Debrecen megrendezné az atlétikai világbajnokságot, ha Budapestnek nem kell

A szándéknyilatkozatot a legtöbb ellenzéki politikus is támogatta. A Magyar Innováció Házát is Debrecenbe hoznák.

A meghirdetett időponthoz képest 40 perc késéssel kezdődött a november 7-i debreceni képviselő-testületi ülés. Papp László polgármester 9. napirendi pont előtti felszólalásából kiderült, hogy a csúszás azért történt, mert éppen a képviselőket tájékoztatta arról, hogy a legutóbbi kormányülés (amelyen Karácsony Gergely budapesti főpolgármester is részt vett) alapján úgy tűnik, bizonytalan a Liget-projekt és a budapesti atlétikai világbajnokság jövője.

Koppányi Szabolcs

Papp László arról beszélt, hogy Palkovics László minisztert már tájékoztatta: ha Budapestnek nem kell az eredetileg a Liget-projekt keretein belül létrehozandó Magyar Innováció Háza, akkor Debrecen örömmel befogadja azt, az építkezéshez területet biztosít. Ugyanígy, az ennél jóval nagyobb jelentőségű 2023-as atlétikai világbajnokságot is megrendezné Debrecen, ha Budapest nem vállalja, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) és a kormány pedig az áldását adja a helyszíncserére. A képviselőket mind a két téma kapcsán arra kérte, támogassák szavazatukkal az önkormányzat szándéknyilatkozatát, amely alapján az tárgyalásokat folytathat a kormánnyal.

Koppányi Szabolcs

Csak ketten nem támogatták a javaslatokat

Varga Zoltán, a DK képviselője arról beszélt, hogy sok még a kérdés, de a szándékot, az irányt támogatni tudja, a szükségképpen megépítendő új atlétikai létesítménnyel kapcsolatban pedig leszögezte: „ennek a stadionnak akkor van értelme, ha pezsgő sportközponttá tud válni”. Madarasi István (MSZP) hozzászólásában jelezte, ő bármit megszavaz, ami segíti Debrecent régiós központtá válni, ha ehhez atlétikai világbajnokságot kell rendezni, akkor azt is megszavazza, de csak a konkrét tervek ismeretében. A Magyar Innováció Házával és az atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos határozati javaslatokat egyaránt 30 igen szavazattal fogadta el a 33 fős közgyűlés, dr. Kiss Sándor (Fidesz) hiányzott az ülésről, a Civil Fórum két képviselője pedig egyik javaslatot sem támogatta.

Koppányi Szabolcs

40 ezer fős stadion épülhet Debrecenbe

Az IAAF 2018 decemberében döntött arról, hogy Budapest rendezheti a 2023-as atlétikai világbajnokságot. Ez azonban bizonytalanná vált az önkormányzati választás fővárosi eredménye miatt, Karácsony Gergely újonnan megválasztott főpolgármester egyik fontos kampányígérete volt ugyanis a „stadion-stop”, vagyis hogy nem enged új sportlétesítményeket építeni a fővárosba. Az eredetileg Csepelre tervezett stadion 40 ezer néző befogadására lenne alkalmas, az IAAF ettől nem valószínű, hogy nagyon el szeretne térni, egy debreceni rendezés esetén sem.

Világvárosok közé iratkozna fel Debrecen

Az atlétikai világbajnokságot kétévente rendezik meg, a következő 2021-ben, az Egyesült Államokban található Eugene-ban lesz. Az ezt megelőző öt alkalommal egyaránt világvárosok voltak a rendezők: 2019-ben Doha (Katar), 2017-ben London (Egyesült Királyság), 2015-ben Peking (Kína), 2013-ban Moszkva (Oroszország), 2011-ben pedig a nem főváros, de több mint 2,5 millió lélekszámú Tegu (Dél-Korea).

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.