Gyertyagyújtással tiltakoztak

Erdogan ellen, az ártatlan áldozatok mellett tüntettek Debrecenben is.
Koppányi Szabolcs

A budapesti nagy szabású és igen hangos, valamint egy néma és kisebb miskolci tüntetéssel együtt Debrecenben is zajlott szolidaritási megmozdulás november 7-én, ahol a résztvevők tiltakoztak ki Recep Tayyip Erdoğan török elnök magyarországi látogatása ellen.

Koppányi Szabolcs

A debreceni szervező Freedom Club Hungary helyi szervezetének tagja, Könnyü Hella szerint a török katonai offenzíva elítélendő, s szolidaritásukat fejezik ki a kurd áldozatok, családjuk mellett. Egyúttal, bár Debrecenbe nem látogat a török államfő, de ezzel a megmozdulásukkal jelzik, hogy közösséget vállalnak a budapesti tüntetőkkel.

A debreceni Baltazár Dezső téren mintegy huszan vettek részt a tiltakozáson, amely egy rövid beszédből és gyertyagyújtásból állt, majd a megjelentek néma főhajtással adóztak az áldozatok emléke előtt.

Mint Könnyü Hellától megtudtuk, az Amnesty International nem rendelkezik debreceni szervezettel, ezért a Freedom Club kezdeményezte az eseményt.

Koppányi Szabolcs

Levelekkel az emberi jogokért

Nemrég, november elején egy úgynevezett bevonó tréninget tartott a Freedom Club Debrecenben, amelyen új tagokat toboroztak a Baross utca 16. alatt az Alternatív Közösségek Egyesülete bázishelyén. Újdonsága volt, hogy az első angol nyelvű után most magyar nyelvű volt ez a program.

Emellett hamarosan, november végén, december elején lesz a „write for rigths” program, amely egy levélíró maraton. Az Amnesty International minden évben 10 konkrét esetet, személyt talál, amikor olyanok emberi jogai sérültek, akik mindezt mások jogainak védelmében szenvedték el. Ide tartoznak a politikai foglyok vagy meggyilkoltak ügyei és hasonlók. Az elérni kívánt cél szerint a levélírók mindenféle nyelven, tömegével küldik szolidaritást kifejező, kedves szavakat tartalmazó, a szeretetüket kifejező apróságokkal díszített, bátorítást adó leveleiket az illetőknek, valamint felszólítják az adott kormányt a jogsértő magatartás beszüntetésére. Amennyiben elhunyt a jogsértett, akkor pedig a hatóságokat szólítják fel a tisztességes és alapos kivizsgálásra. Hogy ez mit ér a valóságban?

Könnyü Hella példaként hozta fel az ukrán LMBTQ aktivista Vitalina Koval esetét, akit bebörtönöztek Ukrajnában, majd két hónapra rá szabadult, többek között a levelek tömkelegének hatására, amellyel nyomásgyakorlást folytattak Koval kiengedése érdekében. Ő egyébként később járt Magyarországon is, és köszönettel adózott a magyarországi levelek írói felé is.

Koppányi Szabolcs
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.