Megtáncolják a férfit, majd a nőt

Nemes Zsófia rendezése a debreceni Csokonai Színházban egy régi-új produkció.

A PR-Evolution Debrecen Kortárs Táncegyüttes a most kezdődő színházi idénytől a Csokonai Színházba integrált tánctársulat, amelynek „Blue men… és fehér” című előadása a VI. MagdaFeszt második napján, október 3-án 19 órától lesz a Csokonai Fórum Kóti Árpád termében. A rendező-koreográfus, a Csokonai Színház tánctagozatának vezetője, Nemes Zsófia, aki elmondása szerint egy már összeszokott, de gyakorlatilag szinte csak külföldi táncosokból álló csapatot tartott egyben és hozott Debrecenbe.

Galéria: Blue men… és fehér – Csokonai Színház (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs

A hivatalos sajtófotózáson, bár a teljes darabot láthattuk, egy helyen beugrós fiatal helyettesítette az egyik sérült táncost egyelőre. A darab két eredetileg teljesen külön alkotásnak szánt részből áll össze. A férfiélet rejtelmeit kutató első szakasz a „Blue men” 2010-es, míg a Nemes Zsófia szerint ezekre a gondolatokra jól reflektáló női részt 2012-ben hozták létre, s most gyúrták egybe. Ám igazából az első szándék szerint akkor bemutatni még csak az „önmagáért való táncot szerettem volna, de ezt mögöttes gondolat nélkül nyilván nem tudtam megcsinálni”. Ezért válhatott idővel a „Blue menhez” kapcsolható második résszé az „... és fehér”. A teljes előadás kicsivel több mint egy óra hosszú.

Koppányi Szabolcs

A rendező szerint a férfiak őrlődéseit, azt a fajta szépségüket juttatja kifejezésre a táncmozgásuk, amelyet sokszor maguk sem éreznek, mert a külső szépségre koncentrálnak. Ám szabaddá válhatnak, ha inkább megélik azt. A folytatás a női mágiáról szól, ami minden nőben ott van, de egyfajta érzelemátalakulási folyamat során jön elő. Ezt szimbolizálja a fekete férfizakóban elkezdett tánc, s a folyamatos kifehéredés, amit a felvett, levetett ruhák tesznek érzékletessé a hol dinamikus, nagyobb területen végzett, hol egy helyben történő, mintegy önmagával vívódó tánc által.

Koppányi Szabolcs

Szereposztás:

Blue men
Fernando Gabriel Luis Luis
Pietro Di Salvo
Valerio Zaffalon
…és fehér
Elise Paris Turco
Martina Balzamo
Oriane Chevalier
Rudisch Boglárka
Saioa Poblador

Koppányi Szabolcs
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.