Egyetért azzal, hogy Debrecen vállalja a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezését? (szavazás)

Vannak, akik szerint ez olyan nagy jelentőségű ügy, hogy nem szabadna pusztán a város fideszes közgyűlésére bízni a döntést. Legyen helyi népszavazás!

Papp László (Fidesz) polgármester felszólítására Debrecen képviselő-testülete ma úgy döntött, hogy kezdődjenek tárgyalások a kormánnyal arról, hogy ha Budapest visszalépne a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezésétől, akkor Debrecen vállalná azt. A polgármesteri javaslatot természetesen támogatta a Fidesz minden egyes önkormányzati képviselője is, de nemcsak ők, hanem a DK három, a Momentum kettő, az MSZP és a Jobbik egy-egy képviselője is, míg a Civil Fórum két városatyája tartózkodott a kérdésben. (A mai közgyűlés erről szóló részletei itt olvashatók.)

Kalifa Nemzetközi Stadion - Doha, Katar

A legutóbbi, 2019-es atlétikai világbajnokság Katar fővárosában, Dohában volt szeptember 27. és október 6. között, a Kalifa Nemzetközi Stadionban. 209 ország közel 2000 versenyzője indult, összesen 49 versenyszámban a 10 napig tartó világbajnokságon. A győztes pályázót, Dohát 2014 novemberében nevezte meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség.

Kalifa Nemzetközi Stadion - Doha, Katar

A 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezési jogát 2018 decemberében kapta meg a Magyar Atlétikai Szövetség, ami egy újonnan felépülő budapesti stadionnal pályázott. A Nemzeti Atlétikai Központ névre keresztelt létesítményt 40 ezer néző befogadására tervezték és a Csepel-sziget északi részén építenék meg, amennyiben az önkormányzati választások eredményeként alaposan megváltozott fővárosi vezetés nem lép vissza a rendezéstől.

Ha igen, s ez néhány héten belül kiderül, akkor a debreceni városvezetés szívesen jelentkezik, hogy helyszínt adjon, mert alkalmasnak találják rá Debrecent.

Alig hiányzik néhány dolog:

- egy új atlétikai stadion, lehetőleg 40 ezres (itt jegyezzük meg, hogy a Nagyerdei Stadion 20 ezer néző befogadására képes, tehát ennél jóval nagyobbat kellene építeni a városban valahová);

- szükség lenne minimum 15, de inkább 20 ezer férőhelyes magas színvonalú szállodai kapacitásra Debrecenben a sportolóknak, edzőiknek, sportvezetőknek, versenybíráknak, újságíróknak, diplomatáknak, nézőknek és nézőknek…;

- olyan közlekedésre, amelyik ennyi ember pontos és biztonságos mozgatására képes;

- és akkor még nem is szóltunk a sofőrökről, biztonsági emberekről, szakácsokról, felszolgálókról, szállodai alkalmazottakról, kísérőkről, ezernyi mindenféle felkészült, szakképzett emberről, akik kevésbé állnak rendelkezésre Debrecenben, mint a tízszer nagyobb Budapesten.

Ami nem hiányzik:

- a támogató politikai egyetértés a debreceni fideszesek és ellenzékük között.

Amit nem tudunk:

- mit mondana Debrecen lakossága egy helyi népszavazáson.

Kalifa Nemzetközi Stadion - Doha, Katar
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.