hirdetés hirdetés
hirdetés

Hol lehet törvényesen hazugozni? - Elutasította Varga Zoltán panaszát az Alkotmánybíróság

Varga Zoltánt, a debreceni ellenzék egyik polgármesterjelöltjét azért marasztalták el a területi választási bizottságban és a bíróságon, mert „Hazug!” feliratot ragasztott Papp László fideszes polgármester(jelölt) plakátjára. Varga úgy gondolta, ő csak a véleménynyilvánítás szabadságával élt. Az elmarasztalók szerint az átragasztás Pappnak az ugyanilyen szabadságát sérti, mert az ő üzenetének egy része nem látható. Ezzel értett egyet az Alkotmánybíróság is. Vagyis a jelölt (Varga) a saját, máshová ragasztott plakátján állíthatja, hogy ellenfele hazudik, de felülragasztással nem.
Október 30-án érkezett az Alkotmánybíróságra az a panasz, amiről november 4-én – soron kívüli eljárásban – már meg is született a döntés.

Mint arról a Debreciner beszámolt, a Fidesz-KDNP kifogást nyújtott be a Debrecen Megyei Jogú Város Helyi Választási Bizottságához (HVB), mivel két plakátjukra Varga Zoltán „Hazug” feliratot ragasztott. (A felirat teljes szövege: „Ki a HAZUG!?”, de ebből csak a nagybetűs szó és a felkiáltójel látszott messzebbről. Ennek kiragasztására az késztette Varga Zoltánt, hogy kiderült, nem felelt meg a valóságnak a Fidesz azon állítása, miszerint minden egyes debreceni villanyoszlopra volt plakátolási engedélyük.) A HVB a kifogásnak helyt adott, megállapította a törvénysértést, Vargát eltiltotta a további jogsértésektől és 745 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte.

A pénzbírságot már eltörölték

Varga Zoltán ezután fellebbezést nyújtott be az őt elmarasztaló határozat ellen a területi választási bizottsághoz (TVB), ami a fellebbezésnek részben helyt adott. Szintén megállapította Varga törvénysértését, de az eltiltást és a pénzbírság kiszabását mellőzte.

Varga ezután felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő a TVB határozat ellen. A Debreceni Ítélőtábla a felülvizsgálati kérelmet nem találta alaposnak, a TVB határozatát helyben hagyta. Varga Zoltán álláspontja szerint a bírósági döntés sérti az Alaptörvényben garantált véleménynyilvánításhoz való jogát, ezért fordult jogi képviselője útján az Alkotmánybírósághoz.

Varga Zoltán
Koppányi Szabolcs

Meddig szabad a politikai véleménynyilvánítás?

Az Alkotmánybíróság elutasította a - Debreceni Ítélőtábla választási kampányügyében hozott végzése alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló - alkotmányjogi panaszt.

Varga Zoltán az alkotmányjogi panaszában kifejtette, hogy a felirat kihelyezésével politikai véleményét fejezte ki, és hogy a politikai beszéd kiemelt alkotmányos védelmet élvez, és csak a szükségesség-arányosság tesztje mentén korlátozható. Az Alkotmánybíróság a határozatában megállapította, hogy a választási törvényben foglalt jogszabályi tilalom, amely maga zárja ki az ellenérdekű fél (adott esetben a másik jelölő szervezet) véleménynyilvánítás szabadságához való jogának érvényesülése érdekében a plakátok át(felül)plakátolásának lehetőségét, éppen a véleménynyilvánítás szabadságát szolgálja.

Varga plakátja (vagyis a „Hazug” felirat) kihelyezésével politikai véleményét nyilvánította ki, azonban az adott esetben politikai közlés (plakát) áll szemben politikai közléssel (plakáttal): ezek között a bíróság nem mérlegelhet a jogalkotó egyértelmű tiltására tekintettel. Ebben az eljárásban tehát a bíróság által kötelezően alkalmazandó tételes jogi szabályozás bírói felülvizsgálatának, azaz a választási eljárásról szóló törvény 144. § kivételeket megfogalmazó rendelkezéseivel szemben bírói mérlegelésnek nincs helye.

Az Alkotmánybíróság minderre tekintettel úgy ítélte meg, hogy a Debreceni ítélőtábla támadott végzése az Alaptörvénnyel összhangban lévő jogértelmezésen alapul, így az alkotmányjogi panaszt elutasította.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.