Büntetés kiszabása helyett szerződést köthet a kormányhivatal a környezetszennyező cégekkel egy új kormányrendelet szerint

A Mikepércsi Anyák úgy vélik, ez egyenlő a magyarországi környezetvédelem megsemmisítésével. Frissítés: az Energiaügyi Minisztérium közölte, a rendelet csak a működő kohászati üzemekre lesz alkalmazható, akkumulátorgyárakra nem.

A Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö) hívta fel a figyelmünket arra, hogy egy szeptember 21-én éjjel megjelent kormányrendelet szerint a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva, annak ideje alatt a környezetvédelmi hatóság – tehát a területileg illetékes kormányhivatal – megteheti, hogy egy fennálló jogsértés megszüntetése érdekében nem határozatot hoz, hanem környezetvédelmi hatósági szerződést köt a jogsértővel. Ebben az ügyfél vállalja, hogy felhagy a jogsértéssel, a magatartását összhangba hozza a környezetvédelmi jogszabályokkal, valamint a környezetvédelmi hatóság által kiadott engedély előírásaival.

Már egy is sok! Tüntetés az újabb debreceni akkugyár ellen – 2023. május 23.
Koppányi Szabolcs

A kormányrendelet második bekezdése szerint egy ilyen szerződés megkötése esetén nincs helye a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló kormányrendelet 26. §-a, valamint a levegő védelméről szóló kormányrendelet 34. § (1) bekezdése és 35. § (1) bekezdése szerinti jogkövetkezményeknek, ameddig tart az a határidő, amelyen belül az ügyfél vállalta, hogy megszünteti a jogsértést.

A kormányrendelet szeptember 22-től hatályos, ráadásul alkalmazni kell a már megvalósult jogsértések esetén is.

A változás lényegében azt jelenti, hogy amennyiben egy cég környezetszennyező tevékenységet folytat, a kormányhivatal dönthet úgy, hogy nem szab ki bírságot, inkább szerződést köt a céggel, amelyben az vállalja, hogy egy bizonyos időtartamon belül megszünteti a jogsértést.

Megsemmisült a hazai környezetvédelem az akkugyárak ellen küzdő civilek szerint

A kormányrendelet kapcsán a Miakö azt írta a közösségi oldalán, hogy mától következmények nélkül működhetnek az akkumulátorgyárak. „Amennyiben újabb környezetszennyezés történik e hatósági szerződés ideje alatt, a hatóság nem tesz semmit, várja, hogy a gyár egyszer majd megfelelően, jogszerűen, nem környezetszennyező módon kezdjen működni” – értelmezik a dokumentumban foglaltakat. Az egyesület úgy látja, a kormányrendelet egyenértékű a magyarországi környezetvédelem megsemmisítésével, a környezetvédelmi hatóságok eszközeinek lenullázásával.

Frissítés: nem alkalmazható az akkumulátorgyárakra

Az Energiaügyi Minisztérium szeptember 23-án arról tájékoztatta a Telexet, hogy a kormány szándékai szerint a kormányrendelet csak a működő kohászati üzemekre alkalmazható, akkumulátorgyárakra nem. Jövő héten jelenik meg az erről szóló pontosítás a Magyar Közlönyben.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.