíviscolors elnöke nyitotta meg, aki elmondta, hogy legfőbb céljuk az, hogy megmutassák, Debrecenben is létezik befogadó közösség a helyi fiatalok számára, ahol önmaguk lehetnek. Hangsúlyozta, az ilyen események azért fontosak, mert itt mindenki biztonságban érezheti magát, éppen ezért az esti afterparty is regisztrációhoz kötött volt.

Ezután Zsugyó Virág, az Amnesty International debreceni regionális koordinátora vette át a szót, aki azzal kezdte, hogy külső szemlélők számára talán nem tűnhet nagy dolognak, hogy páran összejöttek közterületen piknikezni, de ez egy óriási lépés az LMBTQIA+ közösség életében. Az ilyen események világítanak rá arra, hogy a nyilvános terekben mindenkinek helye van: „az LMBTQIA+ emberek itt vannak, itt lesznek, és ez akkor is így van, ha a kormány mindent megtesz azért, hogy láthatatlanná tegye a közösséget”. Végül elmondta, hogy Amnesty milyen lépéseket tett a közösségért.

Zsugyó Virág
Miklovicz-Nyikos Mónika

Az eseményen többféle játékban lehetett részt venni: az egyik legnépszerűbb program volt az úgynevezett QueerPong, amelynek inspirálója az a hír volt, hogy egy férfi óvszer helyett ragasztóval védekezett és belehalt. Így ha valaki beletalált egy-egy pohárba, nemcsak annak tartalmát kaphatta meg, hanem egy kérdést is, amely különféle szexuális úton terjedő betegségekkel volt kapcsolatos.

Miklovicz-Nyikos Mónika

Lehetett még zászlót festeni, valamint egy házasságkötő részt is felállítottak, ahol a fiataloknak lehetőségük volt szimbolikusan egybekelni, az Amnesty pedig egy kvízzel képviseltette magát, amelyben különböző emberjogi témákkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolni. Mindezeken túl különféle társasjátékok is szórakoztatták az ott lévőket.

A délután jó hangulatban telt, valóban befogadó közösséggel lehetett itt találkozni, olyannyira, hogy még olyanok is csatlakoztak, akik nem az eseményre jöttek, hanem csak a parkban sétáltak, de odajöttek érdeklődni.

Miklovicz-Nyikos Mónika
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.