Tartalmatlan sokszínűség

Önmagában az elgondolás, hogy jelenleg népszerű regényeken, karaktereken keresztül mutassunk be egy szubkultúrát vagy a tagjai nézőpontjait, működőképes is lehetett volna.

Az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű) történeti hónapot 1994-ben rendezték meg először az Amerikai Egyesült Államokban, azóta már több európai ország is csatlakozott, Magyarországon pedig 2013 óta látogathatunk minden év februárjában LMBT közösséget és szimpatizánsokat érintő programokat. Idén Debrecen is csatlakozott ehhez a programsorozathoz. Február 18-án Malterben több előadást is rendeztek a témakörben.

Az első a „Varázslatos sokszínűség” – az LMBTQI karakteri sci-fikben és fantasykben címet kapta. Talabos Dávidné dr. Lukács Nikolett tartotta az előadást, aki végzettsége szerint jogász, jogtörténész, irodalom terén pedig a viktoriánius regényekkel, illetve Oscar Wilde-dal foglalkozik, és ezekről már tartott korábban is LMBT-s előadásokat. Jelen témaválasztását azzal indokolta, hogy szeretné a fiatalabb korosztályt megszólítani, ezért most inkább népszerű, fogyaszthatóbb popkulturális alkotásokat igyekezett bemutatni.

Igyekezett népszerű, fogyaszthatóbb popkulturális alkotásokkal közelíteni a fiatalokhoz

Az előadásra nagyjából húsz látogató érkezett, ami debreceni viszonylatban jó aránynak mondható. Viszont az előadás már a kezdete előtt is sok kérdést vetett fel az érdeklődőkben, ugyanis a meghirdetett eseményben több teljesen egymástól független történetet említett, szám szerint kilencet: A gyűrűk ura, Harry Potter, Csontváros, Trónok harca, Star Wars, Star Trek, Marvel- és DC-képregények és bónuszként megkaptuk az eredeti Doyle-féle Sherlock Holmes -ot is. Őszinte kíváncsisággal vártam, hogy hogyan kapcsolódnak ezek össze, vagy miért. A válasz azonban a fent leírtakban kimerült, vagyis az előadó szerint ezek a legnépszerűbbek és legfogyaszthatóbbak.

Dumbledore

Kezdeti csalódottságomat tovább fokozta az egyes történetek kifejtése. Elsőként természetesen A gyűrűk ura. Itt az előadó kiemelte, hogy Tolkien teremtette meg a fantasy alapjait a Hobbittal és A gyűrűk urával. Majd következett az író életrajza, egyéb művei. Ez idáig tehát az LMBT nem nagyon kapott említést sem. Egy tízperces felvezető után rátért a karakterekre, a fontosabbakat név szerint felsorolta. Kiemelte, hogy főbb szereplők férfiak. Hosszabban beszélt Gollam doppelgänger karakteréről, és egy mondatot hallhattunk Samu és Frodó barátságáról, amelybe bizonyos rajongói teóriák szorosabb kapcsolatot vélnek látni.

Frodó és Samu

Következő alanyunk a Harry Potter, azon belül is Dumbledore karaktere. Noha azt tudjuk, hogy a könyvben egyértelműen nincs kijelentve: Dumledore meleg, viszont az író ezt megerősítette egy interjúban. Még a Trónok harcát emelem ki, ami negyedik volt a sorban, s itt már ténylegesen kimondják, megmutatják, hogy egy-egy karakter meleg, leszbikus, biszexuális és még sorolhatnám. A sorozat tehát rengeteg lehetőséget rejtett magában. Ám ebben az esetben is a megszokott recept szerint haladtunk: írói életrajz, cselekmény, a házak bemutatása, majd az LMBT karakterek névszerinti felsorolása – ami önmagában nem sokat segített sem az elfogadásban, sem a megismerésben.

Önmagában pedig az elgondolás, hogy jelenleg népszerű regényeken, karaktereken keresztül mutassunk be egy szubkultúrát vagy a tagjai nézőpontjait, működőképes is lehetett volna.

Bármelyiket kiválaszthatta volna a fent felsorolt kilenc alkotásból az előadó, de így össze-vissza kapkodva nem volt íve az előadásnak. Egy propagandára hajazó, izzadságszerű felmutatása volt az előadás azon LMBT karaktereknek, amelyeket ismert az előadó. Pedig a kísérlet, hogy a popkultúrán keresztül kerüljünk közelebb egy marginalizált csoporthoz, sikeres is lehetne, amennyiben legközelebb kicsit talán hozzáértőbb és tudatosabb értelmezőt kap.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.