Mándi László az LMP, a Momentum, az MSZP és a Nép Pártján közös polgármesterjelöltje Debrecenben

A debreceni választási szövetségük a következő hetekben tárgyalna az összefogás kiszélesítéséről. A 2024-es önkormányzati választást egy akkumulátorgyárakról szóló népszavazásnak tekintik.

Közös sajtótájékoztatót tartott szeptember 22-én az LMP, a Momentum, az MSZP és A Nép Pártján Debrecenben, ahol a szervezetek képviselői bejelentették, közösen indulnak a 2024-es önkormányzati választáson a megyeszékhelyen, polgármesterjelöltjük pedig Mándi László, a Momentum önkormányzati képviselője lesz.

Október 6-án tárgyalja a bíróság az akkumulátorgyárral kapcsolatos pereket

Madarasi István, az MSZP önkormányzati képviselője és városi elnöke elmondta, a Debrecen déli gazdasági övezetében épülő CATL-akkumulátorgyár kapcsán folyamatban lévő öt perben a Momentum és az MSZP összehangolva gondoskodik a felperesek jogi képviseletéről. Emlékeztetett – ahogy arról korábban a Debreciner elsőként beszámolt –, a Debreceni Törvényszék másodjára is elutasította az azonnali jogvédelem iránti kérelmüket, ezért ismét fellebbeztek a Fővárosi Ítélőtáblánál. Mint mondta, a környezethasználati engedély kapcsán folyamatban lévő perekben a következő tárgyalás október 6-án lesz.

Mándi László, Madarasi István, Biró László és Murguly Mátyás
Polgár Tóth Tamás

Február óta folytattak tárgyalásokat

Mándi László kijelentette, a debrecenieknek joguk van eldönteni, hogy akarnak-e akkumulátorgyárat a városba. Mint mondta, Papp László (Fidesz) polgármester ki tudott volna írni egy népszavazást az ügyben, de Mándi szerint ezt nem merte megtenni. Madarasi István ehhez hozzátette, az eddigi helyi és országos népszavazási kezdeményezéseket sorra elutasították, ezért úgy látják, az önkormányzati választás lesz a valódi népszavazás az akkumulátorgyárakról.

Mándi László
Polgár Tóth Tamás

Madarasi közölte, február óta folytattak tárgyalásokat a pártok és civil szervezetek a közös indulásról. Mint mondta, lehetővé akarják tenni azt, hogy a debreceniek elmondhassák, „nincs szükségük olyan városvezetésre, amely a nép akarata ellenére is meg akarja építeni ezeket a gigaberuházásokat”. A politikus kifejtette, úgy gondolják, hogy a választásokig egy teljes körű összefogást tudnak felépíteni.

Biró László, A Nép Pártján Mozgalom debreceni szervezője arra kérte a debrecenieket, hogy egy olyan vezetést válasszanak meg, akik az itt élők pártján fognak állni. Murguly Mátyás, az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke pedig azt mondta, Debrecennek higgadt erőre van szüksége „a mutyik, a méreggyárak és az akkugyarmatosítás” képviselői helyett. Szerinte ez a higgadt erő Mándi László személyében jelenik meg.

Eredetileg a DK és a Civil Fórum is ott ült az asztalnál

A Debreciner kérdésére Mándi László kifejtette, a következő hetekben minden helyi szervezetet felkeres, hogy tárgyaljanak az összefogás kiszélesítéséről. Arra a kérdésünkre, hogy a DK és a Civil Fórum részt vett-e az együttműködésről szóló tárgyalásokon, Mándi azt felelte, a tárgyalások kezdetén minden helyi jelenléttel rendelkező szervezetet megkerestek, és a fentieken túl részt vettek más, a polgármesterjelölt által nevesíteni nem kívánt alakulatok is. Kíváncsiak voltunk arra, a DK és a Civil Fórum mivel indokolta az összefogásból való kimaradását, ezt azonban Mándi szerint tőlük kell megkérdezni. Levelet írtunk mindkét szervezetnek, amint válaszolnak, ismertetjük az álláspontjukat.

Arra a kérdésünkre, hogy melyek a várossal kapcsolatos legfőbb konkrét célkitűzéseik, Mándi azt felelte, az akkumulátorgyárakat tekintik a legfontosabb kérdésnek, emellett szerintük számos területen kell fejleszteni a várost, az elképzeléseiket azonban a későbbiekben fogják bemutatni.

Heteken belül elkezdik bemutatni a jelöltjeiket

Mándi László közölte, heteken belül elkezdik az egyéni jelöltjeik, rajtuk keresztül pedig a programjuk bemutatását. Mint mondta, a kompenzációs lista kérdésével nem foglalkoznak. Madarasi István ehhez hozzátette, egyelőre nem hirdették ki a választókerületek pontos beosztását. A végleges jelölteket akkor tudják bemutatni, ha már jogilag sem tudja módosítani a Fidesz a választójogi törvényt.

A Debreciner érdeklődésére Mándi László azt is elmondta, a valódi ellenzéki erőkkel szemben nyitottak a tárgyalásokra az esetleges visszalépésekről vagy előválasztásokról is. Mint mondta, a Mi Hazánk Mozgalmat nem tartják ellenzéki szervezetnek.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.