A szemétügy!

800

Háttérben a polgármester?
Tiszavasvári Bűd
Facebook

Mottó: „Nem elég a jóra vágyni: a jót akarni kell!” – Részlet Váci Mihály Még nem elég című verséből.

Nem új keletű az ügy, amiről ma írni szeretnék. Sokan valószínűleg nem tudják, hogy közel négy évig voltam közösségszervező 2016-2020 között Tiszavasvári bűdi városrészében. Az volt a dolgom, hogy a szegregátumban élőket rávezessem arra, hogy a közös ügyekben hogyan kell kiállni egymás mellett, milyen technikákkal lehet azt elérni, hogy a döntéshozók felismerjék az ügy súlyát, és próbáljanak tenni annak érdekében, hogy az meg is oldódjon. Egyesek szerint nem voltam jó közösségszervező. Ez talán annak tudható be, hogy túl érintett voltam a témában, és talán túl jószívű is. Néhány „kisember” azzal vádolt meg, hogy a helyi roma polgártársainknak nem adományokat kellett volna gyűjteni a covidjárvány idején, hanem tanácsokat adni. Vagy azzal, hogy eljogászkodtam a dolgot, és nem volt mögöttem igazi csoportmunka. Mindegy is. Ítélje meg majd az utókor. Én tettem a dolgom, és ha tükörbe nézek, nem szégyenkezem. Alkottam, teremtettem. Az tény, hogy a mai napig is, három évvel az után, hogy véget ért a projekt - aminek a második felében már anyagi érdekem sem volt a történetben -, még mindig megkeresnek a helyi emberek. És nemcsak a bűdi városrészből. Felvezetőnek talán ennyi elég.

A lakossági szemétügy, gondolom, sok helyen téma. Gondolom, azt is tudják, hogy az ilyen elszeparált településrészeken valahogy sokkal silányabbak a közszolgáltatások, mint általában a városközpontban. No, ez hatványozottan igaz Tiszavasvárira. A szemétszállítás egy kötelezően igénybeveendő közszolgáltatás. Van kuka, megfelelő időközönként viszi a szemeteskocsi, nem igaz? Most abba ne menjünk bele, hogy a központosítás átka elérte ezt a szolgáltatást is, és mindenki a másikra mutogat, ha baj van. Bizony, az tény, hogy a szegregátumokban nem milliomos emberek élnek. A többség biztosan nem az. Hacsak az uzsorások vagy egyéb bűncselekményekből élők nem azok… Ki tudja, ki figyeli, kit érdekel ez a hatóságok részéről. „Csak cigányok” az illetők, saját belső elnyomókkal. Egy shakespeare-i félre, gyorsan, mielőtt azt hiszik, hogy elfogult vagyok: nem a romáknál tűnt el a közvagyon, nem ők vettek például 390 milliárd forintért silány lélegeztetőgépeket, (amelyeknek a pénzügyi dokumentációját mit tesz Isten, ledarálták… de minek akkor az államkincstár, hát nem az fizet?), nem nekik vannak kastélyaik, és közel sem felelnek azokért a korrupciós ügyekért, amik miatt jogállamisági feltételeket támaszt hazánk ellen az Európai Unió. Ergo a fehérek sokkal többször és sokkal többet lopnak, nem igaz? Eszembe jutottak a fekete varjúkra hasonlító operettkatonák. Nem a probléma gyökerét akarják megoldani, csak jól cigányozni szeretnének egyet-egyet, provokálni, miközben szavuk nincs ahhoz, ahogy az állam bánik a polgáraival. Hagyjuk is! Felbujtott nyomik ők csak.

Szóval az ilyen településszéli részeken van ám gond elég. Nem stimmelnek az ingatlannyilvántartások, nem veszik igénybe vagy nem tudják igénybe venni a közszolgáltatásokat, vagy egyszerűen csak nincs pénz kerítésre, vízdíjra, szemétszállítási díjra, áramra, és nagy az eladósodottság úgy, hogy jelenlegi állampártunk darabokra szaggatta a szociális hálót, mert minek az. Akkor forduljon hozzájuk a rászoruló, ha előtte a kutya nem segített neki, bármennyire is akarta. Az úrimurisok újgazdag kastélytulajdonosok már csak ilyenek. Tuti, hogy vannak cselédeik, csak még nem úgy hívják őket.

Nehezen fordulok rá a témára, bocsánatot kérek a csapongásaimért, de talán így érthetőbb: ott egy a tanult tehetetlenség állapotában lévő tömeg, akik dolgoznak ám, de ami bajok csak elérhette őket, azok el is érték őket. Nincs kuka. A polgármester 2020 telén összeszedette a konténereket, merthogy azokba csak zöldhulladék kerülhetett volna, azok nem lakossági szemétgyűjtést szolgálták. Ehhez több mint 10 év kellett, hogy kimondja. Addig a világon semmit nem tettek azért a hivatalok, hogy minden házhoz tartozzon egy darab kuka. Könnyebb volt szidni a cigányokat, hogy milyen koszosok, miközben az építkezési sittől kezdve a döglött kutyáig, mindenki azt vitt oda, amit akart, akár a másik településről is. Szóval volt emiatt a szemétkérdés miatt jó pár ügyünk és vitánk az önkormányzattal. Az archívumból kiemel néhány esetet: Hová és hogyan gyűljön a szemét? Évtizedes problémát kellene megoldani, de a bűdiek szerint nem így (2020.10.14.), A hatalom és az ember viszonya (2020.10.17.).
Horváth Ferenc archívumából

Történt pedig Tiszavasváriban a közelmúltban, hogy a helyi önkormányzati képviselő, Szabó Zsolt igencsak megunta, hogy mindenhonnan csak ömlik rá a panasz, hogy a Temető utca 10-ben, ahol feltételezhetően egy önkormányzati telek van, vagy a várost üzemeltető kft. egyik telephelye, de most már áldatlanok az állapotok. Eddig sem értettek vele egyet, hogy odagyűjtik a közmunkások a város szemetét, de most már nem is igen szállítják tovább onnan, tele lett a környék patkányokkal. Mindent elönt a bűz, nagy a fertőzésveszély. Ezen közben én is kaptam a jelzéseket, bár elég hosszú ideje nem jártam Tiszavasváriban. Szabó Zsolt önkormányzati képviselő Facebook-oldalán bizony elmondta, hogy mi a helyzet, elege lett a fiatal képviselőnek! És elkezdődött egy meccs, amibe beszálltam én is. Jó csapatmunka lett belőle. Én ugyan írtam a Szon.hunak a Facebook-oldalán, vissza is jelezték, hogy olvasták, amit az ügyben leírtam, de érdemi választ nem kaptam tőlük. Szabó Zsoltot azonban megkereste az RTL Híradója és csinált egy riportot vele. Itt nézhetik meg.

Szeptember elsején elektronikus úton írtam egy levelet Tiszavasvári jegyzőjének „Felszólítás azonnali intézkedések megtételére" címmel, amire szeptember 6-án egy semmitmondó választ kaptam: „(…) tájékoztatom, hogy a hatáskörünkbe tartozó szükséges intézkedéseket megtesszük”. A jegyzőnek küldött levélben megjelöltem, hogy másolatot kap Román István főispán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal vezetője, és Varga Béla tűzoltó dandártábornok, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is. Szeptember 15-én felhívtam a Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályát, ahol jelezték, hogy küldtek egy felszólítást vagy a Tiszavasvári Polgármesteri Hivatalnak, vagy a jegyzőnek, de egyéb érdemi intézkedést nem tettek. Az engem visszahívó tisztviselőnek elmondtam: én nem gondolnám, hogy ennyi a dolguk a környezetvédelemmel foglalkozó szakembereknek ebben az ügyben! Ezt nem távgyógyításban kell megoldani és minimum egy szemlét, felmérést, az érintett lakókörnyezetben egy rágcsálóirtást vagy a társszervek értesítést talán megérdemelné az ügy! A katasztrófavédelmi igazgatóság nem jelzett vissza, de valószínűleg érdeklődött az ügy iránt más irányokban.

Ilyen volt 2023. augusztus 27-én, és akkor még az elrohadt többmázsányi falevél nem is látszik
Facebook

Mint azt később megtudtam, a Tiszavasvári Rendőrkapitányság valószínűleg hivatalból vagy állampolgári bejelentésre indított egy eljárást szeptember 14-én, aminek a részleteit természetesen nem ismerem, de tekintettel arra, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal illetékes főosztályának tisztviselője nem győzött meg arról, hogy komolyan veszik ezt az ügyet, kénytelen voltam írásban egy részletes büntetőfeljelentést tenni ismeretlen tettes/tettesek ellen, hivatkozva a Btk. 248.§ (1)-(2) bekezdésében foglaltakra, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt, melyet elektronikus úton el is juttattam a Tiszavasvári Rendőrkapitányságra, jó néhány olyan bizonyítékkal, amelyek talán képesek a bűncselekmény elkövetésének folytatólagosságát is alátámasztani!

Ilyen lett, amikor rájöttek, hogy nagy a felháborodás. Reményeim szerint a rendőrség nem engedte elszállíttatni a három konténernyi szemet, no meg azt a többmázsányi elrohadt falevelet, ami tele lehet patkányokkal
Facebook

Most már tényleg azt akarjuk, hogy ne a politika, hanem a jog mondja ki, hogy kik a felelősek három év kálváriájáért, kik merték azt megtenni, hogy lakott ingatlanok közvetlen közelébe gyűjtögették össze a város szemetét, ezzel elpatkányosítva, elfertőzve az egész környéket, véleményem szerint mindenféle hulladékgazdálkodási hatósági engedély nélkül! Mindezen közben az egyszem közterületfelügyelő sorra szólítja fel a közelben lévő embereket, hogy tartsák rendben a portáikat, vágják le a füvet, javítsák ki a kerítést, mert irgum-burgum lesz.

Hát ennyi. Kis lépés az emberiségnek, de nagy lépés annak a közösségnek, ahol ezek az áldatlan állapotok fennállnak. Mert vajon mennyivel olcsóbb az az ingatlan, amelyik ezen a környéken van, mint mondjuk 10 utcával feljebb egy másik hasonló? Ugye, értik! Én köszönöm Szabó Zsolt képviselő úrnak, hogy odaállt a helyi érintett lakosok mellé, és ha még be-be is járunk majd a rendőrségre kihallgatásra, megtettük azt, amit kellett, mert nemcsak betartatni kell a jogszabályokat, hanem annak is be kell tartani, aki ezért felel. Reményeim szerint lesz felelőse az ügynek, és végre megszűnnek az áldatlan állapotok Tiszavasváriban, a Temető utcában!

Ez a jegyzet – mint ahogy az itt megjelenő összes publicisztikai írás – a szerző véleményét tükrözi.

Horváth Ferenc írásai itt olvashatók: 800 .

Kapcsolódó írások:

- Ahol a patkányok akkorák, mint egy macska

- Hová és hogyan gyűljön a szemét? – Évtizedes problémát kellene megoldani, de a bűdiek szerint nem így

- A hatalom és az ember viszonya

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.