Beszámolt a tűzoltóság, épülhet a társasház, bővülhet a Fórum, jöhetnek a munkások kerékpárral – Üléseztek Debrecen képviselői

A város közgyűlése most is inkább a nagy egyetértésekről, mint a vitákról szólt. Minden előterjesztést megszavaztak, többnyire az ellenzék soraiban ülők támogatásával.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Szeptember 28-án délelőtt a Kölcsey Központban ülésezett Debrecen közgyűlése. A mindössze másfél óra alatt lezajlott eseményen 30 képviselő volt jelen, nem vett részt Széles Diána (Fidesz) szociális ügyekért felelős alpolgármester, valamint Kőszeghy Csanád Ábel (független) és Vaszkó Imre (DK). 15 napirendi pontot tárgyaltak meg, ezek közül többet előzetesen bemutattunk („Az új technológiák terjedése a szokásostól eltérő tűzoltói megközelítést igényel” – Közgyűlést tartanak Debrecenben). A 13 nyilvánosan tárgyalt előterjesztés többségét egyhangúlag szavazták meg a képviselők.

Galéria: Debreceni közgyűlés – 2023. szeptember 28. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs

Az ülés Pákh Károlynak, a DK debreceni választókerületi elnökének eskütételével kezdődött, a politikus ugyanis az Ifjúsági és Sportbizottság nem képviselő tagja lett.

Gyerekeket oktat a tűzoltóság arról, mit tegyenek vészhelyzet esetén

Az első napirendi pontban Nagy Imre tűzoltó ezredes, a katasztrófavédelem debreceni kirendeltségvezetője beszámolt a Debreceni Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2022-es tevékenységéről. Papp László (Fidesz) polgármester a beszámoló kapcsán arról beszélt, a tűzoltóságnak a város gazdaságfejlesztése miatt újabb kihívásoknak kell megfelelnie, valamint az önkormányzattal közösen kell dolgoznia azon, hogy minél többen jelentkezzenek tűzoltónak.

Koppányi Szabolcs

Madarasi István (MSZP) kérdésére Nagy Imre kifejtette, a tűzoltóság úgynevezett külső védelmi terv gyakorlatokat tart olyan veszélyes üzemekkel kapcsolatban, amelyek hatásterülete túlnyúlik az üzem területén. Mint mondta, ennek során gyakorolják azt is, hogy milyen fórumokon lehet továbbadni a lakosságnak a legfontosabb információkat. Azt is elmondta, a kollégáik folyamatosan járnak közintézményekbe elsősorban gyermekek számára felkészítéseket tartani, de együttműködnek a szociális intézményekkel is annak érdekében, hogy átadják azokat az információkat, amelyek szükségesek a vészhelyzetek kezeléséhez. Megemlítette továbbá, hogy a tűzoltóság rendszeresen megjelenik a sajtóban, a szóvivőjük minden aktuális, tűzvédelmet, katasztrófavédelmet és biztonságot érintő kérdésről tájékoztatást ad a médiának.

Koppányi Szabolcs

Az előterjesztéshez Papp Viktor (Fidesz) frakcióvezető is megpróbált hozzászólni, így derült ki, hogy valahogyan felcserélődött az ő és Majer Tamás (Fidesz) szavazógépe.

A tűzoltóság beszámolóját a közgyűlés egyhangúlag fogadta el.

Nem tudta megnyitni a mellékletet Madarasi István, ezért tartózkodott

Nem sokkal később, a második napirendi pont szavazásánál is történt egy különös közjáték. Az önkormányzati bérlakásokkal, valamint költségvetés-módosításokkal foglalkozó előterjesztéssel kapcsolatban Madarasi István arról érdeklődött, hol található az a határozati javaslat, amelyben az előbbiekről szóló önkormányzati rendeletet módosítják. Szekeres Antal jegyző erre elmondta, hogy „a rendeletmódosítás az 56. oldalon kezdődik”. Madarasi ezt követően tartózkodott a szavazásnál, majd a következő napirendi pontnál elmondta, nem tudta megnyitni a mellékletet, ezért nem tudott mire szavazni. Az ügy további fordulata, hogy az önkormányzat hivatalos honlapján a vonatkozó előterjesztés csatolmányai között nincs is olyan dokumentum, amely legalább 56 oldalas lenne, ellenben egy önálló anyagként feltöltötték a módosított szövegrészt.

Koppányi Szabolcs

Épülhet a 100 lakásos társasház, bővülhet a Fórum

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Gábor István főépítész előterjesztése lehetővé tenné egy 100 lakásos társasház felépítését a Faraktár utcai Lidl mellett kereskedelmi és vendéglátó egységekkel, a pincében parkolókkal, valamint egy benzinkúttal. Madarasi István a hozzászólásában jelezte, a környékben élők aggódnak a beruházás miatt, elsősorban a vendéglátó egységek megjelenésétől tartanak. Azt kérte, a városvezetés tájékoztassa a lakosságot az ilyen fejlesztésekről. Papp László erre azt felelte, a választókerület egyéni önkormányzati képviselője ezt eddig is megtette, valamint a továbbiakban is informálni fogják a környékbelieket. Leszögezte ugyanakkor, senkinek nem áll szándékában, hogy a területen egy szórakoztatóközpont alakuljon ki.

Koppányi Szabolcs

Az előterjesztéshez kapcsolódó határozati javaslatokat jellemzően 2-3 tartózkodással, illetve nem szavazattal fogadta el a testület. A Faraktár utcai módosítást is tartalmazó javaslatra 3 tartózkodás mellett mondott igent a többség. (A tartózkodók neveit azért nem tudjuk ismertetni, mert a közgyűlés rendezői a legtöbbször mindössze néhány tizedmásodpercre villantották fel a név szerinti szavazati magatartást a helyszínen lévő kijelzőkön.)

Gábor István következő előterjesztése a Fórum bevásárlóközpont bővítésével áll kapcsolatban. Mándi László (Momentum) az ügyről kifejtette, a debreceniek aggódnak, nem tetszik nekik a „plázásított cívisház jelleg”. Papp László polgármester erre úgy reagált, szerinte nem biztos, hogy jól dönt Mándi, ha nem támogatja az előterjesztést. Mint mondta, Debrecen kereskedelmi szempontból most még nem tart ott, ahol más téren, ezért szükségesnek látja a beruházást. Azt is kijelentette, hogy szerinte látványtervek alapján felesleges ítéletet mondani.

Koppányi Szabolcs

Az előterjesztést a Fidesz képviselői megszavazták, Mándi László és Szabó Bence (Momentum) nemmel szavaztak, míg Madarasi István, Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum), Illés-Rácz Mariann (Civil Fórum) és Faragó Lajos (DK) tartózkodott.

Kétszeresére emelné a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázatra fordított összeget az MSZP

A 12. napirendi pont foglalkozott az önkormányzat részvételével a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer 2024-es fordulójában. Madarasi István a hozzászólásában arról beszélt, a programban kevés debreceni fiatal vesz részt, ami szerinte azért is lehet, mert az erre szánt 10 millió forintos keret elenyésző összeg a város gazdasági erejéhez képest. A politikus ennek a megduplázására tett javaslatot. Papp László a válaszában kifejtette, az önkormányzat az elmúlt években sok pályázatot indított a tehetséges fiatalok számára, ezek közül a Cívis Talentum és a Békessy Béla-ösztöndíjakat említette. Hozzátette ugyanakkor, ha rendelkezésre állnak az ehhez szükséges feltételek, nyitott arra, hogy nagyobb összeget szánjanak jövőre a Bursa Hungarica ösztöndíjra. Az előterjesztést egyhangúlag fogadták el a képviselők.

Koppányi Szabolcs

Októbertől kerékpárutat építenek Pallagra

A napirendi pontokat követően a képviselőknek lehetőségük volt kérdéseket feltenni és javaslatokat megfogalmazni a városvezetésnek. Ezzel Faragó Lajos élt, aki arról beszélt: Debrecen 20 kilométeres körzetében kerékpárutakra lenne szükség, hogy az agglomerációban dolgozók be tudjanak járni a debreceni munkahelyükre. Mint mondta, ez a 4-es út mentén jelenleg hiányzik. Érdeklődött, van-e mód arra, hogy még az elmúlt években bejelentett nagy üzemek beindítása előtt elkészüljön ez a kerékpárút.

Koppányi Szabolcs

Papp László elmondta, Pallagig fognak kerékpárutat építeni, ezt a fejlesztést már idén októberben elkezdik. Megjegyezte továbbá, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. már elindította a 4-es út mentén haladó kerékpárút tervezését. Hozzátette, Debrecen már most is jól áll a kerékpárutak terén.

A polgármester az ülés végén bejelentette, a következő közgyűlést október 19-én fogják megtartani.

Koppányi Szabolcs

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.